Nadal 2015

Rosa Huguet: "La Fira de Santa Llúcia és un projecte d’un poble que viu la màgia de Nadal tot l’any"

'L'escola d'arts i oficis i la marca Nadal Canyelles ens està projectant internacionalment'

Marta González Canyelles 22-11-2015 10:22 Lectures 2932

Canyelles ja enllesteix els preparatius de la Fira de Santa Llúcia. Amb quines novetats arriba aquesta edició?

Enguany la Fira de Santa Llúcia tindrà novetats tant importants com són l’assistència de danses italianes i danses medievals d’Andorra pels carrers del poble durant els dos dies. Des de la Fira de Santa Llúcia volem promoure la tradició i la cultura del nostre país però també d’altres països i per això també tenim una parada de vi calent alemany que estarà ubicada al carrer Major. També tenim novetats tecnològiques ja que aquest any hi haurà una aplicació per al mòbil, ‘Fira Santa Llúcia Canyelles’, que estarà destinada a donar informació i localització de les parades, les exposicions i tot el que fem al llarg dels dies 5 i 6 de desembre, que és quan se celebra aquesta edició.

No cal dir que la gran novetat són sempre les parades que canvien. Aquest any hi haurà més de 350 parades, les quals han estat seleccionades prèviament davant de 1.500 peticions. Aquestes parades seran d'ambient nadalenc, però també tenim associacions, voluntariat social, ONG’s i protectores d’animals.

Tot i que no és una novetat com a tal, també cal fer referència al pessebre que fa el casal que canvia cada any. Aquest pessebre col·labora amb la Marató de TV3. Cada any és nou i cada any és millor ja que hi ha gent que treballa durant molts mesos per poder tenir aquesta novetat, que inaugurarem el dia 26 amb la nostra encesa de llums. I també és nou el pessebre de l’Ajuntament, aquest any de pedra fet pel Grup de Savis del municipi. Un tema molt especial que hem volgut incloure en aquesta edició ha estat una casa ambientada en el món Disney, i inspirada en Frozen. Tenim el palau de gel i també tindrem a la protagonista.

A més de les parades, de quines activitats podran gaudir els visitants de la Fira?

A part de les danses italianes i d’Andorra a Canyelles es podran viure tot tipus d’activitats. Per començar, hi haurà cavalls, una zona infantil, espectacles, pessebres i arbres de nadal per tot arreu. Senzillament, és la màgia del nadal. No podíem oblidar-nos tampoc de la música en viu i en directe. Cada any són més les corals que ens acompanyen. Aquest any un total de 1.500 cantaires estaran actuant durant el cap de setmana, dissabte a les 7 de la tarda i diumenge a les 6. També tenim una restauració magnífica a la mateixa fira: hi haurà parades de botifarres i del nostre pa de pagès, coques i, com no podia faltar, torrons i dolços per tot arreu.

Enguany també l’arbre dels desitjos té un programa molt especial. En ell hi haurà un niu d’ocells en representació dels nens de Canyelles. Fem una campanya de nius perquè donar a conèixer que hi ha una possibilitat d’ajudar a conservar el nostre entorn. Els visitants de la Fira podran gaudir de les escudelles del grup Dona Canyelles, que és l’ànima de tota la fira. Elles organitzen les escudelles però també la decoració dels carrers, l’exposició del Nadal Vermell i la casa on s’acollirà al Pare Noel. Altres exposicions que es podran visitar serà l’exposició de miniatures i les casetes de nines.

A més a més, participaran les entitats de Canyelles com els bastoners, balls populars, de cercavila i també els dracs. Cal destacar-ho perquè l’associacionisme del poble és importantíssim i vital perquè com a poble és molt participatiu. I dins del que són les parades cal diferenciar que no només seran nadalenques, també tenim parades solidàries. El Grup Dona serà el que potenciarà centres de taula i pessebres pintats i també participen del projecte d’Unicef. Els diners que reculli el Grup Dona anirà destinat a un projecte contra el càncer.

Des de l’Ajuntament també hem decidit potenciar una gran campanya d’adopcions d’animals. Demanem a tothom que no es comprin animals, que hi ha molts gats i gossos que necessiten que algú els aculli a casa seva aquest Nadal. Que el Pare Noel pot portar animals a les llars aquests animals que porten molt de temps tancats en una gàbia i, a part de fer feliços a molts nens, els farà compartir una obligació i s'educaran en la responsabilitat de tenir un animal. Per tant, volem promoure la campanya de “no compra d’animals, sí adopció”.

