Pesca

La Confraria de Pescadors de Vilanova impulsa un estudi per millorar la comercialització de les seves captures

L'Ajuntament destinarà 2.100 euros a la iniciativa, que aspira a obtenir ajuts de fons europeus l'any vinent

Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú 16-05-2017 20:29 Lectures 3400
Juan Luis Ruiz, Neus Lloveras i Fausto Navales. Míriam de Lamo

Juan Luis Ruiz, Neus Lloveras i Fausto Navales. Míriam de Lamo

Millorar la comercialització, l'etiquetatge i la traçabilitat de les captures de la Confraria de Pescadors de Vilanova és l'objectiu de l'estudi que portarà a terme la Fundació ENT gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament. El projecte pretén afrontar el problema del descens de les captures i dels preus de venda, cercant solucions de futur per al sector, en dóna feina a 200 pescadors a Vilanova. "Nosaltres el que sabem és pescar. De comercialització no en sabem", ha dit el vicepresident segon de la confraria, Fausto Navales, aquest dimarts al matí en una roda de premsa. A través de l'estudi, l'entitat pretén aconseguir fons europeus que es concediran el febrer de 2018.

La realització de l'estudi "és una iniciativa que surt de la Confraria", segons ha explicat l'alcaldessa, Neus Lloveras. "Intentem estar al costat de tots els sectors econòmics de la ciutat", ha dit l'alcaldessa, que ha recordat que Vilanova compta amb "una de les flotes pesqueres més importants del país", amb 67 vaixells. "Les captures han baixat, els preus són baixos, la viabilitat és complicada", ha resumit Lloveras. Fausto Navales ha agraït la col·laboració de l'Ajuntament. "Tot el que sigui veure una mica de llum és camí obert", ha dit el representant de la confraria, que ha apuntat que el fet que hi hagi "excessives captures de determinats peixos en algunes temporades" rebaixa notablement el preu. Així, segons Navales, dotze quilos de peix s'arriba a vendre a un preu d'entre tres i cinc euros, si bé el consumidor està pagant el mateix import per tan sols un quilo de peix. "Hem de començar a capturar menys peix", ha dit el pescador, afegint que el preu de venda haurà de ser "més car".

A banda de la comercialització, l'estudi encarregat ha d'incidir en com millorar l'etiquetatge, que ha d'incloure les característiques del peix, i la traçabilitat, que ha de permetre seguir el rastre d’un producte, amb el seu historial en totes les fases de comercialització, des del vaixell fins a la taula. "Cal que la gent sàpiga que compra el producte de casa", ha assegurat el vicepresident de la Confraria. "Palamós ha sabut vendre el seu producte, nosaltres només vam saber vendre la gamba de Vilanova el primer any, ara fa tres anys", ha lamentat Navales.

La Fundació ENT és una organització amb seu a Vilanova dedicada a desenvolupar polítiques públiques relacionades amb la pesca i l'alimentació, la gestió dels residus o l'ecologia política, entre d'altres. Segons Lloveras, l'entitat "farà la feina d'acompanyament per presentar-se als fons europeus", orientant la confraria en la comercialització, l'etiquetatge i la traçabilitat del peix.

La Nit del gastronomia homenatja el peix aquest dijous

La tercera edició de la Nit de la Gastronomia de Vilanova se celebrarà aquest dijous a partir de les 20 hores a la Daurada. El menú desgustació vol retre homenatge a les quatre arts arts de pesca que s'empren a la ciutat -arrossegament, llum, arts menors i palangre-. Set restaurants de la ciutat participen en la iniciativa, que preveu superar els 200 comensals. "Serà un homenatge a allò que es pesca a casa nostra", ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Juan Luis Ruiz. Els tiquets per assistir al sopar es poden adquirir al TOC fins demà dimecres al preu de 35 euros. 

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No