XIV Fòrum d’Innovació Social

El Fòrum d’Innovació Social assumeix a Sitges el repte d’anticipar-se als canvis del mercat laboral

L’entitat basca Lantegi Batuak presenta una impressora en 3D que permet imprimir-se a casa productes ortopèdics

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Entitats d’economia social d’arreu de l’Estat s’han trobat aquesta setmana a Sitges per debatre sobre els canvis que hauran d’afrontar els treballadors per adaptar-se a un marc laboral canviant i cada vegada més robotitzat. El XIV Fòrum d’Innovació Social, organitzat per l’empresa anoienca Àuria Grup, ha congregat durant dos dies a Sitges experts i representants d’institucions com el Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies Josep Ginesta, el consultor tecnològic Genís Roca, l’acadèmic Xavier Marcet o representants de la UGT i la CECOT.

En la primera sessió, una taula d’experts ha debatut des de diferents punts de vista aquest horitzó. Hi han pres part el Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies del govern de la Generalitat, Josep Ginesta, que s’ha valgut del seu bagatge com a treballòleg per abordar alguns dels canvis imminents dels propers anys en aquest camp. Ha estat acompanyat per Isabel Barceló, directora d’Adecco de la regió Catalunya i col·laboradora de l’estudi Informe Adecco sobre el Futuro del Trabajo en España; Genís Roca, president de la consultora tecnològica RocaSalvatella, que ha aportat perspectives de canvi des de la irrupció de les noves tecnologies; Laura Pelay, vicesecretària de la UGT i Pere Ejarque, responsable d’intermediació laboral de la Fundació Cecot Persona i Treball.

En la darrera jornada, celebrada aquest divendres, s’han pogut conèixer algunes de les iniciatives socials que estan duent a terme entitats vinculades al Foro de Inovación Social, molt centrades en la tecnologia. Un dels casos d’èxit que més expectativa ha generat ha estat el 3DLAN.ORG, una impressora en 3D que permet que aquelles persones amb diversitat funcional que necessiten un producte ortopèdic o algun sistema de suport per a poder fer vida autònoma i independent, s’ho pugui imprimir a casa. Ha presentat el projecte Borja Cazalis, de l’entitat basca Lantegi Batuak, remarcant que des de la participació social es poden donar solucions creatives i participatives al marge de la indústria, ja que els productes es desenvolupen des de la cooperació comunitària i s’estalvien royalties i drets. Altres entitats que han presentat casos d’èxit han estat ECODES i ATAM.


Substitució del treball conegut

Un dels estudis més ressenyats quan es tracta de predir la transformació del mercat laboral és el de la Universitat d’Oxford, The future of employment: How susceptible are jobs to computerisation?, publicat per Carl Benedikt Frey i Michael A. Osborne, l’any 2013, on asseguren que la robòtica pot acabar fent les feines del 47% de l’actual població activa i substituint més de set-centes professions que coneixem avui. Això implica que es podrien destruir més 1.600 milions de llocs de treball al món.

Que l’automatització destrueixi ocupació no significa que no se’n creï de nova. Precisament, la consultora Adecco analitza en el seu estudi Informe Adecco sobre el Futuro del Trabajo en España (2016), com entre els propers cinc i deu anys els llocs de treball lligats a la tecnologia i l’àmbit digital lideraran la creació d’ocupació al mercat laboral, però també ho faran noves professions relacionades amb el turisme i l’oci, la salut, l’energia, el tracte amb les persones; un terreny, aquest darrer, on les empreses del tercer sector poden créixer en serveis i suports.

Aquest canvi de professions planteja un gran repte i fa necessari el debat de com es preparen per al futur immediat les empreses de tots els sector però també, i és en aquest cas on Àuria Grup té interès d’obrir espais de reflexió, en les del sector social com són els centres especials de treball, els CET’S, amb perfils professionals d’especials dificultats dedicats, majoritàriament, a feines de poca qualificació. S’entén per especials dificultats aquelles persones que tenen una discapacitat intel·lectual, un trastorn mental o una paràlisi cerebral amb un grau reconegut igual o superior al 33%, i aquelles persones amb una discapacitat física o sensorial amb un grau reconegut, igual o superior al 65%.

Adaptar-se al futur que ve

A Catalunya hi ha actualment més de dos-cents CET, la majoria dels quals, com el d’Àuria Cooperativa, integrat dins d’Àuria Grup, són d’iniciativa social i sense ànim de lucre, que donen feina a més d’11.000 persones segons xifres de la Generalitat de Catalunya. Els CET van ser concebuts per la LISMI (Llei d’Integració Social del Minusvàlid de l’any 1982) com un instrument per donar feina a persones amb discapacitat que no poguessin integrar-se en empreses ordinàries. La finalitat principal dels centres especials de treball és oferir oportunitats laborals a aquelles persones amb especials dificultats i assegurar que aquestes reben serveis de suport individualitzat en l’entorn de treball per poder desenvolupar la seva feina amb garanties de qualitat i amb un rendiment òptim. Aquests equips de suport són les USAP (Unitats de Suport a l’Activitat Professional).

Tanmateix, els CET tenen en comú amb altres empreses que competeixen en el mateix mercat productiu, ja que poden operar en qualsevol sector com, per exemple, en el cas de la cooperativa d’Àuria, serveis de neteja, jardineria, manipulats industrials, packaging, rehabilitació de la construcció, senyalització vial i manteniment de carreteres, entre altres. Però a diferència de les empreses ordinàries, la seva plantilla està formada per persones amb discapacitat, almenys un 70% del seu total, i la seva funció és 100% social. Són estructures actualment imprescindibles per assegurar el compliment del dret al treball d’aquests col•lectius en risc d’exclusió social, reconegut a la legislació i normatives vigents com la Convenció sobre els Drets Humans de les Persones amb Discapacitat de l’ONU, la Constitució espanyola, l’Estatut de Catalunya, l’Estatut dels Treballadors, la LISMI i la Llei d’Igualtat.

Què és el FORO DE INOVACIÓN SOCIAL?

El Foro de Inovación Social és un espai de trobada i intercanvi d’experiències i coneixements d’entitats socials de l’Estat espanyol, la major part de les quals se centren en la promoció d’oportunitats per a persones amb discapacitat física o intel·lectual.

Des de la seva fundació, el Foro ha volgut ser un motor pera la creació d’iniciatives innovadores que permetessin l’evolució de les entitats del tercer sector cap a un model més competitiu, per generar millors serveis i un millor compromís social i desenvolupament sostenible.

La missió del Foro és, doncs, la de compartir coneixements, experiències i projectes que permetin aportar solucions innovadores per al ple desenvolupament de les persones en risc d’exclusió en una societat més justa i sostenible.

En les dues darreres edicions, per exemple, celebrades a Madrid i Saragossa, respectivament, centraren els temes de debat en El nuevo paradigma de las organizaciones sociales i Miradas al futuro.

Àuria Grup

Àuria grup és la suma de les entitats capdavanteres del tercer sector social de la comarca de l’Anoia i el Baix Llobregat.

En el seu àmbit d’actuació vetlla per garantir la qualitat de vida, la participació de les persones en risc d’exclusió, la inserció laboral, la creació de treball i la transformació social. Àuria aglutina més de 900 persones de base social i amb 570 professionals és la primera empresa de la comarca en nombre de treballadors.

Àuria dóna suport a les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental i a les seves famílies, amb formació especialitzada, itineraris d’incorporació al mercat laboral, atenció diürna, ocupació terapèutica, acolliment residencial i serveis de lleure, amb l’objectiu de fomentar l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la defensa de drets.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local