Adéu a la Tèrmica

Comença l’enderroc de la gran xemeneia de la central tèrmica de Cubelles amb un mètode pioner a Catalunya

Endesa garanteix un “descens ràpid” de la mida de la torre durant l’estiu, mentre es supera el 65% de les obres de desmantellament de tota la planta

Comença l’enderroc de la gran xemeneia de la central tèrmica de Cubelles amb un mètode pioner a Catalunya. Endesa

Comença l’enderroc de la gran xemeneia de la central tèrmica de Cubelles amb un mètode pioner a Catalunya. Endesa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Endesa ha començat aquest dimecres l’enderroc de la gran xemeneia de més de 170 metres de la central tèrmica de Foix, a Cubelles. Com va avançar l’ACN, un robot amb un martell mecànic ha iniciat la demolició, amb previsió que la runa caigui a l’interior de la torre. Fernando Jover, cap de les obres de desmantellament, ha detallat que s’està utilitzant una màquina pionera a Catalunya i ha explicat que el desenrunament es farà a través de la gran finestra que hi ha a la part inferior de la xemeneia, sortida utilitzada antigament per a emetre els gasos de combustió. Tot i que aquest dimecres la demolició és imperceptible, Jover ha assegurat que aquest estiu s’observarà un “descens ràpid” de la mida de la xemeneia que durant 40 anys ha marcat el perfil de Cubelles, amb previsió d’enllestir l’enderroc al novembre. Mentrestant, Endesa ha garantit que les obres de desmantellament del conjunt de la central han superat el 65% de les tasques previstes.

Els responsables del desmuntatge de la planta energètica han detallat que l’enderroc de la xemeneia s’ha endarrerit respecte el calendari previst degut a circumstàncies meteorològiques, alhora que ha calgut ajustar els càlculs inicials per “garantir la màxima seguretat”. Després d’haver utilitzat un robot mecànic per a la demolició de la torre interior de la xemeneia, Endesa ha donat ara el tret de sortida a les tasques d’enderroc del formigó exterior, instal•lant un altre robot mai utilitzat a Catalunya però sí usat un centenar de vegades al conjunt d’Europa.

Fernando Jover ha assegurat que durant els primers mesos de demolició s’observarà de forma ràpida com la xemeneia va perdent alçada, si bé el ritme anirà a menys a mesura que avancin les obres, degut a l’eixamplament del diàmetre de la torre. De fet, Jover ha especificat que preveuen introduir una nova maquinària “més potent” per afrontar els últims 80 metres fins arribar al terra.

Des d’aquest dimecres i fins aproximadament el novembre, l’empresa treballarà en dos torns de matí i tarda per anar retirant la xemeneia, amb unes tasques en què participaran entre cinc i set operaris que supervisaran la maquinària. Al mateix temps, es desplegaran controls d’emissions de pols i sorolls. Endesa no ha concretat el pressupost de l’enderroc de la gran torre, però estima que el cost oscil•la entre 500.000 euros i 1 milió.

Amb la demolició de la xemeneia, la companyia elèctrica celebra que ha superat el 65% de les tasques de desmantellament de la central. Des de l’abril del 2017, entre altres feines, s’han retirat residus, s’han desmuntat els dipòsits situats sobre la C-32 i s’ha treballat en l’enderroc de l’edifici de les calderes –la gran estructura carbassa ubicada al costat de la xemeneia-. Segons Fernando Jover, l’interior d’aquest edifici ja està pràcticament desmuntat i es mantindrà l’estructura externa fins l’últim moment, amb previsió de retirar-la abans que acabi aquest any.

A partir del 2019, les obres se centraran en desmantellar la casa de bombes i analitzar com ha de ser la restitució del sol en cas que s’hagin detectat restes de contaminació. En conjunt, totes les obres de desmantellament de la planta energètica hauran costat 4,7 milions d’euros. Resta sense definir, però, quin serà el futur de la zona marítima destinada antigament a la refrigeració de la centra tèrmica. Els primers indicis apunten que la dàrsena es podria mantenir per qüestions de seguretat relacionades amb les corrents del mar.

“Un dia històric”

Al seu torn, l’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, ha assegurat que aquest dimecres és “un dia històric” pel municipi. Malgrat l’enderroc de la xemeneia és imperceptible en els treballs inicials, Fonoll ha aplaudit l’inici de la demolició i s’ha mostrat satisfeta pel fet que Cubelles perdi la torre industrial que ha marcat el perfil de la vila durant 40 anys, alhora que ha destacat el fet que quedin en el passat els enfrontaments entre els partidaris i detractors de la construcció de la central, que van marcar la vila als anys 70.

Pel que fa al futur de les 16 hectàrees que ocupa la planta energètica, Rosa Fonoll ha dit que Endesa ha plantejat una proposta per a construir habitatges a la zona, fet que el consistori veu amb bons ulls, si bé l’alcaldessa es mostra partidària de destinar també una part dels terrenys a comerç i ús industrial. “Hem de mirar-ho i apostar per a allò que sigui més beneficiós per a la població”, ha insistit Fonoll.

L’alcaldessa ha recordat que el municipi està pendent d’una gran inversió privada per construir un càmping de luxe al costat de la C-31, a la vora dels terrenys de la central, de manera que l’Ajuntament desitja que l’obra tingui una harmonia amb el futur de la zona on ara hi ha la planta energètica. “Endesa ha de presentar una proposta i nosaltres ho estudiarem, sempre de la mà del que digui la Generalitat”, ha remarcat.

Tres anys de la desconnexió

La central tèrmica de Cubelles, construïda a finals dels 70, es va desconnectar de la xarxa elèctrica el juny del 2015. Amb tot, des del 2010 només operava en moments de punta de demanda elèctrica. De fet, segons Endesa, l’últim ús de la planta es va fer l’agost del mateix 2010, any en què va operar a un 0,17% de la seva capacitat de producció. Durant els 40 anys que va estar en funcionament, va utilitzar fuel i gas natural.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local