Setmana Santa

Els pastissers catalans preveuen vendre entre 610.000 i 650.000 mones de Pasqua artesanes

El Gremi explica que la tendència de compra està estabilitzada i confien en obtenir unes bones vendes perquè tots els padrins volen satisfer els seus fillols

Els personatges estrella d'aquest any continuen essent les princeses Elsa i Anna de Disney, els Minions o els protagonistes de la pel·lícula Patrulla Canina

ACN Barcelona 23-03-2016 8:26 Lectures 1964
Detall d'algunes de les mones que es vendran per celebrar la Pasqua. Entre els models més demandats, figures de la Pepa Pig i els Minions. ACN

Detall d'algunes de les mones que es vendran per celebrar la Pasqua. Entre els models més demandats, figures de la Pepa Pig i els Minions. ACN

Els pastissers catalans preveuen vendre entre 610.000 i 650.000 mones de Pasqua artesanes aquest any. El president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Elies Miró, ha explicat a l'ACN que la tendència de compra està estabilitzada i confien en obtenir unes bones vendes "perquè tots els padrins volen satisfer els seus fillols". Miró ha explicat que cada vegada més el sector artesà intenta adaptar-se a les noves tendències de consum i per això estan elaborant productes menys calòrics. En aquest sentit, cada vegada hi ha més afecció per la xocolata negra que té menys sucre i més sabor. Els personatges estrella d'aquest any continuen essent les princeses Elsa i Anna de Disney, els Minions o els protagonistes de la pel·lícula Patrulla Canina.

Els obradors de les pastisseries aquests dies treballen a tota màquina per enllestir les mones que es posaran a la venda dilluns de Pasqua. La majoria de les vendes es concentraran entre aquest cap de setmana i el mateix dilluns. El Gremi de pastissers de Barcelona ha explicat que es preveu vendre entre 610.000 i 650.000 mones artesanes a tot Catalunya, mentre que només a la demarcació de Barcelona se'n vendran entre 460.000 i 470.000.

Els pastissers constaten que la tradició de regalar la mona es manté entre les famílies catalanes i, tot i un lleuger creixement, gairebé imperceptible, "la venda està totalment estabilitzada", ha destacat el president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Elies Miró.
Si es parla de gustos, Elies Miró identifica dues tendències ben diferenciades. Per aquells amants de la xocolata, a nivell gurmet cada vegada hi ha més gust per la xocolata negra. El percentatge de cacau que contenen se situa entre el 60 i el 70%, "perquè és un producte de més qualitat que té menys sucre i més sabor". D'altra banda, les mones dirigides bàsicament als infants són figures elaborades a partir de xocolata blanca i amb llet que per modelar-se a semblança dels dibuixos preferits dels més petits se solen tenyir amb colorants naturals.

El president del Gremi de Pastissers ha explicat que el conjunt del sector artesà intenta anar evolucionant cap a un producte més saludable sense tant de sucre, ja sigui a les figures de xocolata, com també a les mantegues o les melmelades que s'utilitzen per elaborar els pastissos i les mones. Aquesta decisió respon a la voluntat del artesans d'adaptar-se a les noves tendències de consum. Un altre camp molt diferent és el dels al·lergens, ha assegurat Elies Miró. Tot i que ha reconegut que la voluntat és "ajustar-se" als nous temps, la veritat és que se'ls fa complicat comptabilitzar-ho amb els seus obradors d'espais reduïts i on les traces són "difícils de controlar". Precisament aquí és on creuen que la gran indústria pot fer una millor feina.

Les mones industrials competeixen en preu "però no en qualitat, sabor o imatge". Segons Miró, les mones que es trobaran aquests dies a les grans superfícies "fa deu o quinze dies que estan fetes". Els pastissers artesanals de poble o de barri, en canvi, com que treballen "al dia", això dóna la possibilitat d'elaborar "un altre tipus de producte sense conservants, artesà, de qualitat, saborós i saludable". "Evidentment a un altre preu", ha assenyalat Miró.

