Final definitiu

Venca tancarà el 30 d’abril després del fracàs de la subhasta de l’empresa

Els 155 treballadors de la companyia vilanovina hauran de cobrar les indemnitzacions a través del FOGASA

Venca tancarà el 30 d’abril després del fracàs de la subhasta de l’empresa. ACN

Venca tancarà el 30 d’abril després del fracàs de la subhasta de l’empresa. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Venca tancarà la seva activitat a Vilanova i la Geltrú el 30 d’abril. Així ho ha traslladat la direcció al comitè d’empresa, segons ha pogut saber l’ACN. La companyia va anunciar un ERO concursal ara fa un mes, i durant aquest temps s’ha especulat amb la possibilitat que algun inversor pugnés per quedar-se la unitat productiva. L’única empresa interessada, però, no complia els requisits econòmics fixats a la subhasta, de manera que Venca queda abocada a tancar. Donada aquesta situació i tenint en compte la falta de propietats i liquiditat, els 155 treballadors hauran de cobrar les indemnitzacions a través del FOGASA (Fons de Garanties Salarials). Això fa que l’import sigui de 20 dies per any treballat amb un topall de 12 mensualitats.

“Sentim ràbia i tristor”, relata a l’ACN la presidenta del comitè d’empresa, Núria Safont (UGT), que lamenta que el futur de la companyia ha estat molt incert des que a finals de l’any passat va presentar un concurs de creditors. Un mes després, la firma de venda de moda per catàleg i per internet presentava un ERO per acomiadar tota la plantilla i tancar l’activitat, sense definir terminis ni condicions.

Un dels elements a què s’aferraven els treballadors i també l’Ajuntament de Vilanova era la possibilitat que un inversor es quedés la planta, amb més de 40 anys d'història. Amb tot, Safont detalla que divendres van acudir al notari i van constatar que l’única empresa interessada no arribava als 500.000 euros mínims fixats per iniciar la pugna.

Així les coses, Venca ha definit un calendari de tancament amb un primer període que acaba el 31 de març. Aquell dia la web deixarà d’estar operativa i durant aquest tram inicial es preveu l’acomiadament de 97 treballadors. A partir de l’1 d’abril, Safont apunta que la intenció de Venca és posar a la venda diferents lots d’estoc, mobiliari i material informàtic, entre altres. Aquest segon període acabarà el 15 d’abril amb previsió que la liquidació de la companyia es faci efectiva a finals de mes.

La resta de treballadors seran acomiadats progressivament, si bé Safont recorda que des de fa un mes hi ha 49 empleats que estan a casa amb permís retribuït, que cobraran a compte de FOGASA quan s’executi la liquidació.

La presidenta del comitè d’empresa explica que tota la plantilla haurà de cobrar les indemnitzacions a través del FOGASA perquè actualment l’empresa té la liquiditat justa per pagar les nòmines -es va vendre les instal·lacions fa més d’un any-. Lamenta que això els impedeix negociar les condicions de les indemnitzacions, ja la llei estableix que a FOGASA es pot cobrar com a màxim 20 dies per any treballat amb un topall de 12 mensualitats.

De la plantilla de 155 persones, la majoria són dones i gairebé un centenar tenen més de 50 anys. D’aquestes, una seixantena superen els 55. Per a aquest col·lectiu el comitè vol que l’administrador concursal els reconegui el dret a cobrar una compensació addicional si porten més de deu anys a l’empresa, segons recull el conveni sectorial. Es tracta de sis mensualitats que les treballadores reclamen amb perseverança, tot i ser conscients que també dependran del FOGASA.

Segons Safont, l’administrador diu que aquestes compensacions s’afrontarien quan hi hagués entrada de liquiditat i un cop eixugat el deute amb el fons públic estatal. La plantilla, però, demana que aquests diners per a les majors de 55 anys no siguin tractats com una qüestió secundària.

D’altra banda, el comitè d’empresa preveu reprendre de forma imminent les reunions amb l’Ajuntament de Vilanova i el Departament de Treball per tal de pautar un pla d’acompanyament als acomiadats, de manera que se’ls garanteixi un reciclatge laboral de cara a trobar una nova feina “igual que es va fer amb la plantilla de Mahle”. “És molt estrany no saber què farem el dia de demà”, assegura Safont.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local