Cotxes d'època

La història es torna a obrir pas al 61º Ral·li Barcelona-Sitges

El Ral·li Internacional de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges ha tornat a significar a aquest esdeveniment com un dels més representatius del vehicle antic a nivell nacional i europeu

La història es torna a  obrir pas al 61º Ral·li Barcelona-Sitges . Gaby Esono

La història es torna a obrir pas al 61º Ral·li Barcelona-Sitges . Gaby Esono

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La recuperació de la bona senda aconseguida l'any passat, en què es van celebrar 60 edicions del Ral·li, s'ha vist reforçada aquest cap de setmana, en què els carrers de Barcelona i Sitges, així com els de les poblacions que uneixen el seu recorregut , han vist un any més com el temps s'ha aturat per unes hores per contemplar les joies tecnològiques que formen part d'aquesta caravana històrica.

Un total de 71 cotxes d'època, 24 d'ells centenaris, més 18 motocicletes, estaven convocats per concentrar-se a partir de les 8:30 del matí a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. El tradicional punt de sortida a la capital catalana, primer punt de referència del dia, aviat va estar copsat pels vehicles, curosament estacionats pels seus conductors amb ajuda de l'equip de l'organització.

Pilots i acompanyants -entre ells dos convidats barcelonins de luxe, l'escriptor Màrius Serra i el dibuixant i ninotaire Toni Batllori-, tothom vestit amb indumentària pròpia de l'època dels seus vehicles, van realitzar a l'Ajuntament el protocol·lari posat en el qual s'haurien de dirimir els guanyadors del Premi a l'Elegància, abans de gaudir del tradicional esmorzar amb xocolata a l'interior del consistori. El jurat per a aquest premi el van formar Jacobo Menkes (responsable de la prestigiosa botiga de disfresses Menkes), Emiliana López (dissenyadora d'alta costura i vestits de núvia) i Thaïs Rocha (especialista en moda).

Desafiament entre la multitud

Minuts abans de les 10:30, hora assenyalada per al començament del Ral·li, tots els participants arrencaven els motors dels seus vehicles, un dels moments que reconeixen com més emocionants del dia. Envoltats per la simfonia d'espetecs dels motors, l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, i la comissionada d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Marta Carranza, van donar el tret de sortida per què el Citroën Type A de 1919 conduït per Antonio Castillo, amb el dorsal número 25, encapçalés la comitiva.

Aquesta va ser una deferència de l'organització com a homenatge al centenari que la marca francesa compleix enguany, en lloc del vehicle més antic, honor que en aquesta ocasió ha merescut el Darracq de 1900 pilotat per Guillem Planas, unitat que també va estar exposada diverses setmanes a la mostra de cotxes d'època del centre comercial L'illa Diagonal.

Per davant, als vehicles els esperaven els més de 40 quilòmetres que separen la Ciutat Comtal de Sitges, i ja des del mateix carrer Ferran en direcció a les Rambles els participants prenien consciència de l'expectació que desperta el Ral·li. Milers de persones els esperaven des dels primers metres a Barcelona i al llarg de la major part del recorregut, que transcorria per l'Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldels, on saludaven i animaven als ocupants dels cotxes i motos històrics. Aquests tornaven agraïts les mostres d'admiració i afecte del nombrós públic, apostat fins i tot en els llocs més insospitats de la famosa carretera de les Costes del Garraf, tancada al trànsit per seguretat i pel gaudiment dels més consumats volantistes, que van poder posar a prova el rendiment de les seves mecàniques abans d'arribar al Port de Sitges-Aiguadolç.

Pràcticament al mateix temps que els primers vehicles entraven al port, on farien un descans tot prenent un còctel, a les 12:30 al Passeig de la Ribera de Sitges començava l'actuació de Jazz manouche del grup Djangolé, que va animar l'ambient a la zona de La Fragata mentre s'esperava el reinici de la marxa, a les 13:30. Els carrers del centre de la localitat van acollir la desfilada en un recorregut que va finalitzar al parc tancat situat sota Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

Des d'allà, els participants van acudir a l'Hotel Dolce Sitges per celebrar el dinar de gala i el lliurament de premis i homenatges, fins a les 17:30 hores aproximadament.

Una selecció molt acurada

Maria Marín, presidenta de Foment de Sitges, recordava en una entrevista els dies previs a la prova que "la filosofia del Ral·li és la d'apostar per la qualitat més que per la quantitat". El Barcelona-Sitges es va concebre així fa sis dècades, motiu pel qual es manté la norma de què només entrin en concurs oficial els automòbils produïts fins el 1928 i motos fins el 1938. Per tal motiu, des de l'organització sempre es comprova que els participants compleixin amb uns requisits mínims de conservació o restauració abans de concedir-los un dorsal. I ha estat precisament aquest criteri el que ha atret, com cada any, a propietaris procedents de punts molt dispars de la geografia espanyola (Astúries, Barcelona, ​​Biscaia, Castelló, Còrdova, Guipúscoa, la Rioja, Lleida, Madrid o Tarragona) i també d'Àustria o França, inclòs un Salmson Val març Sport de 1923 arribat de la regió de la Bretanya.

