Dia Internacional de les Dones

El sou de les dones és una quarta part més baix que el dels homes

La bretxa salarial augmenta amb l’edat i a partir dels 45 anys es pot ampliar ben bé fins el 30%, segons un estudi de CCOO

Imatge de la secretària de la Dona i Cohesió social de CCOO, Alba García, i Lídia Sandalines, cap de l'àrea de negociació col·lectiva de la Dona. ACN

Imatge de la secretària de la Dona i Cohesió social de CCOO, Alba García, i Lídia Sandalines, cap de l'àrea de negociació col·lectiva de la Dona. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les dones perceben un salari brut anual que de mitjana està un 25% per sota del que reben els homes per realitzar la mateixa feina, segons un estudi de CCOO publicat amb motiu de la celebració el 8 de març del Dia Internacional de la Dona. Aquesta bretxa salarial de gènere augmenta amb l’edat i especialment en el sector serveis on l’estudi indica que entre els treballadors de 45 a 54 anys la diferència salarial pot arribar a ser del 30% entre homes i dones. L’estudi assegura que en la franja d’edat entre 25 i 34 anys, la bretxa salarial és menor perquè a l’inici de la vida laboral els salaris són més baixos i per tant la diferència de sous entre homes i dones és menor, tot i que la franja és del 15%.

L’estudi que CCOO ha publicat amb motiu del Dia Internacional de la Dona porta per títol ‘Prou desigualtats, bretxes i pobresa’.

Les expectatives de trobar una feina ben pagada o amb igualtat de condicions que els homes, fa que les dones no tinguin la mateixa actitud d’entrar en el mercat laboral i això s’observa en la taxa d’activitat on mentre que en els homes és del 67,6% per a les dones està onze punts per sota i se situa en el 56%, segons les dades de l’EPA del quart trimestre del 2015.

Per contra, la taxa d’inactivitat és del 59% per a les dones mentre que per als homes és del 41%. L’estudi indica que en la població de dones i homes de més de 16 anys, un de cada quatre homes està inactiu mentre que en el cas de les dones és una de cada tres.

De fet, en totes les franges d’edat les dones tenen una taxa d’activitat inferior a la dels homes. És entre el 16 i els 19 anys i entre el 20 i el 30 anys quan les taxes d’activitat són més similars, amb unes diferències de 3,6 i 3,4 punts, respectivament.

En la franja entre 31 i 44 anys i entre 45 i 60 anys, les diferències entre dones i homes estan 9,7 punts i 11,4 punts, respectivament.

En relació amb el tipus de contractació, la jornada parcial està dominada per les dones que ocupen el 72% dels contractes a temps parcial, mentre que els homes només suposen el 28%. Per franja d’edat, la gent joves entre 16 i 19 anys són els que pateixen més la parcialitat, atès que dos de cada tres joves que treballen ho fan a temps parcial.

En aquests anys de crisi, la taxa d’atur s’ha reduït en el col·lectiu d’homes mentre que no ho ha fet tant per a les dones. Així, la taxa d’atur el 2012 era per al homes del 24,6% mentre que el 2015 es va situar en el 16,5%, 8,1 punts menys. En aquest mateix període, la taxa d’atur de les dones ha passat del 22,8% al 19,1%, 3,7 punts menys.

La cobertura de l’atur també beneficiat més als homes que a les dones i això suposa que aquestes tenen 6 punts menys de taxa de cobertura que els homes. Mentre que 1 de cada 3 homes no tenen cobertura social estant a l’atur en el cas de les dones aquest percentatge és 1 de cada 4.

El salari brut anual, on s’incorporen el complements salarials, és de mitjana un 25% més baixa per a les dones que per als homes. Tot i això, a més edat més bretxa salarial i així, entre els 45 i els 54 anys, la diferència salarial entre homes i dones és de mitjana del 29,94%, mentre que entre els 25 i els 34 anys aquesta bretxa és del 14,63%.

Per sectors, el sector serveis és on es troben les diferències més importants, on de mitjana és del 24,9%, mentre que en el sector de la construcció i a la indústria la bretxa és del 14,96% i dels 19,28%. Alba García, secretària de la Dona i Cohesió social de CCOO, ha explicat que això esta justificat perquè en el sector serveis és on registra una major precarietat i on hi ha un menor pes de la negociació col·lectiva.

Per tipus de contracte, la bretxa és del 26,34% en la contractació indefinida i del 10,64% en els contractes temporals. Això també es justifica perquè en els contractes més precaris és on s’ofereixen els salaris més baixos tant per homes com per dones. ‘’La igualtat en els salaris es fa a costa dels sous baixos’’, ha explicat García.

La pobresa continua sent una realitat i afecta a moltes persones, tot i que més a les dones i a la gent jove. En dades del 2014, la taxa de risc de pobresa és la més elevada des del 2008, i se situa en el 21,6% en el cas de les dones i en el 20,2% en els cas dels homes. En el cas del col·lectiu jove, els de menys de 18 anys, el percentatge de ris de pobresa s’enfila fins el 29,9%.

Alba García ha reclamat que les polítiques actives que gestiona la Generalitat tinguin en compte les diferències de gènere en el seu desplegament. ‘’Si les polítiques actives són neutres, sense tenir en compte les diferències de gènere, ens estarem equivocant’’, ha reblat García.

D’altra banda, García també ha denunciat que l’assignació pressupostària de l’Institut Català de les Dones, l’organisme principal en el desenvolupament transversal de les polítiques de dones, ha vist com el seu pressupost s’ha retallat en un 36,9% en els últims 8 anys.

Actualment, segons l’estudi de CCOO, les polítiques de dones gestionades per aquest institut compten en un pressupost anual de 7,49 milions d’euros, que el 2011 aquest pressuposts havia estat de 9,79 milions i el 2008 de 12,5 milions. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local