Empresa i Ocupació

1,8 milions d'euros per donar suport a les empreses d'economia social a l'Alt Penedès l'any 2012

Davant les dificultats actuals d’accés al crèdit, el Departament d’Empresa i Ocupació ha endegat diferents programes per tal de que aquestes empreses puguin desenvolupar amb normalitat la seva activitat econòmica i afavorir el seu creixement

El director general, el vilanoví Xavier López, i el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, durant la roda de premsa

El director general, el vilanoví Xavier López, i el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, durant la roda de premsa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament d’Empresa i Ocupació ha destinat un total de 1.853.701 euros per donar suport a les empreses d’economia social —cooperatives, societats laborals, Centres Especials de Treball i Empreses d’Inserció— a la comarca de l’Alt Penedès durant l’any 2012.

El director general d’Economia social, i Cooperativa i Treball Autònom, Xavier López, acompanyat del president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, ha explicat avui en roda de premsa que “les empreses d’economia social són models d’empresa no només per la crisi sinó també per després de la crisi. El director ha destacat que “valors com la flexibilitat, la participació de les persones, la innovació i sobretot la cooperació estan en l’adn d’aquest tipus d’empreses”.    

Davant les dificultats actuals d’accés al crèdit, el Departament d’Empresa i Ocupació va decidir posar en marxa diferents programes per tal que aquestes empreses puguin desenvolupar amb normalitat la seva activitat econòmica i afavorir així el seu creixement. Aquests són els programes dels quals s’han beneficiat les empreses d’economia social de la comarca:

· Línia de Finançament per a l’Economia Social
És una línia de finançament amb un fons integrat de garantia per facilitar el finançament a través de préstecs concedits per l’Institut Català de Finances (ICF). A aquest finançament poden accedir les empreses que tinguin forma de societat cooperativa; les societats laborals i les seves estructures representatives; les empreses d’inserció, els centres especials de treball, i les entitats promotores d’aquests, en tant que empreses que actuen en el mercat protegit de treball i que tenen com a objectiu la integració laboral de persones amb discapacitat i amb risc d’exclusió social. Aquesta línia té la finalitat de finançar la inversió en actius fixos d’immobilitzat material i immaterial; la capitalització d’empreses i les necessitats de circulant.

· Subvencions per a la promoció de cooperatives i societats laborals
L’objectiu principal d’aquesta línia de subvencions és donar suport a nous projectes empresarials de cooperació, facilitar la incorporació de socis o sòcies treballadors/ores o socis o sòcies de treball en cooperatives i societats laborals i impulsar la promoció de les empreses cooperatives i societats laborals.

· Subvencions als Centres Especials de Treball (CET)
Els CET’s són empreses d’economia social que tenen com a finalitat la creació de llocs de treball estables per a persones amb discapacitat i també facilitar la seva integració al règim de treball ordinari. Aquests centres han de comptar en la seva plantilla amb un mínim del 70% de treballadors amb un grau de discapacitat de més del 33%.

El Departament d’Empresa i Ocupació subvenciona el pagament del Salari Mínim Interprofessional (SMI) dels treballadors discapacitats dels CET’s així com el salari dels tècnics que donen suport als discapacitats en l’adaptació a la feina. També s’ha donat suport pel que fa a les polítiques d’inserció, d’orientació i el manteniment dels llocs de treball en el mercat ordinari.

· Subvencions a les Empreses d’Inserció (EI)
Les Empreses d’Inserció són iniciatives empresarials de l’economia social que combinen la lògica empresarial amb estratègies que fan possible la integració sociolaboral de les persones amb risc d’exclusió social. Són doncs, projectes que aconsegueixen una doble rendibilitat social i econòmica.

El Departament d’Empresa i Ocupació subvenciona a aquestes empreses tant la contractació de les persones amb risc d’exclusió social com la dels tècnics d’acompanyament a la inserció i a la producció.



Perfil de les empreses d’economia social a l’Alt Penedès

Actualment a la comarca de l’Alt Penedès hi ha 53 cooperatives de les quals 40 són de treball, 6 agràries, 3 d’habitatge, 2 de consum, 1 d’ensenyament i 1 de segon grau. Pel que fa als Centres Especials de Treball, actualment n’hi ha dos a la comarca, que donen feina a un total de 222 persones amb discapacitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local