Espai privilegiat

La CUP creu que convertir el Molí de Mar en un alberg públic "seria un cop d’efecte per al turisme"

La formació considera vital apostar fort per aquest espai privilegiat i aprofitar-ne el potencial per al sector turístic

Molí de Mar. Ajuntament de Vilanova

Molí de Mar. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de mesos d’incertesa sobre el futur del Molí de Mar de Vilanova i la Geltrú i la possibilitat que l’espai fos posat a la venda, la Generalitat ha accedit a cedir la gestió de l’espai al municipi. Ara que s’obre la possibilitat de plantejar-hi diferents projectes, l­a CUP torna a proposar la possibilitat que esdevingui un alberg públic, tot i que es pugui compaginar amb altres usos. De fet, la proposta que el Molí de Mar acollís un alberg públic ja va ser aprovada pel ple municipal el juliol de 2014 però no s'ha treballat en el tema.

Allotjament a Vilanova i la Geltrú

Segons assenyala la CUP, "actualment l’oferta d’allotjament turístic a Vilanova i la Geltrú abasta hotels, hostals, apartaments, apart-hotels, càmpings i una residència-alberg. Una oferta variada segons les necessitats del visitant i que posiciona la ciutat en una destinació amable per a tot tipus de públics. No obstant, en els darrers anys ha estat considerada com a insuficient per diferents agents, o si més no, amb potencial de creixement".

La ciutat només compta amb un sol alberg i amb un servei incomplert i força inaccessible: la Residència Universitària Vila-Nova, apartaments destinats principalment als estudiants de la UPC i només oberts al públic durant l’agost i el juliol amb molt poca informació al respecte. És en aquest context que la CUP va proposar la creació d’un alberg públic en un espai públic privilegiat com el Molí de Mar (Platja del Far). Es tracta d’un equipament format per tres edificacions i una àmplia zona de jardí disposada en quatre terrasses a diferents nivells. A l’edifici principal s’hi ubiquen les sales (amb capacitat per a 70 persones), despatxos, menjador (amb capacitat per a 64 persones), cuina i serveis. En el segon edifici hi trobem una planta de 5 habitacions (19 places) així com altres plantes amb més sales que abans acollien oficines i tallers per a material del Departament d’Ensenyament. L’espai exterior consta d’una zona enjardinada amb quatre terrasses a diferents alçades amb capacitat per acollir 1100 persones.

Segons la CUP "la proposta té un potencial enorme tractant-se d’un espai situat a primera línia de mar i amb una ubicació estratègica dins de la ciutat, a peu de platja, propera a l’estació de ferrocarril i d’autobusos, al costat del nou centre d’acollida de turistes, de fàcil accés per carretera i no massa allunyada del centre històric i comercial. En aquest sentit, proposem al govern concretar una proposta perquè l’espai aculli un alberg, plantejar les possibles fórmules de gestió, finançament i coordinació amb la XANASCAT (Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya)".

Altres usos complementaris

De la mateixa manera, tal i com es va aprovar el juliol de 2014 al ple municipal, des de la CUP veiem amb bons ulls que tot i acollir un alberg, l’espai del Molí de Mar sigui subjecte d’altres usos complementaris com la formació (vinculada a l’UPC, Campus de la Mediterrània, etc.), presentacions, debats i seminaris del sector turístic (com ja s’ha vingut fent els darrers anys) o seu de festivals de música i concerts. Són usos compatibles i complementaris si la proposta de distribució dels espais és l’adequada, segons la CUP.

Altres iniciatives per al turisme: autocaravanes, apartaments, turisme Blau-Verd, etc.

Més enllà d’aquesta proposta central, en els propers mesos i setmanes la CUP ha traslladat al govern, als agents econòmics i a la ciutadania una bateria de mesures per al sector turístic amb l’objectiu de relligar tota l’oferta existent, complementar-la i aprofitar-ne tota la seva potencialitat. Aquestes propostes van des de la ubicació d’un pàrquing amb serveis per a autocaravanes a la façana marítima, millores en l’oferta i identificació dels apartaments turístics (web centralitzada, símbols d’identificació, etc.), iniciatives per coordinar i fomentar l’oferta gastronòmica i els productes locals, materials que recullin el conjunt d’activitats lligades al mar i a l’entorn natural més pròxim i del conjunt del Penedès, servei de lloguer de bicicletes al punt d’acollida turística (Espai el Far), etc.

La CUP defensa que "el turisme és un dels sectors econòmics claus de Vilanova i la Geltrú i cal encetar debats que generin propostes, eines i mesures innovadores per a enriquir-lo i consolidar-lo. Creiem que hi ha hagut una certa passivitat i estancament institucional, mentre que les mesures que s’han emprès han estat disperses i estretament vinculades a subvencions puntuals d’altres administracions. En aquest sentit, creiem que cal visió de globalitat i forjar un consens polític urgent per accelerar les polítiques públiques en aquest àmbit, amb propostes i idees innovadores".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local