Estiu 2023

Una agència de viatges de Vilanova i la Geltrú podria haver estafat a 80 persones

L’agència portava nou anys de trajectòria amb total solvència, generant molta confiança entre la clientela, però al gener tot es va torçar

Una agència de viatges de Vilanova i la Geltrú podria haver estafat a 80 persones. Jordi Lleó

Una agència de viatges de Vilanova i la Geltrú podria haver estafat a 80 persones. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una vuitantena de clients de l'agència FG Viajes, del carrer Col·legi, número 29, local 7 del Boulevard Roxy, de Vilanova i la Geltrú, temen que podrien ser víctimes d'una estafa per part de la propietària de l'empresa de viatges. El que en un principi semblaven casos aïllats, la situació actual és que els Mossos d'Esquadra ja han recollit més de 20 denúncies, que suposen 60.000 euros, de moment.

S'ha creat un grup de Whatsapp en el qual hi ha més de 80 afectats i el bufet Avlex Advocats ha creat una plataforma d'afectats que ja té 40 casos. Els juristes pensen interposar una querella criminal per estafa i apropiació indeguda, delictes penats amb presó. Es fa difícil calcular el muntant, però la xifra fàcilment pot ser superior als 300.000 euros presumptament estafats.

Fàtima G. C., fa 9 anys va obrir la seva agència. De mica en mica es va anar guanyant la confiança dels clients. La solvència en el servei feia que coneguts de clients també confiessin en ella. Amb el temps va crear una important cartera de clients. Però a principis d'any tot es va començar a torçar. "Al febrer vaig anar a l'agència per un viatge a Nova York, Chicago i Los Àngeles. Som un grup d'amics que volíem viatjar junts. Vam pagar 7.050 euros, em va donar un rebut escrit a mà. De tant en tant, reclamava els bitllets, però la propietària de l'agència em va donar llargues cinc vegades. S'acostava la data de marxar. Al juny, vaig al seu establiment però estava tancat. No he pogut parlar amb ella, hauria de marxar el 12 d'agost", explica una afectada.

Alguna de les persones afectades ha pogut parlar amb la propietària, que hauria intentat transmetre tranquil·litat i la seguretat que tot es resoldrà. Però el local està totalment tancat i no agafa la majoria de les trucades, entre altres la d'aquest mitjà. Una altra afectada, que fins i tot tenia amistat amb ella, i que havia viatjat a través de la seva agència en quatre ocasions, diu que "vaig encarregar al gener un viatge a Nova York per quatre persones amb vol directe des de Barcelona. Hores abans de marxar, em va trucar i em va dir que hi havia hagut canvis en el vol i que s'havien de fer diverses escales. A la tornada em va dir que iniciaria una reclamació dels diners de diferència. A l'abril, després de moltes trucades, em va reenviar un correu fals de reclamació. Penso que no havia comprat els vols i a última hora va comprar els vols que va poder trobar".

Se succeeixen els testimonis, com els d'unes noies de vint anys que van viatjar a Bali i allà es troben que no tenien cap reserva d'hotel o de sis parelles de nuvis que havien pagat el viatge de noces. Alguns per imports superiors als 12.000 euros i que no podran viatjar. Van pagar en efectiu per estalviar-se l'IVA. "Vam pagar un viatge a Egipte, 2.200 euros. Després de no trobar-la a l'agència i no poder contactar, vam saber a través d'altres afectats que no havien pogut viatjar. Pensem que hi ha hagut premeditació", comenta una altra parella.

Una altra noia explica que dies abans de viatjar a Buenos Aires amb un vol directe amb la família, es van adonar que la seva àvia de 80 anys havia de viatjar sola fent escales. A l'aeroport van poder canviar el vol, però que la senyora, no comunitària, no podia viatjar perquè no tenia bitllet de tornada. "Havia pagat, però no tenia res, un resguard a bolígraf, vaig confiar en ella. Finalment, vam tenir un vol de tornada que havia comprat al mateix moment quan en realitat nosaltres el vam pagar molt abans", explica una afectada que almenys va poder viatjar.

Són moltes les excuses que la propietària ha donat, que van des que un majorista havia tancat el negoci fins a problemes personals passant per fallades informàtiques de les companyies. Els advocats creuen que no té el perfil de fugir perquè és una persona arrelada a la ciutat. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació, tramitaran un sol expedient agrupant tots els casos i si la Fiscalia ho estima, es podia procedir almenys a la retirada de passaport cautelarment.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local