Venda il.legal

El Vendrell troba la mida al control del 'top manta'

L’Ajuntament valora molt positivament la contractació d’agents privats per controlar la venda il·legal als barris marítims

La capital del Baix Penedès en set anys ha passat de tenir 300 manters als trenta que ha tingut de mitjana aquest agost

El Vendrell troba la mida al control del 'top manta'. AFN, Ramon Costa

El Vendrell troba la mida al control del 'top manta'. AFN, Ramon Costa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Vendrell mica en mica li va trobant la mida al control del top manta. Les xifres almenys així ho indiquen. Els barris marítims de la capital del Baix Penedès, junt amb Calafell havien batut rècords de manters als seus passejos marítims. Al 2010 s’havien arribat a comptar fins a 300 manters. Feien tres fileres als passejos perquè ni ells mateixos donaven a l’abast. Una situació pràcticament impossible de controlar per part de la Policia Local. Llavors els dos ajuntament es van plantar, van dir prou, i van decidir fer un acte de protesta delimitant una zona de tolerància on els venedors podrien vendre amb la permissivitat policial. Un acte de protesta que va suposar un punt d’inflexió en aquesta problemàtica. La Generalitat de Catalunya va decidir posar més energies a l’eradicació del fenomen i des de llavors cada any hi ha hagut menys manters.

Al Vendrell aquest agost han arribat una xifra pràcticament residuals d’una trentena de manters quan l’any passat se’n podien comptar una cinquantena de mitjana. Aquest any s’han continuat realitzant els controls policials a les entrades del municipi i a les estacions, s’ha treballat amb campanyes comercials i també campanyes de conscienciació als compradors. Però la gran novetat d’enguany i que sembla que ha donat els millors fruits ha esta la implantació d’un servei privat de quatre vigilants a les tardes controlant la zona del passeig entre les places Germans Trillas i del Pessebre. Una operació que ha costat 13.000 euros a l’Ajuntament del Vendrell però molt ben valorada pel regidor de Governació Rafel Gosalvez. “Es tracta d’un reforç en un control o una mesura dissuasòria. En cap cas és una substitució de les tasques de la Policia Local. Senzillament hem augmentat els ulls que vigilen”, indica el regidor.

El cap de la Policia Local, Jordi Altarriba confirma el comentari en relació a que la implantació de vigilància privada és una inversió en prevenció en tots els sentits. “Estem molt acostumats a veure vigilància privada a les andanes de les estacions. Segurament amb el temps també veurem normal vigilància privada fent tasques de reforç als passejos, sempre tenint en compte  que aquest tipus d’agents tenen limitades les seves actuacions. Si estan davant d’un delicte o falta clara poden actuar al moment, però del contrari han d’avisar als agents de la Policia Local”. Tot plegat es valorarà en la nova reunió de la Junta de Seguretat Local on es traçarà la nova estratègia de cara l’any vinent però sembla que l’experiència es podria repetir. “Sempre cal parlar de noves línies de treball, però les noves actuacions que funcionen no hi ha cap motiu per no repetir-les com a mínim”, apunta el regidor de Governació. Gosalvez és molt conscient que assolir el nivell zero de manters és molt difícil, “caldria treballar també des dels Serveis Socials o des d’Ocupació per donar alternatives laborals als manters.

Un altre front que s’ha treballat és el de la conscienciació ciutadana. El cap de la Policia Local indica que “és evident que si no hi ha compradors no hi hauria venda il·legal”. Una sentència aclaparadora a la que s’hi han esmerçat molts esforços. En aquesta línia, aquest estiu s’han instal·lat 22 cartells informatius al llarg del Passeig Marítim de Coma-ruga i de Sant Salvador i en alguns carrers perpendiculars a la platja.

Aquests rètols, amb el lema A les platges STOP Manta, informen sobre les possibles conseqüències de comprar productes de Top Manta. Entre altres, els cartells alerten, per exemple, que el comerç il·legal sovint encobreix altres delictes, que incompleix la llei de la propietat intel·lectual, fa competència deslleial als comerços que paguen els seus impostos i que no hi ha cap garantia en els productes que s’hi adquireixen, ja que molts d’ells són articles falsificats. “Les conductes adultes són difícils de canviar. Treballem també a través de les centres educatius”, explica Josep Gosálvez. No obstant això, la Policia Local només ha pogut obrir expedients sobre persones que han comprat als manters. “Tot i ser un delicte, no tenim competències per sancionar. Les nostres ordenances no ho permeten i ens hem de limitar a traslladar els expedients als Mossos”, diu resignat Gosálvez. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local