Sobre l'impacte econòmic

El catedràtic Oriol Amat defensa la viabilitat econòmica de la independència a Vilafranca

Dilluns va presentar l’últim treball que ha coordinat, titulat “Preguntes i respostes sobre l’impacte econòmic de la independència”, en un acte organitzat per la Unió Empresarial del Penedès

Redacció Vilafranca del Penedès 08-04-2014 22:59 Lectures 1909
UEP. El catedràtic Oriol Amat defensa la viabilitat econòmica de la independència a Vilafranca

UEP. El catedràtic Oriol Amat defensa la viabilitat econòmica de la independència a Vilafranca

“Catalunya és viable econòmicament, la Catalunya Estat també és viable, i els únics dubtes que hi ha són polítics.” Aquesta es la conclusió que el catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat, va deixar sobre la taula dilluns a Vilafranca, en la presentació de l’últim treball que ha coordinat, en un acte organitzat per la Unió Empresarial del Penedès (UEP).

Amat va presentar un estudi elaborat amb la col•laboració desinteressada de disset economistes més sobre la viabilitat econòmica de la independència de Catalunya a partir de dades objectives. Després de declarar-se “optimista” no es va poder estar d’assegurar que la política pot tenir molta incidència en els temes econòmics, però que les importants inversions estrangeres que arriben a Catalunya últimament no són fruit de la casualitat.

El treball coordinat per Amat permet extreure conclusions personals a partir de les dades obtingudes amb l’anàlisi d’escenaris creats sobre els dubtes que la societat es planteja envers la independència de Catalunya: la relació entre Catalunya i Espanya, el potencial de Catalunya, la viabilitat econòmica de la independència, el paper de la Unió Europea, la moneda, el sistema financer, l’impacte de la independència en l’ocupació, el sistema de recaptació, l’endeutament, les pensions, el boicot, i l’impacte de la independència sobre empreses i multinacionals.

El catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra no va evitar les crítiques cap a un sistema d’informació que afavoreix “la manipulació i l’engany”, amb una crítica clara i contundent dirigida als mitjans de comunicació amb seu a Madrid o amb interessos a mantenir l’actual sistema. Segons Amat, l’ombra de dubte que acompanya el procés cap a la independència sovint té el seu origen en la poca claredat de la informació que difonen aquests mitjans juntament amb la poca claredat dels interessos polítics de determinats partits.

Durant el col•loqui amb els assistents, Amat va ser molt clar a l’hora de defensar la viabilitat d’una Catalunya Estat fora de l’Estat espanyol, dins de la Unió Europea i amb l’euro com a moneda; va restar importància a l’amenaça d’un possible boicot; i va assegurar que l’intercanvi comercial entre Catalunya i Espanya podria veure’s afectat amb una reducció de fins al 40% en el moment inicial, però s’hauria recuperat en un termini de dos anys.


Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No