Entre tots ells es va compondre una nodrida inscripció que va comptar amb els següents guanyadors:

Premis a l'elegància
1. Núm. 51 - Ajuntament de Rubí (Ford, 1924)
2. Núm. 26 - Olga Torras (Rochet-Schneider 15000, 1919)
3. Núm. 45 - Jaume Nolla Gasulla (Gray, 1924)
4. Núm. 20 - Mercedes Freixa Alegre (España Torpedo T II, 1917)
5. Núm. 12 - Ajuntament de Barcelona (Renault Coupé de Ville, 1914)

Premi a l'elegància en moto
Núm. 17 - Alexis Llaveria (Cadillac Descapotable 4P, 1916)

Premi Memòria Gemma Toscas
Núm. 19 - Assumpta Arderiu Freixa (Hispano Suiza T-16 Coupé de Ville, 1917)

Premi a l'elegància infantil
Núm. 61 - Miguel Arrospide (Buick Standard Touring, 1927)

Millors motocicletes
1. Núm. 2- Francesc Roure Fernández (BSA L24, 1924)
2. Núm. 1- Genís Muntané (Peugeot P50, 1920)
3. Núm. 9 - Andreu González (BMW R35, 1936)

Automòbils més destacats segons la seva data de fabricació
Grup I fins a 1908
    1. Núm. 3 - Josep Prat Rusiñol (Renault AX, 1907)
    2. Núm. 6 - Jose Orriols (Wolseley Siddeley 14HP, 1908)
    3. Núm. 2 - Cesar Pau Alentorn (Panhard Levassor, 1907)
Grup II, entre 1909 i 1914
    1. Núm. 8 - Javier Martínez Montoya (Le Zebre, 1909)
    2. Núm. 12 - Ajuntament de Barcelona (Renault Coupé de Ville, 1914)
    3. Núm. 11 - Carla Martí (Hispano Suiza 8-10HP, 1914)
Grup III, entre 1915 i 1920
    1. Núm. 17 - Alexis Llaveria (Cadillac Descapotable 4P, 1916)
    2. Núm. 21 - Rudolf Ettel (Hispano Suiza T30 16 HP, 1917)
    3. Núm. 24 - Salvadó Berenguer (De Dion Bouton, 1918)
Grup IV, entre 1921 i 1928
    1. Núm. 29 - Paco Minguell Pàmies (Packard Six, 1921)
    2. Núm. 46 - Jaume Vila Serra (Hispano Suiza T-49, 1924)
    3. Núm. 57 - Mario J. Hernáez (Rolls Royce Twenty, 1926)

Premi RACC al participant més jove
Núm. 4 - Mireia Magriñà, 19 anys (Berliet, 1907)

Premi en memòria a Pere Arderiu
Núm. 6 - Jose Orriols (Wolseley Siddeley 14HP, 1908)

Premi “Amics dels cotxes veterans”
Núm. 57 - Mario J. Hernáez (Rolls Royce Twenty, 1926)

Premi Clàssic Motor Club del Bages al cotxe més antic
Núm. 1 - Guillem Planas (Darracq, 1900)

Premi Federació Catalana de Cotxes Antics al cotxe més emblemàtic
Núm. 4 - Ramon Magriñà (Berliet, 1907)

Dilluns de retrobament

Aquest any es mantindrà la sortida lúdica de dilluns recuperada en l'edició anterior i, aprofitant l'acord de col·laboració de Foment de Sitges amb Autòdrom Terramar, al qual s'ha posat en marxa un atractiu projecte de revitalització, els participants del Ral·li Barcelona-Sitges que ho desitgin tindran ocasió de rodar unes voltes per l'emblemàtic traçat, com ja s'ha fet en ocasions anteriors. Posteriorment, els vehicles seguiran una ruta turística per diverses carreteres en direcció a Tarragona que els portarà per paratges espectaculars com el Pantà de Foix, entre d'altres, per finalitzar amb un dinar de comiat.

El Ral·li Internacional de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges està organitzat per Foment de Sitges amb la col·laboració dels Ajuntaments de Sitges i de Barcelona, ​​i està recolzat per la marca 'Sitges Anytime', que subratlla la cultura i el turisme familiar com a eixos identificatius de la localitat. La prova ha comptat amb el patrocini de L'illa Diagonal, Moritz, Motor Munich Vilanova (cotxe oficial del Ral·li), RACC i Caves Pere Ventura. Han col·laborat SmartWater, Menkes, Autòdrom Terramar, Cochesafondo, així com l'Antic Car Club de Catalunya, ACV, Associació d'Afeccionats ALS Cotxes i Motos d'Època i Escuderia Hispano Suïssa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local