II Congrés de Pimes

Les Pimes del Penedès reclamen més facilitats a l'administració i millores de les comunicacions

La UEP i la UEA conviden una vintena de petites i mitjanes empreses de l’Anoia i el Penedès a participar en una sessió de treball

UEp. Les Pimes del Penedès reclamen més facilitats a l'administració i millore de les comunicacions

UEp. Les Pimes del Penedès reclamen més facilitats a l'administració i millore de les comunicacions

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les petites i mitjanes empreses del Penedès i de l’Anoia van participar la setmana passada a Igualada en una sessió de treball conjunta per analitzar les dificultats amb què es troba l’activitat empresarial al territori. La trobada formava part del II Congrés de Pimes de Catalunya, des d’on la Federació d’Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa (Fepime) pretén analitzar l’estat actual de la petita i mitjana empresa catalana i elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà al Govern de Catalunya el proper estiu. La trobada va reunir una vintena d’empresaris associats a la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) i a la Unió Empresarial del Penedès (UEP) aplegant una gran varietat de sectors com el químic, la construcció, la metal·lúrgia, el tèxtil, l’alimentari, el paperer, les arts gràfiques, la consultoria o l’elèctric.

L’anàlisi que van fer els empresaris reunits per Fepime assenyala com un punt problemàtic el paper “distorsionador” que, segons ells, juga l’Administració elaborant normatives impossibles d’aplicar i moltes vegades contradictòries entre departaments de la pròpia administració en tots els seus nivells i que dificulten el bon funcionament de les empreses. També es va constatar que les facilitats de l’Administració només afavoreixen les grans empreses i, alhora, es va reiterar el seu paper de principal incomplidor dels terminis legals de pagament.

Referent a les infraestructures, es va valorar la manca de plantejament estratègic, especialment pel que fa a les telecomunicacions i les infraestructures de transport. El desplegament de la fibra òptica hauria de ser un objectiu de país i en canvi la xarxa actual de telecomunicacions és insuficient, consideren els petits empresaris. Les necessàries infraestructures de mobilitat sempre han tardat massa en planificar-se i més encara en executar-se. La C-15 és un bon exemple.

La manca de personal qualificat a nivell tècnic és una dificultat que també perjudica greument les pimes, donat que elles mateixes han de formar els seus treballadors. El sistema educatiu actual i la desaparició del paper de l’aprenent han provocat que per a moltes tasques tècniques no hi hagi personal format.

El finançament ha estat una mancança important en els pitjors moments de la crisi. Tanmateix, actualment les empreses que han sobreviscut ja no tenen aquest tema com a problema principal encara que es considera que és important. Es va proposar la creació d’un Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) català per a la inversió en innovació.

Els participants també van denunciar els excessius costos laborals (cotitzacions socials) que han de sostenir les empreses i que molt sovint dificulten la contractació de treballadors.

Finalment, es va tractar el tema de la inversió estrangera pel que fa a la compra d’empreses familiars catalanes i es va considerar que en moltes ocasions és un concepte equivocat, donat que no és una inversió real, sinó que és la venda a baix preu del teixit empresarial català.


Les pimes: clau de la recuperació

El II Congrés de la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya 2015 finalitzarà els primers dies del mes de juliol a Barcelona. El congrés consta d’un total d’11 trobades sectorials als diferents territoris on es tractaran les principals qüestions transversals des de la perspectiva de les pimes.

La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, té l’objectiu d’escoltar les propostes dels empresaris i els territoris per tal de tancar un document molt “pràctic i realista que ens ajudi a treballar en la consolidació de la recuperació”. De fet, el lema de les trobades és “Les pimes: clau de la recuperació” i el propòsit és conèixer els eixos de treball per créixer i treballar més intensament en els espais de millora que en aquest moment representen un obstacle per a les petites i mitjanes empreses.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local