Sentència pionera a Girona que obliga CaixaBank a retornar els interessos cobrats per una hipoteca ja que són "il·legals"

En tot l'Estat només hi ha quatre precedents de resolucions judicials similars a la dictada per l'Audiència

ACN Girona 20-01-2018 10:54 Lectures 3407
Pla mig de l'advocat d'APG Advocats, Marc Prat, que ha tirat endavant la demanda aquest dijous 18 de gener de 2017. ACN

Pla mig de l'advocat d'APG Advocats, Marc Prat, que ha tirat endavant la demanda aquest dijous 18 de gener de 2017. ACN

L'Audiència de Girona ha dictat una sentència pionera a la demarcació que obliga CaixaBank a retornar els interessos "il·legals" que l'entitat va cobrar per una hipoteca a un matrimoni de La Bisbal d'Empordà. Els jutges consideren que l'Índex de Referència en Préstecs Hipotecaris (IRPH) que aplicava CaixaBank des de 2013 era "abusiu", i detalla que els interessos haurien d'haver estat els que marcava un altre índex, que de mitjana estava entre un 1 i un 2% més baix. Això, a la pràctica, suposa que l'entitat financera ha de retornar al voltant d'uns 5.000 euros, en una hipoteca mitjana d'uns 150.000, si s'ha fet en referència a l'IRPH. L'advocat que ha tirat endavant la demanda, Marc Prat, explica que a la demarcació hi ha moltes hipoteques de l'antiga Caixa de Girona – absorbida per CaixaBank - que es van fer en relació a aquest índex, i per tant, "obre la porta perquè molta gent pugui reclamar". El de La Bisbal és el cinquè cas en tot l'Estat, després dels de Burgos, Lleó, Oviedo i Barcelona.

CaixaBank haurà de retornar els interessos que ha cobrat des de 2013 a un matrimoni bisbalenc per una hipoteca, perquè són "il·legals". Així ho dictamina una sentència de l'Audiència de Girona, que considera que l'entitat financera hauria d'haver aplicat l'IRPH d'entitats, ja que era l'únic índex variable que se seguia calculant. Per contra, CaixaBank va decidir mantenir l'IRPH Caixes, que és fix. Això significa que durant quatre anys el banc ha cobrat entre un 1 i un 2% més de mitjana del què tocaria.

Marc Prat, advocat d'APG Advocats, explica que la interpretació que feia CaixaBank era "partidista" i que "no s'ajustava a la llei". "Els clients van signar una hipoteca amb un interès variable i el banc els va aplicar un fix a partir de 2013", argumenta.

Ara l'entitat haurà de retornar el diferencial, o sigui el què ha cobrat de més durant aquests quatre anys quan l'IRPH Caixes va deixar de ser variable. Això vol dir que en una hipoteca mitjana d'uns 150.000 euros, el client recuperarà uns 5.000 euros.

A més, Prat destaca que la sentència també obliga a CaixaBank a aplicar a partir d'ara l'IRPH d'entitats, que ara mateix està a l'1'9%, dos punts per sota del què pagaven fins ara. "És cert que al ser variable pot pujar, però en els últims quatre anys ha estat sempre per sota del que CaixaBank cobrava", ressalta.

Moltes hipoteques a Girona

Prat posa en valor "la rellevància" d'aquesta sentència especialment a Girona, per la quantitat d'hipoteques que s'han fet a la demarcació referenciades en l'índex IRPH. I és que aquesta era una pràctica habitual per part l'antiga Caixa de Girona, absorbida després per CaixaBank.

Segons APG Advocats la sentència "obre la porta a reclamar els diners que li han cobrat de més" a totes les persones que van signar una hipoteca amb un interès variable, en cas que se'ls hagi seguit aplicant un interès fix des de 2013.

Amb tot, Prat reconeix que la sentència no és ferma i, per tant, CaixaBank la pot recórrer al Tribunal Suprem. Tot i això, l'advocat confia que el TS "no la tombi" ja que hi ha quatre resolucions judicials similars a aquesta (Burgos, Oviedo, Lleó i Barcelona).

Sabien el què feien

Marc Prat lamenta l'actitud "partidista" que ha tingut l'entitat financera a l'hora de cobrar aquest interès al matrimoni, ja que "sabien perfectament que no seguien el què deia la llei". "Si ho sabem nosaltres, també ho sabien els advocats de CaixaBank. Estaven aplicant un interès fix en una hipoteca d'interès variable", assenyala.

L'advocat ha explicat que aquesta sentència és "comparable" a les clàusules sòl que van ser anul·lades per la justícia i que ha permès reclamar a moltes famílies que tenien hipoteques amb aquesta clàusula. "No són tantes les que tenen IRPH, però és cert que n'hi ha moltes a Girona", ha conclòs.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No