Informe de Conjuntura Econòmica

El Garraf, l’Alt i el Baix Penedès tanquen el 2018 amb una “moderació important” de la creació de llocs de treball

El darrer informe de la FEGP constata un fre al sector serveis a les comarques costaneres

ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú 12-03-2019 12:34 Lectures 1507
Pla general del secretari general de la FEGP, Isidre Also, i del president, Martí Sistané, durant la presentació de l'Informe de Conjuntura Econòmica

Pla general del secretari general de la FEGP, Isidre Also, i del president, Martí Sistané, durant la presentació de l'Informe de Conjuntura Econòmica

La creació de llocs de treball a finals del 2018 ha viscut una “moderació important” a les comarques del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès. Així ho constata l’últim Informe de Conjuntura Econòmica de la FEGP (Federació Empresarial del Gran Penedès), que adverteix d’un fre destacat en el cas del Garraf, que la primera meitat de l’any havia estat la cinquena comarca més dinàmica de Catalunya i ara cau fins la posició 23, amb un creixement interanual del 2,8%. L’informe també ressalta les tendències diferenciades dels sectors en funció de cada comarca. En el cas del Garraf i el Baix Penedès, hi ha una desacceleració dels serveis i creix la indústria, mentre a l’Alt Penedès la situació és inversa.

L’Informe de Conjuntura Econòmica del segon semestre del 2018 subratlla que, en el cas del Garraf, la creació de llocs de treball es mantenia elevada al conjunt de l’any però va caure durant els últims mesos. Així, va passar d’un augment del 4,1% durant el primer semestre a créixer un 2,8% durant el segon. Aquest fre situa la comarca a la posició 23 del rànquing de Catalunya, després d’haver ocupat el cinquè lloc durant la primera meitat de l’any. El menor dinamisme en els serveis i la construcció (+2,8% i +1,6%) en són els motius principals, segons la FEGP.

En el cas del Baix Penedès, l’anàlisi de la federació empresarial destaca que és la comarca que més creix, fent-ho per sobre la mitjana catalana, amb un 3,4%. Això la situa com a 13è territori a nivell de Catalunya. Per sectors, la construcció creix un 6,4%, mentre la indústria ho fa un 4,8%. En canvi, el sector serveis frena l’increment en comparació a anys anteriors i només puja un 2,7%.

Pel que fa a l’Alt Penedès, la FEGP subratlla “l’estabilitat” constatada al final del 2018, tancant l’any amb un augment de l’ocupació del 2,9%. Per sectors, la indústria registra la caiguda més important, passant de créixer un 1,9% el primer semestre a fer-ho un 0,2% de la segona meitat de l’any. Per contra, la construcció es dispara i passa d’un augment del 4,1% a principis del 2018 a fer-ho en un 6,4% els últims dos trimestres. En el conjunt de comarques, l’Alt Penedès ocupa la posició 21.

Des de la consultora Activa Prospect, responsable de l’informe, situen aquesta evolució del Gran Penedès dins la dinàmica observada a nivell català i internacional. “No cal percebre la desacceleració amb preocupació”, ha afirmat David Moreno, responsable de l’anàlisi, remarcant que anteriorment s’havien registrat uns creixements d’ocupació que difícilment es poden repetir en endavant perquè el ventall de desocupats també és menor.

“Hi ha comarques on els excedents laborals ja són a nivells força baixos”, ha subratllat Moreno, assegurant que el problema se situa ara en la qualificació d’aquestes persones que intenten accedir al mercat de treball.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans