Consell comarcal

La recuperació agrícola agafa força a l’Alt Penedès amb més de 100 varietats tradicionals registrades

L’Alt Penedès impulsa la recuperació del seu patrimoni agrícola amb la creació d’una nova associació local i més de 100 varietats tradicionals identificades

La recuperació agrícola agafa força a l’Alt Penedès amb més de 100 varietats tradicionals registrades. CC Alt Penedès

La recuperació agrícola agafa força a l’Alt Penedès amb més de 100 varietats tradicionals registrades. CC Alt Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El projecte de recuperació de varietats agrícoles tradicionals de l’Alt Penedès ja ha assolit una fita destacada: més de 100 varietats locals registrades a la seva base de dades. La iniciativa, impulsada pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès i el Col·lectiu Eixarcolant, avança amb força després de tres noves sessions informatives celebrades recentment a Sant Sadurní d’Anoia, Castellet i la Gornal i Sant Pere de Riudebitlles.

Durant aquestes trobades, realitzades els dies 19 de juny, 3 i 11 de juliol, es va presentar l’estat actual del projecte i es va anunciar la creació de l’Associació de Varietats Agrícoles Tradicionals de l’Alt Penedès, una nova entitat local encarregada de gestionar el futur banc de llavors comarcal.

El projecte té per objectiu recuperar varietats autòctones i el coneixement associat al seu conreu, perquè tornin a ser cultivades i accessibles per a la ciutadania. La recerca s’ha fet amb entrevistes a persones grans i la localització de llavors antigues en municipis com Pacs del Penedès, Vilobí, Sant Martí Sarroca, Santa Margarida i els Monjos i d’altres. La tasca ja ha permès documentar més d’un centenar de varietats.

A les darreres sessions informatives, una trentena de persones s’hi han implicat aportant nous contactes i coneixements. A més, s’han sumat dos horts col·laboradors nous i dos informants més a la xarxa de prospecció.

L’associació recentment constituïda assumirà funcions clau com la conservació, multiplicació i caracterització de les varietats recuperades. Ho farà amb el suport tècnic d’Eixarcolant i una xarxa de 16 hortes voluntàries, que s’encarreguen de reproduir varietats en risc d’extinció.

Els impulsors del projecte fan una crida a la ciutadania: demanen la participació tant de persones que vulguin formar part de l’associació com de qui conservi llavors o coneixement tradicional sobre varietats antigues.

Aquest projecte, cofinançat per la Diputació de Barcelona i el programa europeu Life eCOadapt50, representa una aposta per la sobirania alimentària, la resiliència climàtica i la preservació del patrimoni agrícola penedesenc.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local