Rebuts

El govern espanyol elimina l'impost al sol i crea un paquet de mesures urgents per abaratir la factura de la llum

Prohibeix la contractació porta a porta de serveis d'electricitat i crea un bo tèrmic per ajudar a pagar la calefacció als més vulnerables

ACN/ Tania Tapia Madrid 05-10-2018 14:44 Lectures 3265
El govern espanyol elimina l'impost al sol i crea un paquet de mesures urgents per abaratir la factura de la llum. EIX

El govern espanyol elimina l'impost al sol i crea un paquet de mesures urgents per abaratir la factura de la llum. EIX

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un decret de mesures urgents contra la pobresa energètica i per abaratir la factura de la llum. Entre d'altres, el govern espanyol ha acordat suspendre durant sis mesos l'impost del 7% sobre la generació elèctrica, elimina l'impost al sol i treu traves per afavorir l'autoconsum. D'altra banda, ha ampliat els supòsits per beneficiar-se del bo social i també en podran gaudir les famílies monoparentals i les famílies amb persones amb dependència de grau 2 i 3. A més, impulsa un bo tèrmic per ajudar a pagar la factura de la calefacció a les mateixes persones que es poden acollir al bo social. El decret també prohibeix que es pugui contractar serveis de subministrament a través del porta a porta per "protegir els consumidors".

El govern espanyol ha aprovat un paquet de mesures per afrontar l'encariment de la llum i el gas, protegir col·lectius vulnerables i abaratir la factura de la llum. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Rivera, ha dit que es tracta de mesures mentre el govern espanyol treballa en mesures més estructurals per modernitzar el sistema elèctric, davant també un eventual augment del preu del gas i la llum.

Eliminació d'impostos durant sis mesos

Entre les mesures aprovades, destaca que s'elimina l'impost del 7% sobre la generació elèctrica i també l'impost d'hidrocarburs per a la producció elèctrica. Una mesura que, segons la ministra de Transició Energètica, Teresa Rivera, es traduirà en un estalvi entorn al 4% del total de la factura de la llum.

La ministra ja havia anunciat aquesta mesura però, durant la roda de premsa, ha anunciat que serà només durant els sis mesos d'hivern mentre el govern espanyol treballi "en mesures estructurals".

Cau l'impost al sol

El govern espanyol també vol garantir l'autoconsum per això ha eliminat l'impost al sol aplicat pel PP per gravar la generació d'energia solar. "El país s'allibera de l'absurd del que s'han mofat els observadors internacionals", ha reflexionat Rivera. Amb les mesures impulsades, la ministra creu que es garanteix que els ciutadans puguin tenir dret a consumir l'energia que produeixen sense cap càrrec i també que la puguin compartir. Rivera ha defensat que Espanya té molt de camp per recórrer en aquest camp i més amb un clima favorable com l'espanyol. Mentre Alemanya té un milió d'instal·lacions, a Espanya són un miler.

Més mesures socials

Rivera també ha explicat que s'amplien els supòsits per accedir al bo social i també se'n podran beneficiar famílies monoparentals i les famílies amb persones amb dependència de grau 2 i 3. Així mateix, es crea un bo tèrmic per fer front al pagament de la calefacció, i s'hi podran acollir els mateixos que tenen accés al bo social.

Prohibició del porta a porta

La ministra també ha explicat que hi ha un altre paquet de mesures per "protegir els consumidors". En aquest sentit, Rivera ha anunciat que es prohibirà que es pugui oferir i contractar serveis elèctrics a través de la modalitat porta a porta. Segons la ministra, així s'evita que es pugui "confondre" els consumidors o que s'ofereixin serveis que no s'ajusten a la normativa. 

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No