Star Wars, Frozen, els Minions i la Patrulla Canina, els més demanats

Star Wars, Frozen, els Minions i la Patrulla Canina seran els personatges més demanats. El Gremi també preveu bones vendes de figures de jugadors del Barça, ja que quan l'equip va bé a La Lliga la demanda puja, "i aquest any ho guanyen tot", ha ressaltat Elies Miró. Les vitrines de les pastisseries també s'ompliran d'animals de tota mena, personatges clàssics de Disney i els tradicionals ous de totes les mides.

Pel que fa als preus, una família de quatre membres es podrà gastar entre 25 i 30 euros per una mona de Pasqua que consta d'un pastís i un ou de xocolata al damunt. Tot i això, aquells que optin per peces d'artesania, "molt més elaborades", es podrien arribar a gastar 100 euros. Segons Miró, "hi ha preus per a tots els gustos".

Els pastissers tarragonins mantenen preus i previsions de vendes

A la demarcació de Tarragona, el Gremi d'Artesans Pastissers confia que enguany es mantindrà la xifra de 50.000 mones venudes al territori i, fins i tot, no descarta que el nombre es pugui acabar incrementant. Malgrat el tancament d'una desena d'establiments en l'últim any al territori, el seu vicepresident, Josep González, confia que els ciutadans es mantindran fidels als productes artesans davant dels que ofereixen les pastisseries "industrials".

Pel que fa als preus de les mones, es mantenen respecte anys anteriors entre els 30 i els 40 euros el quilo, en funció de la zona. Pel que fa als gustos, la mona de fruita segueix sent la més demanada i, enguany, el sector percep un repunt d'un dels productes més tradicionals, el tortell de massapà amb ous. Les figures de xocolata personalitzades també guanyen cada cop més adeptes.

Els forners lleidatans esperen mantenir la venda de mones de l'any passat

Els forners lleidatans encaren amb optimisme aquesta campanya i confien mantenir el volum de vendes de mones de l'any passat, en què van assolir la xifra de 177.000 unitats al conjunt de la demarcació. El Gremi de Forners de les Terres de Lleida confia que seguirà la tònica positiva d'altres campanyes com ara la del tortell de reis i també que molts dels turistes que visitaran la demarcació per Setmana Santa optaran per adquirir la mona en establiments del territori. La meitat de les mones que es vendran a Lleida seran de nata i trufa, seguides per les de fruita, que representaran un 40% del total. La resta seran de mantega, crema, trufa o les tradicionals, elaborades amb ou dur. Així mateix, els forners de Lleida segueixen apostant per l'elaboració de mones aptes per a diabètics.

Els Gremi de Forners de Lleida continua amb les seves accions solidàries coincidint amb la campanya de la mona i aquest dimecres organitza un taller en què usuaris de menjadors socials de la ciutat de Lleida, amb l'ajuda de forners, elaboraran mones que després es podran menjar, juntament amb la resta d'usuraris dels menjadors socials. L'objectiu és fer mones per a unes 250 persones. L'any passat els forners lleidatans ja van lliurar unes 450 mones cedides pels diferents forns a menjadors socials de la capital del Segrià.

Entre 140.000 i 150.000 mones a Girona

El Gremi de Pastissers Artesans de les comarques gironines preveu vendre entre 140.000 i 150.000 mones a la demarcació, unes 10.000 més que l'any passat. Els preus es mantenen similars als d'anys anteriors -oscil·len entre 20 i 40 euros en funció de la mida- i les mones més demanades continuen essent aquelles que incorporen figures de personatges que apareixen a la televisió.

El president del gremi, Josep Costa, subratlla que aquest augment de les vendes previstes no es pot considerar un signe de recuperació perquè "el dia a dia és mort" a les pastisseries, mentre que les diades "pràcticament sempre van bé". El sector preveu que les pastisseries de les zones de muntanya tinguin més vendes que les de costa, perquè les darreres nevades han reactivat l'ocupació aquesta Setmana Santa a prop del Pirineu gironí.


Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres