Low cost

Miquel Puig reivindica els sous "decents" en el seu darrer llibre 'Un bon país no és un país low cost'

L'economista reclama apuja el salari mínim interprofessional per aconseguir una economia més pròspera i equitativa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'economista Miquel Puig defensa apujar dràsticament els salaris per aconseguir que Catalunya i Espanya tinguin economies més pròsperes i equitatives en el seu últim llibre, 'Un bon país no és un país low cost' (Grup 62). L'autor utilitza la teoria econòmica i l'anàlisi comparatiu amb altres països per concloure que les baixes remuneracions estan darrera de fenòmens com la poca preparació dels treballadors, l'abandonament escolar prematur o la desigualtat de rendes, superior a la majoria de països desenvolupats. Com a exemple, Puig també critica un sector turístic basat en la mà d'obra barata i aposta per apujar els salaris i els preus d'aquest servei apostant per un turisme de més qualitat.

"La gran paradoxa és que un país amb una taxa de natalitat molt baixa, amb una de les taxes de graduació universitària més altes del món, que té un grau d'industrialització llunyà en el temps i que s'ha mantingut, que és un líder turístic i ha creat així molts llocs de treball...Com és que no és un país de salaris alts?", es qüestiona Puig en una entrevista amb l'ACN. "El problema és que s'ha cregut que la competitivitat passava per mantenir els salaris baixos perquè era més fàcil fer diners amb salaris baixos que amb salaris alts", ha afegit.

Per resoldre aquesta situació, Puig ha recordat que la dada macroeconòmica "important" no és el PIB, sinó el PIB per càpita. Després, cal acabar amb el "bombardeig" de la propaganda que diu que cal crear llocs de treball. "El que cal és crear els llocs de treball que surten de les nostres escoles i aquests no són tants perquè som un país amb una baixa natalitat. Per això cal aplicar polítiques com un salari mínim més elevat, fomentar la concertació sindical i la immigració selectiva, tot i que això darrer és més difícil en el context de la UE", ha sentenciat.

Salari mínim i atur

Contra l'afirmació que un salari mínim més elevat fa augmentar la taxa d'atur, Puig es mostra contundent i diu que "no hi ha cap estudi que demostri això, al contrari, n'hi ha que demostren l'oposat. Els països amb salaris mínims més elevats són els que tenen taxes d'atur més baixes del món". En un país amb una natalitat tan baixa, "per què hem de crear tants llocs de treball?", ha assenyalat Puig, que ha recordat que països com el Regne Unit o els Estats Units estan aplicant increments del salari mínim i no registren problemes d'atur.

I què cal fer amb la bossa actual d'aturats? "L'experiència demostra que aplicar salaris baixos que no resol l'atur, sinó per atraure immigrants i això es veu en el sector turístic o en l'atenció als ancians, on s'han creat molts llocs de treball poc qualificats. Això no serveix per absorbir l'atur i és una política equivocada", ha respost l'economista. En aquest sentit, Puig ha recordat que el sector turístic ha creat milers de llocs de treball poc qualificats entre 2000 i 2014 i que aquests només han estat ocupats per immigrants poc qualificats.

Desigualtat per baix

Puig també posa l'accent en el seu llibre en la desigualtat que pateix les societats catalana i espanyola. L'economista apunta que el problema aquí no és la concentració de riquesa en l'1% més elevat, sinó el molt baix nivell de renda de les capes més modestes de la societat. "El problema a Espanya és que hi ha molta gent cobrant molt poc, sigui per l'atur o perquè treballant tenen ingressos baixos. La patologia més greu d'aquest sistema és que els treballadors amb una formació elemental duplica la mitjana de països occidentals, especialment en els joves, que tripliquen aquesta proporció. Això no és un problema de poca formació dels joves, sinó d'empresaris disposats a contractar gent amb tant poca titulació", ha conclòs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local