La comarca amb més desocupats

El Baix Penedès lidera l’atur registrat a Catalunya el 2015 amb un taxa superior al 24%

La Val d’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà són els territoris amb menor desocupació, segons un estudi de CCOO

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les comarques del Baix Penedès, l’Anoia i el Baix Camp lideren el rànquing de l’atur registrat a Catalunya durant el 2015, segons el ‘Mapa de l’ocupació i l’atur’ que ha presentat CCOO aquest dimecres. Les tres comarques presenten taxes d’atur registrat del 24,1%, 18,8% i 18,4%, respectivament, per sobre de la taxa del 14,9% que presenta la mitjana de Catalunya. El Montsià (17,9%) i el Tarragonès (17,7%) completen els primers cinc llocs del rànquing de l’atur. A l’altre extrem, es troben les comarques de la Vall d’Aran, amb una taxa d’atur registrat del 6,4%, seguida de l’Alta Ribagorça (8,3%), el Pallars Sobirà (8,5%), la Cerdanya (8,6%) i el Pla de l’Estany (9,8%). En una roda de premsa, la responsable de Mercat de Treball de l’àrea de Socioeconomia de CCOO de Catalunya, Romina Garcia, ha lamentat que gran part dels nous llocs de feina generats els 2015 a Catalunya són amb contractes temporals i requereixen poca formació, tot i que estan ocupats per persones “sobrequalificades”.

Pel que fa a la variació entre els anys 2014 i 2015, l’informe destaca que totes les comarques catalanes han reduït l seva taxa d’atur registrat. Les que han experimentat una disminució més gran han estat la Conca de Barberà (-3,0 punts percentuals), seguida del Pallars Sobirà (-2,9), el Baix Penedès (-2,9), l’Alt Camp (-2,6) i el Bages (-2,6). Per l’altra banda, les comarques que han disminuït menys la taxa d’atur registrat durant el 2015 a Catalunya han estat la Segarra (-0,3 punts percentuals), l’Alta Ribagorça (-0,8), el Priorat (-0,9), la Cerdanya (-1,1) i el Pla d’Urgell (-1,1). La mitjana de reducció de l’atur al conjunt de Catalunya ha estat de 1,9 punts percentuals.

L’estudi també es fixa en l’evolució de la contractació registrada en el període 2014-2015. El Solsonès lidera el rànquing (en termes relatius) de generació de nous contractes indefinits a Catalunya, amb un creixement del 60%, seguit de la Val d’Aran (43,5%), l’Alta Ribagorça (36,2%), Osona (28,1%) i la Ribera d’Ebre (23,3%). A l’extrem oposat hi trobem el Pallars Sobirà, que ha registrat un decrement de la contractació indefinida registrada del 16%, i el Priorat amb una caiguda del 2,3%. Les comarques de la Selva (+3,3%), l’Alt Empordà (+3,4%) i la Terra Alta (+4,8%), tanquen la part baixa del rànquing, tot i que presenten xifres positives.

D’altra banda, l’estudi mostra la variació de la contractació temporal en el període 2014-2015. La Conca de Barberà és la comarca on han augmentat més els nous contractes registrats temporals (en termes relatius), amb un increment del 42,1%. Seguidament, hi ha la Val d’Aran (+31,4%), l’Alt Camp (+29,7%), el Gironès (+23,0%) i la Selva (+20,2%). A l’altra banda de la classificació, hi ha el Pallars Jussà, que ha reduït un 9,8% els contractes temporals entre 2014 i 2015, juntament amb les Garrigues (-4,4%). Tanquen el rànquing, tot i que en positiu, les comarques de la Terra alta (+1,2%), el Pla d’Urgell (+2,0%) i la Noguera (+2,8%).

La secretària de Socioeconomia de CCOO de Catalunya, Antònia Pascual, ha coincidit amb Garcia que els nous llocs de treball generats són, majoritàriament, de poca qualificació, malgrat que la gent que els ocupa sí que tenen una bona formació, i que els contractes temporals creixen en un volum molt superior als temporals. “Valorem com a important la recuperació i la creació d’ocupació, però encara estem lluny de la generació de feina de qualitat que reclama CCOO. El patró de generació d’ocupació no és sòlid, sinó que es vulnerable”, ha sentenciat Pascual. Per això, la secretària de Socioeconomia de CCOO ha qualificat la situació de “dramàtica” i ha exigit a les administracions mesures de “protecció de les persones”, com la renda garantida de ciutadania.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local