Agricultura

Unió de Pagesos reclama que es faciliti la caça del cabirol a causa dels danys que està causant a la vinya

El sindicat demana que s’estableixi el mateix període hàbil de caça del senglar per al cabirol a tot Catalunya

Brotada de raïm mastegada a Torroja (Priorat). Jordi Aixalà

Brotada de raïm mastegada a Torroja (Priorat). Jordi Aixalà

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Unió de Pagesos reclama que es faciliti al màxim la caça del cabirol a les principals zones vitivinícoles, ja que en aquests moment els danys estan sent molt importants a les vinyes, especialment a les comarques de l’Alt Camp, el Priorat, la Conca de Barberà, Baix Penedès i l’Alt Penedès i el Bages. L’augment de la població de cabirol junt amb la manca de disponibilitat de verd a causa de la sequera estan provocant danys d’entre el 50% i el 100 % en algunes parcel·les de vinya. Els cabirols es mengen el brot i això suposa la pèrdua del raïm i la collita, a més aquests talls comprometen la formació següent de brots del cep.

El sindicat també reclama que la Comissió del Cabirol analitzi amb urgència els punts crítics i estableixi les zones on cal una gestió específica d’aquest cèrvid, tal com es va comprometre en el Consell de Caça de Catalunya del gener, i que es posin en marxa les mesures per controlar-ne la població perquè s’està convertint en un problema igual de greu per a la pagesia que el del senglar.

El sindicat demana que s’estableixi el mateix període hàbil de caça del senglar per al cabirol a tot Catalunya, ja que la població del cabirol i els danys que provoquen s’han incrementat i generalitzat molt. Això vol dir que del setembre al març es puguin caçar mascles i femelles de cabirols, ja que del novembre al desembre no es pot caçar cap dels dos, i del gener al març no es poden caçar mascles. Es tractaria d’allargar el període de caça com el del senglar.

El sindicat remarca que ja fa temps que n’ha denunciat la dimensió del problema. Les dades ho demostren. Les captures de cabirol a tot Catalunya en àrees privades de caça s’han multiplicat per dotze des de la temporada de caça 2007/2008, amb 712 exemplars capturats, a la temporada de caça 2020/2021, amb 8.622 exemplars capturats. La temporada 2021/2022 les captures han seguit augmentant, un 44 % a Tarragona, principalment a la Conca de Barberà i a l’Alt Camp, segons la informació facilitada al Consell territorial de caça de Tarragona del passat 12 de gener de 2023.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local