Pla de Transició al Treball

Satisfacció de la fira de projectes empresarials de les Roquetes

L’han dut a terme els alumnes del curs “Auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic” del Programa de Qualificació Professional Inicial en la modalitat de Pla de Transició al Treball

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Com una oportunitat. D’aquesta manera han vist els alumnes del curs “Auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic” poder exposar en una fira els seus projectes empresarials, encara que es tractés d’una fira simulada i amb finalitat pedagògica. L’acte va tenir lloc dijous i divendres de la setmana passada a l’Edifici Institucional de la Vinya d’en Petaca, a les Roquetes. Una dotzena d’estudiants amb edats compreses entre els 16 i els 21 anys, i que formen part d’aquesta especialitat formativa que s’ofereix des de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes adscrita al Programa de Qualificació Professional Inicial en la modalitat de Pla de Transició al Treball (PQPI – PTT), van mostrar al públic durant dos dies quines eren les seves idees en el món de l’emprenedoria. De fet l’han visitada alumnes d’altres cursos de formació que s’estan fent a l’Aulari Blanc, el SEFED de Sant Pere de Ribes, estudiants i perfils diversos de persones interessades. A més, en el marc d’aquest mateix esdeveniment es van recollir també aliments bàsics, roba, i taps de plàstic (que es destinaran a diverses accions solidàries) com a exemple de bona pràctica relacionada amb la responsabilitat social corporativa en el món empresarial.

“Volem tirar endavant el nostre projecte”

Una perruqueria – guarderia, una empresa dedicada a la cria i venda d’animals exòtics i exhibicions,  o una altra de neteja a domicili, han estat alguns dels projectes que han tingut cabuda en el marc d’aquesta mostra. Completen el llistat una pastisseria artesanal que personalitza els seus productes, una botiga d’informàtica, un comerç de compraventa i reparació d’instruments musicals, i, en darrer lloc, un establiment de menjar a domicili especialitzat en cuina àrab. En tots els casos els joves emprenedors coincideixen unànimement en qualificar aquesta fira com una experiència positiva. Per exemple la Jair i la Jennifer, responsables de Núria Style (perruqueria – guarderia) expliquen que “tenim expectatives per poder tirar endavant aquest projecte”. El mateix opinen l’Eva i l’Amanda, que han batejat la seva empresa de neteja amb el nom de A Fondo: “ho veiem com una opció de futur”, sentencien. En aquest sentit, en Kevin, responsable d’una iniciativa que gira al voltant de la cria, venda i exhibició d’animals exòtics, té molt clar el seu futur: “espero poder dedicar-me a això i veig aquesta fira com una oportunitat”. I és que tots destaquen que formar part d’aquesta activitat experimental ha estat entretingut, positiu, i els ha servit per enriquir-se de forma personal i també professional.

Aquesta és ja la segona edició dels PQPI a Sant Pere de Ribes. El curs 2012 – 2013 es va posar en marxa el passat mes de setembre amb dues opcions formatives: “Auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic” i “Auxiliar d’hoteleria: cuina i serveis de restaurant i bar” que compten amb una trenta d’alumnes. El PQPI – PTT és un programa coofinançat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, i va adreçat a joves d’entre 16 i 21 anys que no tenen el Graduat en Educació Secundària Obligatòria (GESO). Com a projecte de final de curs, els estudiants havien de presentar una idea d’empresa. Aprofitant l’avinentesa, van decidir fer una passa més enllà i ensenyar les seves propostes mitjançant una fira simulada, el que els ha portat a veure sobre el terreny quina pot arribar a ser la seva viabilitat.

Aposta pels PQPI i la formació

La regidora de Desenvolupament Econòmic i Ocupació de l’Ajuntament de  Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido creu que “programes com aquests els hem de potenciar: són ideals, estan ben pensats i quadren amb la nostra realitat. Aquests programes estan ajudant que les formacions estiguin cada vegada més considerades. Hem de recuperar professions que tinguin unes qualificacions i puguin incorporar-se al món laboral també  des del punt de vista dels oficis”. Referent a l’experiència de la fira, Garrido ha manifestat que “estem molt satisfets que no només hagin fet un aprenentatge teòric, sinó que ells mateixos hagin traslladat allò que han après a un possible projecte que, com a emprenedors, podrien portar a terme. De fet, hi ha alguns d’ells que continuaran estudiant i s’apuntaran en un cicle formatiu, i altres que ja estan pensant en posar en marxa la seva pròpia empresa”.

Per la seva banda, la tècnica i coordinadora del PQPI – PTT del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Pilar Cabo, va destacar “el valor de la reincorporació d’aquests joves al sistema educatiu”. En la mateixa direcció apunta el tècnic d’Educació de la Diputació de Barcelona, Joan Josep Alonso, per a qui aquesta fira ha estat important sobretot per “augmentar l’autoestima a aquests joves que tenien un futur molt incert i això és com un revulsiu per a ells que veuen que és necessari continuar formant-se”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local