Estiu 2018

Els comerciants de la platja de Segur de Calafell alerten que els nous aparcaments de zona taronja els fan caure les vendes

L’alcalde nega qualsevol impacte negatiu i assegura que hi ha una caiguda “generalitzada” del turisme

ACN/ Gemma Sánchez Calafell 06-08-2018 15:58 Lectures 5319
Pla general de diverses places d'aparcament de zona taronja buides en un carrer del barri de la platja del nucli de Segur de Calafell. ACN

Pla general de diverses places d'aparcament de zona taronja buides en un carrer del barri de la platja del nucli de Segur de Calafell. ACN

L’Associació de Comerciants Segur Platja, de Segur de Calafell (Baix Penedès), denuncia públicament que els nous aparcaments regulats com a zona taronja a una desena de carrers del barri els està provocant una pèrdua de clients i una davallada de les vendes. Després d’un primer mes de funcionament de la prova pilot iniciada l’1 de juliol, els botiguers asseguren a l’ACN que estan sent “perjudicats” perquè bona part dels clients que feien la compra aprofitant que anaven a la platja ara prefereixen anar al poble veí de Cunit perquè allà l’aparcament és gratuït. Des de l’Ajuntament, però, l’alcalde Ramon Ferré rebat aquestes crítiques assegurant que els comerciants “confonen” un suposat efecte negatiu de la zona taronja amb una caiguda “generalitzada” del turisme.

“Els carrers estan buits”. És la denúncia que fa a l’ACN el secretari de l’Associació de Comerciants Segur Platja, David Tobes, sobre l’efecte que està tenint al barri la prova pilot per instaurar aparcaments de pagament a través del mètode zona taronja. “La facturació que fem entre juny i setembre representa el 60% de tot l’any, i amb la zona taronja ens estan reduint els beneficis que necessitem per poder superar tot l’hivern”, s’exclama.

Amb el nou sistema d’aparcament regulat, l’Ajuntament només permet deixar el cotxe al carrer gratuïtament als veïns que no tenen plaça de pàrquing privada. Segons l’alcalde, la intenció és resoldre el “caos” que hi havia al barri, amb cotxes aparcats sistemàticament sobre les voreres. Ramon Ferré afegeix que bona part del desordre estava provocat pels veïns i estiuejants que no utilitzaven les places de pàrquing privades i s’havien “malacostumat” a aparcar al carrer.

Amb el nou sistema, si els propietaris de pàrquing volen deixar el cotxe a l’exterior, han de pagar. Si es tracta de persones empadronades al poble, el preu del tiquet està bonificat, mentre que els estiuejants no tenen accés a cap descompte. “La bonificació és per als empadronats, que són els qui tenen dret a beneficiar-se de les subvencions que Calafell rep de l’estat espanyol”, justifica l’alcalde.

Els botiguers reclamen una revisió

Els comerciants, però, diuen que l’ordre que buscava l’Ajuntament ha acabat jugant a la contra pels negocis del barri. David Tobes accepta que la zona taronja ha aconseguit que els veïns “incívics” utilitzin els pàrquings privats per deixar espai a altres vehicles, però assegura que també s’ha foragitat els visitants, que recelen d’haver de pagar per aparcar i prefereixen anar fins a Cunit per poder deixar el cotxe gratis al carrer. Tobes es refereix així tant als banyistes que abans anaven a Segur a passar el dia com als familiars i amics que visitaven els estiuejants de la zona, assegurant que aquestes estades s’han reduït per culpa de la zona taronja.

Al mateix temps, el secretari de l’Associació de Comerciants Segur Platja creu que tampoc s’ha aconseguit el segon objectiu que havia anunciat el consistori: garantir la rotació de vehicles. “Aquell estiuejant que no tingui pàrquing i vulgui quedar-se una setmana, pagarà la zona taronja i ja no el mourà perquè, sinó, perdrà el tiquet”, afirma, visiblement decebut, recordant que el nou sistema permet estacionar amb abonaments de fins a una setmana. Per tot plegat, els botiguers demanen al consistori que reconsideri la prova pilot desplegada aquest estiu i escolti els “perjudicis” que estan patint els comerços.

Satisfacció de l’alcalde per l’ús dels pàrquings privats

Des del govern, però, l’alcalde respon les crítiques defensant que la nova zona taronja dels carrers que desemboquen a la platja de Segur està sent beneficiosa pels veïns, que garanteix que estan “encantats”. “Fins ara, molts visitants de segona residència deixaven el cotxe al carrer tot l’estiu i els veïns no tenien lloc per aparcar, ni tampoc els visitants. En canvi ara, els garatges estan plens i hi ha facilitat per trobar lloc”, sosté Ramon Ferré, que nega que s’estigui foragitant els clients dels comerços del barri. Just al contrari, insisteix que abans “molta gent” acabava marxant a Cunit perquè desistia de poder trobar aparcament a Segur.

En aquest sentit, l’alcalde assegura que la davallada de gent a la zona marítima de Segur de Calafell no és culpa de la zona taronja, sinó d’una caiguda transversal del turisme. “No està sent un bon estiu”, afirma, afegint que durant tot el mes de juliol els diferents nuclis que conformen Calafell han notat una frenada en l’arribada de turistes. “Molts empresaris m’han dit que tenen la sensació que encara no hagi començat la temporada d’estiu”, apunta, confiant que la situació remuntarà aquest agost.

L’ampliació, pendent de les primeres conclusions

Ferré declina fer cap valoració del primer mes de funcionament de la prova pilot de la zona taronja, adduint precisament a aquesta poca afluència de visitants que insisteix que s’ha registrat durant el juliol. Així, diu que serà al setembre quan el govern valorarà si les màquines tornaran a funcionar l’estiu que ve o si s’ampliaran els carrers amb aparcament regulat. Segons l’alcalde, alguns veïns dels carrers situats a tercera línia de mar estan recollint signatures per demanar que també s’hi instauri l’aparcament taronja a la seva zona per tal “d’endreçar” els vehicles que són al carrer malgrat podrien estar guardats als garatges particulars.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No