VIatge en el temps

El temps es deté en el 60 Ral·li Internacional de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges

110 vehicles surten de la Plaça Sant Jaume i són rebuts per la multitud a Sitges

El temps es deté en el 60 Ral·li Internacional de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges. Ral·li de Sitges

El temps es deté en el 60 Ral·li Internacional de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges. Ral·li de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 60 Ral.li Internacional de Cotxes d’Època Barcelona-Sitges celebrat avui ha estat, sens dubte, el que ha consolidat la recuperació del nombre d'inscrits i interès del públic, que ha acudit en massa a una de les trobades ineludibles del calendari d'esdeveniments de les dues ciutats.

Aquest any la cita automobilística ha representat més que mai el comiat a l'hivern i la benvinguda a la primavera. Malgrat les copioses nevades i pluges caigudes els dies anteriors en tot el territori, els participants no s’han deixat impressionar per les previsions ni per l’ambient fresc que els esperava i han mostrat en tot moment la seva ferma intenció de prendre la sortida aquest diumenge des de la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

Des de les 8.30 del matí, el punt de trobada estava preparat per acollir als vehicles participants, estacionats ordenadament entre l'Ajuntament i el Palau de la Generalitat. Després de posar amb els seus vestits d'època per al jurat del Premi a l'Elegància, format per Jacobo Menkes (responsable de la prestigiosa botiga de disfresses Menkes), Thaïs Rocha (especialista en moda) i Emiliana López (dissenyadora d'alta costura i vestits de núvia), els participants han degustat a l'edifici del consistori el tradicional esmorzar amb xocolata.

Entre ells s’ha pogut veure un bon nombre de cares conegudes, com la periodista esportiva Carme Barceló -El Chiringuito de Jugones (Mega), Sport, Sport & Style- i la model i presentadora Elsa Anka, així com els també periodistes Andrés Guerra -La Vanguardia Digital i Arucitys- i Marc Martín –esports de motor en TVE–. A ells se'ls ha afegit en el recorregut pels carrers de Sitges la popular cantant Gisela.

El públic, un participant més

A les 10.30, l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, i la Comissionada d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza, realitzaven la protocol·lària baixada de bandera que donava inici al Ral·li. Un Vauxhall Tourer de 1904, conduït pel seu propietari Alexis Llaveria, encapçalava la caravana que buscava la sortida de Barcelona a través del carrer Ferran en direcció a les Rambles.

Ni més ni menys que 88 cotxes fabricats fins a 1928 (i altres dos posteriors que, per tant, participaven fora de concurs) més 20 motos d’abans de 1938 componien la llista d'inscrits d'una edició que ha recuperat el poder de convocatòria viscut en la celebració del 50 aniversari del Ral·li. La nombrosa presència de participants estrangers (13 francesos, 4 italians, 1 austríac i 1 britànic) i de diversos punts d'Espanya (Bizkaia, Castelló, Còrdova i Logronyo) ha estat el resultat de l'esforç de Foment de Sitges per donar a conèixer més i millor els atractius de la prova que organitza.

De la mateixa manera, aquest interès creixent dels propietaris de vehicles històrics ha tingut una justa correspondència amb l'expectació despertada entre el gran públic. Des de la mateixa sortida, aficionats i curiosos han atapeït les voreres de les poblacions i gran part dels marges de les diverses carreteres per les quals ha passat el Ral·li, abrigallant a la caravana de vehicles antics, que han cridat l'atenció de milers de persones en el seu recorregut des de Barcelona fins a Sitges.

Una vegada més, les localitats de L'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels han tornat a veure gratament alterat el seu ritme de matinal de diumenge amb el so inconfusible dels motors antics -però perfectament posats a punt-, que s’han reservat per donar-ho tot en el revirat i sempre exigent tram de les Costes del Garraf, tancat al tràfic per l'ocasió.

Seguint el programa previst, els vehicles han començat a arribar al Port de Sitges-Aiguadolç sobre les 12.30, on esperava als participants un còctel de benvinguda que amenitzava el descans i l'espera pel re-agrupament de tota la caravana.