Finalment, els assistents podran disposar del número de la loteria de Santa Llúcia, que l’any passat va tocar en petita quantitat, i tindrem dos actes més. Primer de tot, serà l’entrega del Premi Santa Llúcia, dirigit a aquelles persones que han ajudat a tirar endavant a aquesta fira portant-la fins a ser la tercera millor fira de Catalunya. I, segon, també farem l’entrega dels tions de Nadal als nens nascuts de la Fira de l’any passat fins ara.

Quants visitants s’espera acollir en aquesta edició?

Per aquesta edició, el pla de seguretat ha superat els 70.000 visitants pel que s’han pres dues iniciatives diferents. Per una banda, s’habilitaran dos pàrquings més i, per l’altra, hi haurà servei d’autobusos llançadora que vindran des de Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès. En moments puntuals del dia hi haurà uns horaris, que estaran disponibles a la nostra pàgina web, perquè la gent pugui gaudir des del matí fins la nit dels nostres productes i de les nostres llums de Nadal.

Què significa per a un municipi com Canyelles la repercussió que ha assolit la Fira?

La Fira és una il·lusió que vam veure néixer des d’una visita al poble d’Espinelves on ens vam adonar que tenia un entorn molt similar al nostre i que podríem crear un projecte a l'entorn de Nadal. Aquest projecte, la nostra Fira, ens representa una gran repercussió econòmica a nivell de poble i alhora una repercussió de reconeixement internacional. Principalment, l’Escola d’Arts i Oficis Artífex fa boles de Nadal de vidre que s’exporten arreu del món. Aquest producte en els pròxims anys podrà generar molts llocs de treball. A més a més, Artífex està fent el projecte ‘Nadal Canyelles’ per la qual cosa la marca Nadal Canyelles, del propi Ajuntament, ja està registrada i té una gran sortida internacional. L’any passat vam estar a la Fira d’Alemanya mostrant les nostres boles de nadal. Podem dir que per un poble tant petit com Canyelles ha assolit aquesta internacionalització gràcies a l'especialització en el nadal.

Com es pot rendibilitzar econòmicament la Fira? Quins beneficis aporta al poble?

Econòmicament la fira representa una quantitat de guanys impressionants. En dos dies, tant les botigues com els restaurants aconsegueixen els guanys que podrien fer en mig any. És igual la previsió de productes que tinguin perquè sempre s’esgota. Per exemple, la venda de cava puja, les botigues exhaureixen el gènere i els restaurants arriben a fer fins a cinc torns de menjador. També la celebració de la fira dóna molts llocs de treball, ja que es necessita de gent que faci cursos de decoració i ornamentació per poder fer tota la decoració del poble, i també gent que el guarneixi aquests dies tan màgics. A més a més, la Fira permet donar a conèixer Canyelles, ja sigui per primer cop o conèixer els projectes que es tenen com són els de passejades en cavall. També cal dir que moltes persones els agradaria conèixer un municipi on establir la seva segona residència i gràcies a la projecció de la fira, aquesta segona residència pot ser a Canyelles.

Quin és el pressupost que se li destina a la Fira?

Des de l’Ajuntament el que tenim és una partida on compartim totes les festes i actes nadalencs i actes de la pròpia fira. Per aquest any el pressupost ha estat de 25.000 euros. Però cal destacar que aquest cost se supera amb escreix perquè suposa una quantitat de guanys que el sobrepassen perfectament. Per exemple, per la gent dels restaurants els suposa arribar a fer fins cinc torns de menjador. Finalment, des del Govern de Canyelles volem donar el nostre agraïment als treballadors de l’Ajuntament per la seva disposició per dur a terme aquest acte tant important pel poble perquè la Fira de Santa Llúcia és un projecte d’un poble que viu la màgia del nadal tot l’any.

Nadal a Canyelles

A banda de la Fira de Santa Llúcia, es vol recordar que la inauguració del Nadal a Canyelles serà el dia 26 de Novembre amb la seva encesa de llums on hi haurà cantada de nadales, xocolata, la inauguració del pessebre i els premis Santa Llúcia.

Els dies 19 i 20 de Desembre se celebrarà el pessebre vivent a la Sala Multicultural. Els dies 26 i 27 es recuperaran els pastorets tradicionals i, finalment, el dia 31 al matí celebrarem la nostra Sant Silvestre en pro del càncer on farem una caminada popular, i a la nit se celebrarà un sopar de Cap d’Any organitzat pels Dracs de Canyelles.


Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La campanya electoral del 10-N durarà només una setmana i els partits cobraran un 30% menys en subvencions

ELECCIONS GENERALS. A qui votaràs el proper 10 de novembre del 2019?

Esquerra Republica
Partit dels Socialistes
En Comú Podem
Junts per Catalunya
Ciutadans
Partit Popular
Vox
Altres
No votaré