Conjuntura Econòmica

Millora l’ocupació i revifa el pols econòmic al Gran Penedès, segons l'informe FEGP

El Garraf es posiciona entre les cinc primeres comarques pel dinamisme de l’ocupació i la construcció lidera el creixement tant a l’Alt Penedès com al Baix Penedès

Redacció Vilanova i la Geltrú 15-09-2018 10:42 Lectures 3094

El primer semestre de 2018 ha suposat la recuperació de l’important ritme de creixement de l’ocupació, després que es moderés de forma molt significativa a finals de 2017. La taxa interanual d’increment dels llocs de treball a Catalunya se situa en el 4,0% en el segon trimestre de l’any.

Dins de les comarques penedesenques es donen creixements desiguals. El Garraf lidera l’increment d’ocupació, que accelera fins al 5,8% interanual en el segon trimestre de l’any, i es situa en la 5a posició del rànquing comarcal català. Per la seva banda, l’Alt i el Baix Penedès presenten un ritme de creixement molt més moderat. L’Alt Penedès ha registrat un increment de l’ocupació del 2,7% en el mateix període, mentre que al Baix Penedès ha estat del 2,4%, i se situen en unes discretes 26a i 30a posicions del rànquing comarcal. En total, l’àmbit penedesenc compta amb 103.788 llocs de treball, 3.764 més que un any abans, el què suposa un increment del 3,8%. 

El Garraf

Els Serveis s’erigeixen com el motor de la creació d’ocupació al Garraf, amb un impuls molt destacat de les Activitats immobiliàries i serveis empresarials.

Bona part del dinamisme prové del treball assalariat, que juntament amb la reducció dels centres de cotització comporta un guany de dimensió dels establiments existents. Al Garraf també s’ha fet extensible la moderació en la reducció de l’atur registrat a Catalunya. La contractació continua creixent i es redueix tímidament l’elevada temporalitat.

Per sectors, els Serveis consolida el seu predomini a l’economia comarcal i augmenta la dimensió dels establiments alhora que redueix l’atur. El Comerç recupera embranzida i creix per sobre del ritme català. L’Hoteleria refreda el seu creixement però esmorteeix la important frenada a nivell català. El subsector del Transport i les comunicacions continua recuperant-se pausadament. La Mediació financera comença a recuperar-se de la lleugera davallada dels darrers trimestres. Les activitats Immobiliàries i els serveis empresarials repunten i són motor d’ocupació. L’Administració, l’Educació i la Sanitat i serveis socials mantenen un ritme moderat de recuperació i expansió. Les Altres activitats socials repunten i arriben gairebé al màxim d’ocupació. La Construcció modera el ritme de recuperació, però aconsegueix reduir significativament l’atur i es consolida la represa de l’activitat residencial. La Indústria recupera dinamisme i trenca la tendència negativa de l’any 2017. L’atur es redueix de forma destacada.

L’Alt Penedès

La comarca registra un increment moderat de l’ocupació, amb la Construcció liderant el creixement. El dinamisme de l’ocupació comarcal prové del treball assalariat, ja que el treball autònom mostra signes d’estancament. L’atur registra una moderació en la seva caiguda, si bé encara continua sent significatiu. El nombre de contractes signats es manté a l’alça, amb una lleugera reducció de l’elevada temporalitat.

Si ho analitzem per sectors, l’ocupació als Serveis es continua recuperant, però modera el seu creixement respecte trimestres anteriors. El Comerç despunta durant la primera meitat de l’any i s’apropa a nivells d’ocupació anteriors a la crisi. L’Hoteleria manté l’expansió a ritme pausat. S’esmorteeix lleugerament la caiguda del Transport i les comunicacions i la Mediació financera no toca fons en la seva caiguda, tot i reduir l’atur. Les Immobiliàries i els serveis empresarials consoliden una suau recuperació, però continuen generant atur. L’Administració intensifica la seva recuperació. La Sanitat i Serveis socials i els altres serveis continuen en expansió i l’Educació torna a valors positius.

La Construcció lidera la recuperació de l’ocupació, encara que a nivells inferiors que al conjunt català i es reprèn l’activitat constructora residencial. L’ocupació es recupera pausadament a la Indústria a través de l’augment de la dimensió mitjana de les empreses.

El Baix Penedès

El Baix Penedès registra un alentiment en el ritme de recuperació de l’activitat econòmica, especialment en el sector Serveis. El treball assalariat és el que impulsa el creixement de l’ocupació en lloc del treball autònom, que creix de forma discreta.

La Indústria, la Construcció i l’Agricultura lideren en intensitat la davallada de l’atur. El semestre ha portat un augment de la contractació, però s’evidencia una davallada en el segon trimestre.

El sector Serveis frena la seva expansió, i tan sols creix sensiblement. El Comerç sembla iniciar una etapa positiva que caldrà confirmar els propers trimestres. L’Hoteleria cau sobtadament just a l’inici de la temporada d’estiu, i és la principal causant de la frenada del sector Serveis. El Transport i les comunicacions esgoten la fase expansiva i comencen a perdre ocupació. El petit subsector de la Mediació financera consolida i accelera el seu creixement. Les Immobiliàries i serveis empresarials s’erigeixen com el motor en la creació d’ocupació, arribant a nous màxims. Els Serveis de no mercat en el seu conjunt creixen suaument en ocupació, especialment a l’Educació i la Sanitat i serveis socials, mentre s’estanquen les Altres activitats.

La Construcció accelera la recuperació, i el Baix Penedès es col·loca com la 5a comarca amb major dinamisme, però sense traslladar-ho a l’activitat constructora residencial. El comportament de la Indústria és positiu, ja que manté un destacat ritme de recuperació mentre davalla l’atur. El creixement es basa en guanyar dimensió dels establiments.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Imatge d'arxiu d'una espardenya de festa major

FESTES MAJORS. Dels balls i entremesos típics de les nostres festes majors, quin és el teu favorit?

Bastons
Pastorets
Cintes
Diables
Gegants
Capgrossos
Panderos
Gitanes
Valencians
Dracs (i similars)
Moixiganga
Falcons
Altres