ONG Metges del Món

Dones transsexuals denuncien dificultats per inserir-se al mercat laboral malgrat ''estar preparades''

El col·lectiu impulsa una campanya de conscienciació per incentivar la seva contractació

Tres dones transsexuals parlen amb la dependenta d'una merceria a qui reparteixen postals de la campanya de conscienciació. ACN

Tres dones transsexuals parlen amb la dependenta d'una merceria a qui reparteixen postals de la campanya de conscienciació. ACN

El col·lectiu de les dones transsexuals ha iniciat aquest dilluns una campanya de conscienciació als empresaris, a l'administració i a la societat en general per defensar que ''estan preparades'' i que per tant, poden ocupar llocs de feina qualificats, també en l'atenció al públic. Per això, repartiran postals a comerços, locals de restauració i altres establiment, on reivindiquen el seu dreta a la inserció laboral i denuncien que actualment, se'ls ''tanquen portes als nassos'' per la seva aparença física i la discordança dels noms. El col·lectiu ha rebut el suport de l'ONG Metges del Món que ha treballat per fer un diagnòstic de la situació que pateixen i ha conclòs que ''hi ha una falta de preparació de la societat''.

Amb el lema #nosatresestempreparadesitu, el col·lectiu vol denunciar la invisibilitat que viuen i la discriminació laboral que pateixen les dones transsexuals quan busquen feina. Defensen que són persones formades, algunes amb estudis universitaris, que veuen com se les descarta per feines on encaixen pel seu físic o per la discordança dels noms que apareixen en els currículums. És una de les situacions que ha viscut la Melani Franco, que reconeix que l'entrevista pot anar bé, però acaba amb un ''d'acord, ja et trucarem'' que ''tu saps que no et tornaran a trucar mai''. Això, diu la Melani, genera molta frustració perquè veus que se't tanquen portes ''als nassos''.

Hi coincideix la Violet Ferrer, que alerta de la ''transfòbia brutal'' que es dona a les entrevistes on es fa palès que ''la gent no està formada'' perquè no demostren saber gestionar la situació, que acaba generant incomoditat. Posa d'exemple, la confusió que es demostra en l'ús del femení o el masculí. Per això, creu que a la societat li falten ''referents'' de manera que ''la gent s'omple de prejudicis''.

''Necessitem que ens contractiu'', afegeix la Violet, que defensa que la feina és la ''pedra filosofal'' de les persones, ja que et dona accés a amics, habitatge, parella estable, etc. i per tant, a ''formar part de la societat''.

La campanya, que coincideix amb l'1 de maig, dia del Treballador, rep el suport de l'ONG Metges del Món, que ha fet un treball de diagnòstic de la situació que pateix aquest col·lectiu, a partir de l'experiència de 33 dones transsexuals. Paula Mauro, tècnica de gènere de l'entitat, assegura que, en general, les dones transsexuals ''son dones que estan molt preparades, amb molta formació'' però que en canvi ''tenen dificultats per treballar'', a causa del que considera una ''falta de preparació de la societat'' que no està acostumada a veure dones transsexuals en espais d'atenció al públic, comerços, cafeteries, etc.

Per això, el col·lectiu ha impulsat la campanya de visibiltizació però consideren que hauria d'anar acompanya de polítiques per part de l'administració que mostrin la seva implicació. Proposen, per exemple, avantatges fiscals per a la seva contractació o un sistema de quotes, que afavoreixi la seva inserció al món laboral en funció de la formació que han rebut. En aquest sentit, la Violet Ferrer reconeix que els és més fàcil ocupar llocs de feina de baixa qualificació, com ara cambreres de pis, però assegura que ''no volem treballar de coses per les quals no hem format''. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!