Estiu 2023

L’hostaleria de Vilanova lamenta que els visitants durant la Copa Amèrica van ser un 30% menys del previst

Al conjunt del Garraf creixen les pernoctacions durant l’estiu gràcies a un augment de l’estada mitjana

L’hostaleria de Vilanova lamenta que els visitants durant la Copa Amèrica van ser un 30% menys del previst. ACN

L’hostaleria de Vilanova lamenta que els visitants durant la Copa Amèrica van ser un 30% menys del previst. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Gremi d’Hostaleria de Vilanova i la Geltrú ha lamentat que el nombre de visitants durant la fase preliminar de la Copa Amèrica va ser quasi un 30% menys del que estava previst. El president de l’entitat, Jordi Gasol, ho ha manifestat aquest dimecres durant la presentació de les dades d’activitat turística al Garraf. Tot i la crítica per l’esforç en personal contractat i provisions comprades als restaurants, Gasol ha valorat la visibilitat que ha guanyat la comarca amb la prova esportiva. Pel que fa al conjunt de l’estiu, les dades recollides per la Diputació de Barcelona constaten que ha crescut un 1,3% el nombre de pernoctacions al Garraf respecte el 2019 gràcies a un augment de l’estada mitjana, que passa de 3,9 dies a 4,7.

Gasol ha recordat que inicialment l’organització de la Copa Amèrica havia fet públic que les proves preliminars atraurien 100.000 persones a Vilanova, xifra que posteriorment es va rebaixar fins les 40.000 al llarg dels quatre dies de competició. A l’hora de la veritat, però, ha assegurat que el nombre d’espectadors va ser substancialment inferior, amb unes 20.000 persones com a molt.

La xifra és més d’un 30% menys del que estava previst, si bé la regidora de Projecció de Ciutat,  Anna Ribera, ha assegurat que el descens va ser del 20%. Ribera ha lamentat que no es complissin les expectatives, mentre ha defensat que el consistori va preparar la ciutat per a un alt volum de visitants per tal de tenir els serveis capacitats si es complien les previsions.

El president del Gremi d’Hostaleria ha explicat que els restaurants van haver de preveure personal extra i van omplir els rebosts a màxims, mentre els comerços van organitzar activitats al centre de la ciutat amb intenció de descongestionar l’allau de visitants que s’esperava a la façana marítima. “Al final no va ser tot allò previst”, ha criticat, tot qüestionant també el pla de mobilitat excepcional amb què es va tallar el trànsit a tot el front marítim.

Amb tot, Gasol també ha precisat que la Copa Amèrica ha repercutit positivament a l’activitat d’hotels i restaurants “si se’n fa una valoració a llarg termini”. Considera que ha ajudat a “situar Vilanova millor en el mapa” i a enfortir-la com a destinació turística. “L’efecte positiu no el notarem aquest mes, però segur que el constatem a llarg termini”, ha augurat.

Un estiu de menys viatgers però més pernoctacions

La valoració de l’activitat turística derivada de la Copa Amèrica ha sorgit aquest dimecres arran de la presentació l’informe elaborat per la Diputació de Barcelona sobre l’estat del sector a la comarca després d’aquest estiu. L’anàlisi, presentat als principals agents turístics i polítics del Garraf, constata que al llarg dels tres mesos s’han allotjat a la comarca 142.384 persones. És una caiguda del 15,6% en comparació a abans de la pandèmia però hi ha un augment de les pernoctacions de l’1,3%.

El cap de l’oficina tècnica de turisme de la Diputació de Barcelona, Xavier Font, ha destacat la importància d’aquest augment de les pernoctacions, que s’explica per un creixement de les estades mitjanes. On hi ha hagut l’augment més destacat, amb diferència, és als càmpings, on la reserva mitjana ha passat de ser de 4,3 dies a ocupar-ne 6,1. Per contra, cau quasi un 40% l’estada mitjana a les cases rurals i es manté quasi estable als hotels.

Font ha contextualitzat la caiguda del nombre de viatgers, tot recordant que el sector està buscant una estabilització després de la covid. En aquest sentit, ha ressaltat que els estius del 2020 i 2021 van ser del tot anòmals per les limitacions de mobilitat, mentre que el 2022 va ser “extraordinariament positiu” degut a l’estalvi que tenien acumulat les famílies després de dos anys de vacances limitades.

Al mateix temps, ha ressaltat que l’augment del nombre de pernoctacions és un tarannà que afavoreix a un turisme "molt més sostenible” pels municipis del Garraf, “ja que té menys impacte en aspectes com la mobilitat i el consum de recursos”. L’augment de l’estada mitjana també l’ha valorat positivament el president del Gremi d’Hostaleria de Sitges, Oskar Stöber, que ha assegurat que “permet treballar una marca turística de qualitat”.

Amb tot, Stöber també ha advertit que el sector ha constatat una caiguda de la despesa mitjana. Si bé no hi ha dades que ho reflecteixin, sí que ha assegurat que diversos supermercats han contactat amb el Gremi d’Hostaleria per millorar la coordinació després de detectar que hi ha pics de demanda a les botigues d’alimentació coincidint amb els pics turístics. “Cada cop hi ha més visitants que pugen menjar a les habitacions en comptes d’anar als restaurants”, ha admès Stöber.

A banda d’obrir una reflexió en aquesta qüestió, el gremi sitgetà ha tornat a posar damunt la taula la demanda d’una millor mobilitat, especialment ara que comença la temporada alta de turisme de negocis. Stöber ha celebrat que aquest sector ha recuperat plenament l’activitat i augura que anirà a més, però ha criticat que la comarca no estigui preparada per donar resposta a les necessitats de taxi i bus que tenen els congressistes per desplaçar-se entre Sitges i l’aeroport. “Tenim un repte molt important i ho hem de millorar”, ha asseverat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local