Atur

El Síndic demana un pla d'acció contra la discriminació laboral dels desocupats de més de 45 anys

Defensa que les prestacions es vertebrin sobre una situació de necessitat i no es condicionen a una dada estàndard de carència de rendes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha recomanat al Govern de la Generalitat que lideri l'aprovació d'un pla d'acció integral contra la discriminació laboral de les persones aturades de més de 45. Aquesta és una de les propostes presentades pel Síndic per "combatre la precarietat i buscar solucions a la situació d'atur crònic" que pateix aquesta franja d'edat. L'objectiu va més enllà de reduir les dades d'atur i incideix a identificar i eliminar les raons que les expliquen, segons ha indicat el Síndic. Ribó ha defensa que les prestacions es vertebrin al voltant d'una situació objectiva de necessitat i que no es condicionen a una dada estàndard de carència de rendes.

El document és la culminació d'una jornada organitzada pel Síndic el 2015, amb la col·laboració de l'Obra Social 'la Caixa'. Les ponències van aplegar representants de l'administració pública, sindicats i experts de l'àmbit universitari, entre altres agents socials.

El Síndic recorda que la majoria de les persones més grans de 45 anys que es queden sense feina troben moltes dificultats per reincorporar-se al món laboral i l'atur crònic d'aquest col·lectiu, segons afegeix, "és una problemàtica important i complexa que requereix el màxim esforç i una intervenció específica". Afirma que la cerca de solucions ha de ser un eix fonamental de les polítiques públiques.

Pel que fa a l'àmbit legislatiu, Ribó proposa una planificació "coherent" sobre la protecció per desocupació en el seu doble vessant de polítiques passives i polítiques actives, articulades entre si. En aquest sentit, defensa que les prestacions es vertebrin al voltant d'una situació objectiva de necessitat, i no com ara, segons apunta, que es condicionen a una dada estàndard de carència de rendes de qualsevol naturalesa superiors en còmput anual al 75% de l'SMI.

La salut i el benestar de les persones i el rendiment de comptes han de ser el centre de les decisions polítiques, afirma el Síndic. Així, considera que pel que fa a l'atenció sanitària, aquesta cal que s'abordi des d'una perspectiva multidisciplinària i tenint en compte els efectes que l'empitjorament econòmic comporta per a la salut, física i mental, dels grups de població més vulnerables i en risc d'exclusió social, com ara el dels majors de 45 anys.

Així mateix, el Síndic defensa que d'acord amb l'OMS, s'han d'adoptar mesures preventives amb polítiques de salut transversals, programes actius d'accés al mercat de treball, de suport a la família i a la seva situació financera, i d'accés a aliments de qualitat i de reforç a l'atenció primària.

També incideix en el fet que els serveis públics d'ocupació, en col·laboració amb altres organitzacions i institucions establertes al territori, haurien d'oferir una informació detallada i actualitzada de la situació del mercat de treball.

Finalment, el Síndic suggereix que s'estenguin els plans d'igualtat, més enllà de qüestions de gènere, també respecte d'altres col·lectius especialment protegits, en particular, el relacionat amb l'edat, i explicitar-ne els beneficis quantitatius i qualitatius per a les empreses.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local