Projecte europeu

Life Clinomics insta el turisme de l’Alt Penedès a “prendre consciència” per frenar el canvi climàtic

L’estalvi d’aigua, l’ús d’energies renovables i el foment del transport elèctric a les rutes són les recomanacions principals

Life Clinomics insta el turisme de l’Alt Penedès a “prendre consciència” per frenar el canvi climàtic. ACN

Life Clinomics insta el turisme de l’Alt Penedès a “prendre consciència” per frenar el canvi climàtic. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El projecte europeu Life Clinomics reclama els actors turístics públics i privats de l’Alt Penedès que s’impliquin i “prenguin consciència” per frenar els efectes del canvi climàtic. Tenint en compte que l’enoturisme ha anat a més durant els darrers quinze anys, des de la Unió Europea s’interpel•la directament els principals agents del sector per a què siguin part activa en la lluita contra la contaminació. En aquest sentit, una quinzena d’empresaris i treballadors d’empreses turístiques de l’Alt Penedès es formen aquest dilluns i dimarts a Vilafranca en un curs gestionat des de la Cambra de Comerç de Barcelona per fomentar l’aplicació de pràctiques sostenibles. L’estalvi d’aigua, l’ús d’energia solar i eòlica, i el foment del vehicle elèctric en les rutes del vi són les recomanacions principals que es fan a les empreses, alhora que són els àmbits en què es reclama inversió de l’administració pública.

Els impulsors de la formació que s’imparteix aquesta setmana a Vilafranca adverteixen que l’auge de l’enoturisme ha d’anar estretament lligat al desplegament de pràctiques sostenibles, ja que, en cas contrari, l’empitjorament dels efectes del canvi climàtic serà irreversible. “Cal una conscienciació transversal”, reclama a l’ACN la Project Manager de la Cambra de Comerç, Marta Cerdà, que insta les empreses a fer un canvi de mentalitat: “L’empresari ha de veure totes aquestes mesures com un estalvi econòmic, no només un benefici ambiental a llarg termini”.

En aquest sentit, la responsable tècnica del departament de Medi Ambient del sindicat UGT, Marta González, ha insistit en la importància que agents públics i privats prenguin “consciència” davant un “turisme que està canviant”. “El turisme conscienciat és més respectuós i això reverteix molt en l’hàbitat on es desenvolupen les activitats”, ha afegit.

Aplicar mesures preventives en la gestió de l’aigua i en la producció d’energia és la premissa principal que llancen des del projecte europeu Life Clinomics. Alhora, proposen seguir l’exemple d’iniciatives conjuntes que ja s’apliquen al Penedès, com la Carretera del Vi, una ruta enoturística en què es posen vehicles elèctrics a disposició dels visitants. “El turisme és bàsic per a Catalunya perquè representa un percentatge important del PIB i gestionar-lo de forma sostenible acabarà significant molt per a l’economia”, ha conclòs Marta Cerdà.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local