Sant Joan 2016

El sector pirotècnic preveu vendre un 10% més que el 2015 aquest Sant Joan

Els elements de color s'imposen a la gran pirotècnia i també tenen molta sortida els paquets familiars

ACN/ M. Belmez Barcelona 19-06-2016 9:41 Lectures 4778
Pla detall d'alguns petards i metxes sobre el taulell d'una botiga de Palau-solità i Plegamans. ACN

Pla detall d'alguns petards i metxes sobre el taulell d'una botiga de Palau-solità i Plegamans. ACN

El sector de la pirotècnia viu aquests dies el moment més important de l'any amb la nit de Sant Joan a tocar. Enguany, els venedors preveuen augmentar les vendes un 10% respecte el 2015, segons ha explicat a l'ACN el president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya, Josep Maria Vilardell. Vilardell ha concretat que les vendes van començar a caure el 2008 i que l'any passat la caiguda "va tocar fons i va començar la recuperació" amb un augment d'entre un 3 i un 4% respecte l'any anterior. Les vendes es concentraran en els dos o tres dies previs a la revetlla. Pel que fa a les tendències, Vilardell ha apuntat que cada cop tenen més sortida els elements de color, com fonts o bateries, en detriment dels grans trons, tot i que aquests es continuen venent. A més, cada cop els consumidors compren paquets familiars que preparen les botigues que permeten tenir "varietat a bon preu".

Aquests dies és habitual veure molts catalans comprant en les botigues de petards repartides arreu del territori. Per com estan anant les vendes i la informació de la que disposa, el president de l'Associació de Fabricants i Majoristes augura que la crisi "per fi ha tocat fons" i enguany es viurà "una recuperació bastant important".

Ha reconegut que l'any passat esperaven una recuperació més accentuada de la que finalment van tenir, d'entre un 3 i un 4%, però aquest any preveu que el creixement arribi, o fins i tot superi, el 10%. "Aquest any sembla que la recuperació està consolidada", ha afegit.

Vilardell ha explicat que el fet que abans de la revetlla hi hagi quatre dies laborals farà que les vendes es concentrin segurament en aquests dies previs, així com el mateix dia de la revetlla. Entre els productes més venuts hi ha els lots familiars, motiu pel qual cada cop les empreses preparen més lots on s'ofereixen productes variats i a preus competitius.

Una revetlla segura

Vilardell ha explicat que des del sector col·laboren amb la Generalitat en l'emissió de missatges de seguretat i consell per aconseguir una revetlla el més segura possible. En aquest sentit, ha apuntat que els petards no s'han de portar a la butxaca, no s'han de disparar coets amb la mà, així com que tampoc s'han de llençar a prop de zones boscoses o contra la gent.

Pel que fa a la seguretat, també ha recordat que segons el tipus la pirotècnia està limitada per edats i hi ha productes que no es poden vendre a menors de 12, de 16 o de 18 anys. Per comprovar-ho, els venedors demanen el DNI per assegurar-se que els compradors tenen l'edat necessària per comprar aquests productes.

1.312 punts de venda

Els establiments o casetes de venda de petards, piules i coets seran 44 més que l'any passat i arribaran a un total de 1.312. La majoria dels establiments, 906, estan a Barcelona ciutat i la seva demarcació. Segons dades de la Delegació del govern espanyol, a la ciutat de Barcelona hi haurà 175 llocs, que sumats als 731 de la demarcació en sumen 906. La segueix la demarcació de Tarragona, amb 164, la demarcació de Girona, amb 132 i la demarcació de Lleida amb 110 llocs de venda.


Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No