Concessionària d'autopistes

Abertis triplica beneficis i guanya 385 milions d'euros el primer trimestre

El benefici es dispara arran de l'adquisició del 50% de l'autopista central de Xile

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Abertis Infraestructures ha guanyat 385 milions d'euros entre gener i març, tres vegades més que durant el mateix període de l'any passat. El benefici s'ha disparat arran de l'adquisició del 50% de l'autopista central de Xile, segons fonts de la companyia. Excloent aquest efecte extraordinari, el benefici net comparable ha augmentat un 9%, tal com destaca l'empresa. També ha contribuït al bon resultat l'increment de trànsit a Espanya (de l'11,4%, el creixement més alt en un primer trimestre des del 2007) i a mercats internacionals com Xile (+6,1%), França (+3,7%). A més, el primer trimestre s'ha vist marcat per l'impacte positiu de la presa de control dels Túnels de Vallvidrera i Cadí el 2015.

El que ha fet disparar el benefici un 205% ha estat un efecte comptable que es va produir arran de l'adquisició de l'autopista central de Xile, segons han concretat fonts de la firma catalana. La companyia presidida per Salvador Alemany ja tenia un 50% de la carretera i quan va comprar l'altre 50% va actualitzar el valor de l'actiu, que fins aleshores estava infravalorat en el balanç d'Abertis.

Els beneficis abans d'impostos i amortitzacions (Ebitda) van ser de 714 milions d'euros (un 6% més). Sense tenir en compte els efectes extraordinaris, l'Ebitda va créixer un 8%, segons la companyia. Així mateix, els ingressos van créixer un 4%, fins als 1.082 milions d'euros, i l'increment va ser del 8% en termes comparables.

Segons ha explicat la companyia, Abertis manté el compliment del Pla Estratègic 2015-2017 després de l'adquisició del 50% de l'Autopista Central de Xile per 948 milions d'euros, les negociacions "avançades" per a la compra del 51,4% de les autopistes A4 (Brescia-Padova) i A31 (Vicenza-Piovene-Rochette) i la pròrroga de 10 anys en la concessió de les autopistes PR-22 i PR-5 de Puerto Rico.

A més, el 70% de l'Ebitda del grup es genera fora de l'Estat i el 95% del negoci ja prové de les autopistes després de la sortida de Cellnex, mentre que Hispasat representa el 5% restant.

Pel que fa les inversions del grup en el primer trimestre, ascendeixen fins a 1.084 milions d'euros, dels quals 125 milions d'euros es van destinar a l'expansió i 11 milions a inversions operatives. Els principals projectes d'expansió del període són les millores i ampliacions de carrils a les autopistes de Brasil (84 milions d'euros) i les relacionades amb el desenvolupament de nous satèl·lits d'Hispasat (27 milions d'euros).

El gruix de les inversions es va dedicar a l'operació de compra al gener del 50% de la xilena Autopista central per 948 milions d'euros. Després d'aquesta adquisició, Abertis controla el 100% de les seves sis concessionàries a Xile.

Per últim, el deute net es va situar en el primer trimestre en 13.680 milions d'euros davant els 12.554 milions d'euros a finals del 2015 per la incorporació de nous actius. La ràtio respecte l'Ebitda s'ha reduït de 4,7 vegades al desembre del 2015 fins a les 4,5. El 89% del deute és a tipus fix i el venciment és d'aquí 5,9 anys de mitjana.

D'altra banda, Abertis va repartir el passat 19 d'abril un dividend complementari de l'exercici de 36 cèntims per acció.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local