Pla de projecció exterior

La capital del Perú s'emmiralla en Vilafranca per projectar-se internacionalment

L'objectiu és 'posicionar la ciutat en un entorn global i buscar oportunitats en el sector empresarial'

Roger Vives Vilafranca del Penedès 15-03-2015 18:51 Lectures 1742
EIX. Lima, Perú

EIX. Lima, Perú

El pla de projecció exterior aprovat per l’Ajuntament de Vilafranca fa just un any comença a donar els seus fruits després dels primers mesos en funcionament. A manca de resultats que així ho certifiquin i quan encara queden quasi tres anys pel seu desenvolupament absolut, l’estratègia adoptada per la capital de l’Alt Penedès sembla trobar-se en el bon camí.

I és que segons afirma el director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, Jordi Castells, ens que ha confeccionat la metodologia a seguir, el model vilafranquí ja és una referència per a una ciutat tan gran com Lima, “que voldria tenir un posicionament global com el que ja té Vilafranca”.

La comparació és entre dues poblacions totalment diferents, ja que la capital del Perú té quasi 8 milions d’habitants (més de 9 si comptéssim tota la seva conurbació), el que equivaldria a 200 Vilafranques. Segons Castells no és només Vilafranca, sinó també la veïna Igualada, municipi de característiques demogràfiques similars a la vila penedesenca, la que també és una referència per les institucions peruanes, ja que segueix les mateixes pautes.

De fet, l’estratègia comuna que se segueix és l’anomenat Pla de Projecció Exterior i Cooperació al Desenvolupament, impulsat des de la Diputació “per reforçar l’acció internacional” de ciutats i en el qual, a part de Vilafranca i Igualada, també hi formen part, cada ciutat amb les seves pròpies particularitats, Calella, Castelldefels, Granollers, Mataró i Vic. Totes elles tenen per objectiu “posicionar la ciutat en un entorn global i buscar oportunitats en el sector empresarial” argumenta el director de Relacions Internacionals de la Diputació.

Les accions que es fan amb aquet pla són per projectar-se a l’estranger però cuidant i potenciant les distincions interiors que, al cap i a la fi, són la base de tot plegat. En el cas de Vilafranca hi ha tres eixos estratègics que s’estan desenvolupant: el de presentar-se com la capital catalana del vi; la seva riquesa cultural i patrimonial; i la projecció de la capital altpenedesenca i les seves rodalies com una regió ecosostenible i innovadora en l’aprofitament energètic.

Castells afirma que les institucions de Lima “volen el mateix reconeixement que Vilafranca o Igualada, properes a Barcelona però amb la seva pròpia personalitat” i en aquest sentit afegeix que des del país sud-americà es lamenta que “al Perú, exteriorment, només té presència Cuzco i el Machu Picchu” deixant tota una ciutat com Lima pràcticament a l’anonimat.

Al 2017, quan acabi l’execució del pla, o potser fins i tot abans, serà el moment de fer un balanç concloent amb dades i resultats, però de moment sembla ser que Vilafranca ja ha creuat l’Atlàntic i ha arribat a la ribera del Pacífic.


Cava de primera

La transició del cava i el llibre de Santi Borrell i el silenci del sector!

Jordi Cuyàs i Soler

El premi del llibre ha tingut l'oportunitat històrica de que es donés a conèixer en un moment clau de la història del Cava, quan per fi els grans elaboradors reconeixen que la política de fer grans quantitats a baix preu està ensorrant el secto

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No