EMPRENEDORIA SOCIAL

La Jove Cambra Internacional de Vilafranca, una entitat mal explicada

David Agustín: 'formem líders, joves que aprenguin a desenvolupar les capacitats en càrrecs directius mitjançant programes destinats a servir a la comunitat'

Roger Vives. David Agustín, president de la Jove Cambra Internacional (JCI) de Vilafranca

Roger Vives. David Agustín, president de la Jove Cambra Internacional (JCI) de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilafranca del Penedès és una de les deu poblacions catalanes que compta amb una Jove Cambra Internacional (JCI) pròpia. Aquest tipus d’entitats van néixer als Estats Units fa quasi cent anys i, posteriorment, van fer el salt a Europa. Sense ànim de lucre, apartidistes políticament i aconfessionals, actualment tenen molta força a països tant allunyats com Alemanya o el Japó.

L’entitat penedesenca compta amb prop de 30 membres que, com marquen els estatuts, han de tenir entre 18 i 40 anys. Tal i com indica el seu president, David Agustín, “és un moviment que aquí no ha acabat d’enganxar”. Això implica que l’entitat no creixi: “cada any tenim dues o tres entrades i més o menys les mateixes sortides; és una llàstima perquè com més ets millors propostes pots fer”.

Una de les activitats de la JCI vilafranquina que més bona acollida ha tingut són els “English meetings” que, a més, en la darrera ocasió s’han vinculat amb el tast del vi i el cava, el sector per excel•lència de la nostra zona.

Amb tot, el principal problema de la JCI vilafranquina “és que no hem sabut comunicar bé la nostra funció” assegura el propi Agustín, que explica que “sovint ens confonen com si fóssim les joventuts de la Cambra de Comerç o com una entitat que ajuda i assessora en la creació de noves empreses”. I l’objectiu de l’entitat no és aquest, sinó que busca “formar líders, joves que aprenguin a desenvolupar les capacitats en càrrecs directius mitjançant programes destinats a servir a la comunitat, potenciant així l’emprenedoria social” remarca el president.

En resum, la JCI busca la formació de joves perquè paral•lelament se’n beneficiï l’entorn social més proper. La manera d’aconseguir-ho és assignant càrrecs als seus membres dins l’entitat, canviant cada any la funció a desenvolupar. El propi Agustín ha estat responsable de comunicació i comunitat els dos anys previs d’assolir la presidència, càrrec que deixarà a finals d’any per assumir, durant el 2015, la post-presidència.

El fet de ser poca gent fa que l’estada a l’entitat sigui molt intensa. En aquest sentit, Agustín alarma que “correm el risc que la gent es cremi i abandoni abans de complir tot el seu cicle”. El problema de trobar gent que es comprometi amb constància amb l’entitat però, és un handicap en què es troben tot tipus d’associacions arreu del país.

En el cas de la JCI, la continuïtat de l’entitat depèn del compromís dels joves com els actuals. Al calendari hi tenen marcat un esdeveniment que els pot servir per fer un salt endavant. I és que a la tardor Vilafranca acollirà per primera vegada el congrés nacional de les JCI, que enguany arriba a la seva 46a edició.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local