ENTRA

Dues elèctriques catalanes impulsen la primera associació estatal per equilibrar l’oferta i la demanda energètiques

Demanen celeritat a l’estat espanyol per aprovar la llei que ha de regular els agregadors, un model ja estès a altres països europeus

Una bombeta de llum càlida penjant del sostre, el 17 de maig del 2016. ACN

Una bombeta de llum càlida penjant del sostre, el 17 de maig del 2016. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les companyies elèctriques Estabanell Energia i Bassols Energia, amb seus a Granollers i Olot, juntament amb olivoENERGY (Màlaga) han impulsat ENTRA - Energy Transtition, la primera associació agregadora d’energia a l’estat espanyol. El projecte, basat en models estesos a països com Alemanya i Suïssa, vol aconseguir un equilibri entre l’oferta i la demanda d’electricitat per evitar el manteniment de grans centrals energètiques en desús, les quals només s’activen en situacions de necessitats extraordinàries molt puntuals. “Cal flexibilitat en la generació i consum de l’energia”, defensa a l’ACN Santi Martínez, director executiu d’Estabanell Energia, que assegura que la figura de l’agregador permetrà optimitzar el consum d’electricitat, amb els corresponents beneficis mediambientals i econòmics. Per posar en marxa l’associació ENTRA, però, els seus impulsors estan a l’expectativa que l’estat espanyol aprovi la llei que ha de regular aquest sistema de gestió. Confien que la normativa es desencallarà abans que acabi l’any.

A través de tecnologia informàtica, ENTRA es proposa equilibrar la generació i consum d’energia entre clients domèstics i el sector industrial. Els seus impulsors asseguren que cada any l’estat espanyol destina 35 milions d’euros (MEUR) a mantenir 12 centrals energètiques que són gairebé en desús, les quals només s’activen quan hi ha una davallada de producció o quan hi ha un pic de demanda puntual.

Per evitar el malbaratament, aquestes tres companyies elèctriques s’han aliat per implantar al conjunt de l’estat espanyol un sistema que compensi l’oferta i la demanda a través de l’energia que generin els seus clients. “Cal regular en quin moment entres al sistema per consumir, en quin moment auto consumeixes allò que generes o bé quan estàs donant energia a la xarxa perquè tu no la necessites”, defensa Santi Martínez.

En aquest sentit, aposta per un canvi de mentalitat a tot l’estat, “passant d’un model de grans centrals generadores a un altre que estigui format per petits usuaris que poden generar energia per a la xarxa global”. Adverteix que, amb l’auge de les energies renovables, si no es crea una sistema global que es pugui equilibrar, “al final hi haurà molta energia que es perdrà”. “I això no ens ho podem permetre”, apunta.

Com a exemples a l’hora d’equilibrar l’oferta i la demanda energètica, ENTRA assegura que, davant un pic de necessitat d’electricitat, pot reduir lleugerament la generació d’energia d’una fàbrica sense que afecti al rendiment, pot aturar els termos dels domicilis sense que es perdi escalfor o aturar els frigorífics d’un escorxador sense malmetre el producte. Aquesta energia sostreta dels diferents clients, afirma, la pot destinar de forma automàtica al client que requereix més energia de la que disposa en aquell moment.

Santi Martínez destaca que aquest bescanvi d’electricitat entre els clients que s’adhereixin a ENTRA serà compensat econòmicament, fet que celebra com una altra distinció respecte el sistema actual de consum energètic, ja que “serà la primera vegada que un consumidor domèstic rebrà diners del sector elèctric per deixar fer servir el seu dispositiu generador d’electricitat”.

Els impulsors d’ENTRA tot just estan difonent el seu projecte a l’empresariat de l’estat espanyol, i aquest dimarts 24 l’exposaran en una ponència a Màlaga, en el marc de la segona edició del ‘Aggregation and Flexibility Day’. Confien que els propers mesos guanyaran adeptes que se sumin a la iniciativa, mentre el govern espanyol enllesteix la llei que ha de regular el funcionament dels agregadors de demanda energètica. De forma simultània, a més, volen reunir-se amb associacions de consumidors per vèncer les reticències que puguin tenir els usuaris domèstics.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local