Dia Internacional del Treball

Milers de persones surten als carrers de Barcelona per exigir igualtat, millors salaris i pensions

Rere el lema 'Ara ens toca a nosaltres', CCOO i UGT es manifesten perquè la recuperació econòmica es traslladi a la classe treballadora

Manifestació de la UGT i CCOO per l'1 de maig a Barcelona. ACN

Manifestació de la UGT i CCOO per l'1 de maig a Barcelona. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Milers de persones han sortit als carrers de Barcelona aquest dimarts amb motiu del Dia Internacional dels Treballadors. Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han convocat una manifestació unitària per exigir igualtat de gènere, millors salaris, ocupació de qualitat i pensions dignes. Sota una fina pluja, la protesta ha sortit de la plaça Urquinaona i baixa per Via Laietana fins a la plaça de la Catedral. Rere el lema 'Ara ens toca a nosaltres', demanen que la recuperació econòmica es traslladi a la classe treballadora. Els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, encapçalen la protesta. També hi participen grups polítics com el PSC, ERC, JxCat i Catalunya en Comú, si bé aquest any la manifestació està marcada per l'absència de Cs. Per davant de la capçalera amb els màxims representants del sindicat s'hi ha situat una altra pancarta amb el lema 'No és abús, és violació' i #Noésno, després de la polèmica sentència del cas de 'La Manada'.

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha defensat en una atenció als mitjans abans de començar la manifestació que aquest 1 de maig ha de ser un "punt d'inflexió en la intensitat de la mobilització de la gent treballadora d'aquest país". Pacheco ha lamentat que "la capacitat de generació de riquesa de l'economia" no ha arribat als salaris ni a les pensions i ha tornat a criticar l'acord entre PNB i govern espanyol per equiparar les pensions a l'IPC als pressupostos de 2018. "Volem mantenir la sostenibilitat i la suficiència de l'estructura", ha dit.

També ha assegurat que ara "els toca a les dones" i ha afirmat que "l'impuls de la mobilització del moviment feminista" ha de conduir cap a una major igualtat. "Volem una millor ocupació", també ha reclamat. El líder de CCOO no ha descartat una vaga general i ha dit que cal "portar les reivindicacions als centres de treball". D'altra banda, ha reivindicat la "llibertat democràtica de participació" dels sindicats a qualsevol manifestació i el seu paper per de "vertebració" de la societat, en col·laboració amb altres moviments socials. En aquest sentit, ha remarcat que cal "tendir ponts" i establir consens, així com unir lluites.

Per la seva banda, el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha afirmat que aquest 1 de maig és una "suma de lluites" per construir una societat millor. En aquest sentit, ha assegurat que enguany el Primer de Maig "va començar el 8 de març" i "va continuar amb les pensions". També ha condemnat la sentència del cas 'La Manada': "Amb aquesta sentència i les actuacions dels darrers mesos, mai la justícia havia estat tan injusta", ha criticat. Ros ha dit que tot i que la "justícia pot ser independent" això "no li ha de permetre que no la puguem criticar".

"Plou sobre mullat sobre les condicions de treball, que són cada cop pitjors", ha dit també Ros. El líder d'UGT ha demanat "unitat" de la classe treballadora. "Ens volem dividir", s'ha queixat. "La seva divisió cap a nosaltres és el seu benefici empresarial i polític". Per això, Ros ha reivindicat que "hi ha més coses que ens uneixen que les que ens separen" i ha fet una crida al "consens" i al "diàleg". El secretari general de la UGT ha afirmat que aquest dimarts és un "dia clau" per anar cap a una "gran mobilització general contra les polítiques del PP i el bloqueig de la patronal".

Insisteixen en la formació de Govern

En els seus discursos finals a la plaça de la Catedral, Ros i Pacheco han reiterat els arguments contra la precarietat laboral pels contractes temporals i els sous baixos, tot i l'augment dels beneficis empresarials, cosa que posa en risc el futur digne de les pensions. També han demanat que es constitueixi Govern aviat i alhora han defensat la seva participació en les mobilitzacions a favor de la democràcia, els drets i les llibertats individuals i col·lectives, que han considerat en retrocés.

Abans de Ros i Pacheco ha parlat Montserrat Vilà, coordinadora de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere. De fet, la pancarta contra la sentència de 'La Manada' ha encapçalat la manifestació. Vilà ha criticat durament la decisió judicial, i l'ha emmarcat en un context de societat masclista. Ha dit que la decisió judicial és un "greuge masclista que afecta totes les dones", que estan "indefenses davant les diferents manades i la justícia masclista". Així, considera que els magistrats han estat "condescendents" amb la violència masclista com si aquesta fos "natural".

Per això, ha instat a mobilitzar-se, com va passar amb la vaga feminista del 8 de març, per tal de pressionar per revisar la sentència. L'acte ha acabat amb el cant de la Internacional i l'himne dels Segadors.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local