A aquesta mateixa hora començava a la plaça de la Fragata l'espectacle de Apocadixie 4, grup de música swing que feia més curta l'espera del públic assistent. Al voltant de les 13.30 hores la colorista desfilada motoritzada reprenia el camí pels carrers del centre de Sitges fins a deixar-se veure pel Passeig de la Ribera, últim pas abans de finalitzar la prova en el recinte habilitat als peus de la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Una vegada allà, els participants es desplaçaven a l'Hotel Dolce Sitges, on se celebrava el menjar de gala i el lliurament de premis i homenatges fins a les 17.30 hores aproximadament. Els guanyadors han estat:

Premis a l’elegància
1. Núm. 39 - Antoni Serrahima
2. Núm. 40 - Olga Torras
3. Núm. 43 - Joel Blomet (Grupo IV)
4. Núm. 37 - Joaquim Bellmunt
5. Núm. 4 - Joel Blomet (Grupo I)

Premi Memòria Gemma Toscas
Núm. 31 - Sra. Gaggl

Premi a l’elegància infantil
Núm. 52 - Toni Baixeras Arderiu

Millors motocicletes
1. Núm. 21 - Joan Merlos (Norton, 1937)
2. Núm. 16 - Jaume Torremorell (BMW R51, 1937)
3. Núm. 4 - Zarila Meftah (Peugeot, 1926)

Automòbils més destacats segons la seva data de fabricació
Grup I fins a 1908
    1. Núm. 9 - Jean Pierre Lespez (Renault, 1908)
    2. Núm. 3 - Alain Sánchez (Alcyon Type C, 1906)
    3. Núm. 1 - Alexis Llaveria (Vauxhall, 1904)
Grup II, entre 1909 i 1914
    1. Núm. 16 - Bruno Rigoli (Simplex Mod. 50, 1911)
    2. Núm. 27 - Giuseppe Vallero (Fiat Tipo 0, 1914)
    3. Núm. 29 - Vicente Ramos (Ford T, 1914)
Grup III, entre 1915 i 1920
    1. Núm. 32 - Massimo Benedetti (Buick D, 1916)
    2. Núm. 31 - Kurt Gaggl (Talbot Mod. 4, 1916)
    3. Núm. 42 - Jaume Rosell (Fiat 501, 1919)
Grup IV, entre 1921 i 1928
    1. Núm. 86 - Frederick Thölen (Nash, 1928)
    2. Núm. 48 - Joan Roquet (Essex descapotable, 1922)
    3. Núm. 76 - Javier Martínez (Austin Seven, 1927)

Premis RACC al participant més jove
Núm. 60 - Victoria Muntaner, 19 anys (Rugby, 1924)

Premi en memòria a Pere Arderiu
Núm. 60 - Inmaculada Requena (Rugby, 1924)

Premi “Amics dels cotxes veterans”
Núm. 63 - Jaume Vila Dantí (HS, 1924)


Un dia més de Ral.li

Davant la demanda de nombrosos participants en passades edicions, per aquest 60 Ral·li Barcelona-Sitges s'ha recuperat la sortida lúdica del dilluns. 26 dels vehicles inscrits realitzaran una ruta per les carreteres del Garraf i el Penedès, seguint dos dels traçats de velocitat més antics a Catalunya, no permanents, el Circuit de l'Alt Penedès i el Circuit de Vilafranca, aquest últim considerat el bressol de la Fórmula 1 a Espanya.

El Ral·li Internacional de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges està organitzat per Foment de Sitges amb la col·laboració dels Ajuntaments de Sitges i de Barcelona, i compta amb el suport de la marca ‘Sitges Anytime’, que subratlla la cultura i el turisme familiar com a eixos que identifiquen la localitat. La prova ha comptat amb el patrocini de L’illa Diagonal, Moritz, Motor Munich (aquest any cotxe oficial del Ral.li), RACC i Caves Pere Ventura. Han col·laborat Menkes, Cochesafondo, així com l’Antic Car Club de Catalunya, ACV, Associació d’Aficionats als Cotxes i Motos d’Època i Escudería Hispano Suiza.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local