El comerç i els indians

El comerç i la generació d’activitat, centre d’interès d’enguany del Retorn dels Indians

Una de les propostes destacades és la ruta guiada teatralitzada, que aquest any versarà sobre el comerç de l’època

El comerç i la generació d’activitat, centre d’interès d’enguany del Retorn dels Indians. Ajt Sant Pere de Ribes

El comerç i la generació d’activitat, centre d’interès d’enguany del Retorn dels Indians. Ajt Sant Pere de Ribes

Per tercer any consecutiu Sant Pere de Ribes celebra el Retorn dels Indians, juntament amb el 14è Agromercat. Del 3 al 5 de maig, una amplia programació d’activitats amb rutes teatralitzades, espectacles de carrer, música, ball, tallers, mostra d’oficis i artesans complementaran l’oferta dels productors agroalimentaris de proximitat presents amb les seves parades i productes de la terra. Amb l’objectiu de reviure durant tres dies l’època dels indians de final del segle XIX i principi del XX, el Retorn dels Indians esdevé un esdeveniment vivencial que engloba història, patrimoni, cultura i gastronomia, principalment, amb la finalitat de donar a conèixer el llegat d’aquells avantpassats que van marxar a fer les Amèriques.

Precisament l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, ha mostrat la seva satisfacció en la consolidació d’aquest esdeveniment que permet “posar en valor i de manifest el llegat important que els indians van deixar al nostre municipi” i que a la vegada serveix d’aparador als productors artesans del territori i al comerç i artesans de proximitat.

La plaça de la Vila, el carrer de l’Ajuntament, la plaça de la Font, el carrer de Sant Pere, el carrer del Comerç, el carrer Nou i la plaça Marcer seran les localitzacions principals on es faran les activitats i s’ubicaran la mostra d’oficis, les carpes tallers, les terrasses, els artesans i les botigues al carrer.

Per anar obrint boca, el dijous 2 de maig al vespre, el teatre Bell-Lloc del Centre Parroquial acollirà el concert de presentació del CD Músiques d’anada i tornada, amb la direcció del músic ribetà Esteve Molero i, posteriorment, es donarà la benvinguda al indians retornats amb escenes teatralitzades. A partir de l’endemà i fins al 17 de maig, a la Casa de la Vila es podrà veure l’exposició “Els oficis indians”, cedida per l’Ajuntament de Begur. També durant la tarda del divendres 3 de maig, a més, hi haurà una xocolatada infantil indiana i contacontes, la cercavila de balls commemoratius de l’època i l’espectacle d’inauguració a la plaça Marcer a càrrec de personatges que representaran les autoritats de l’època i que duran el cap de setmana amenitzaran els carrers.

Quant a l’Agromercat, obrirà les parades dissabte i diumenge, d’11 a 14h i de 17 a 21h, a la plaça Marcer. Com és habitual, en els espais i carrers dels voltants hi haurà durant tot el dia actuacions i activitats relacionades amb la música i el ball, tallers gastronòmics i artesanals, tasts diversos i jocs per a la canalla.

Nova ruta teatralitzada

Una altra de les propostes destacades és la ruta guiada teatralitzada, que aquest any versarà sobre el comerç de l’època. Es podrà fer dissabte o diumenge (a les 10.30h, 12.30h, 17h i 19h), prèvia inscripció trucant a Temps de lleure (tel. 689678669, de dl. a dv. de 16 a 21h) o bé enviant un correu electrònic a info@tempsdelleure.cat.

Tertúlia indiana “El comerç i els indians”

El diumenge, a les 11.30h i a la sala Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila, tindrà lloc la tertúlia indiana sobre el comerç de l’època, en col·laboració amb historiadors locals i amb la presentació del llibre Molta terra catalana a l’Havana d’en Josep Maria Torné. Per a aquest acte cal inscriure’s prèviament a promocioeconomica@santperederibes.cat.

Placa de cava commemorativa

Igualment vinculada a la temàtica del comerç, la placa de cava commemorativa que s’edita cada any reproduirà en aquesta ocasió una imatge de la farmàcia Santa Teresa del farmacèutic ribetà Joan Bertran i Miret, a Jamaica, prop de Guantánamo, el maig de 1927 (imatge del fons Miquel Bertran i Quadres cedida per Miquel Bertran i Milà). La podreu trobar al punt d’informació de l’organització, on també es repartiran els barrets de palla a les persones que vesteixin de blanc i es vendran el tiquets de degustació de productes.

Mon-bus i concurs Instagram

Igualment, com a l’edició anterior, per incentivar l’assistència de públic procedent de Barcelona, l’empresa Mon-Bus oferirà el servei del trajecte Barcelona-Ribes/Ribes-Barcelona totalment gratuït a les persones que vinguin en bus vestides de blanc. També per animar a participar al públic, es revalida el concurs de fotografia #RetornIndians a Instagram, amb un premi de dues entrades per assistir al festival Sons Solers d’enguany, que se celebrarà el proper 12 de juliol a Finca Mas Solers. Podeu consultar les bases al web o les xarxes socials de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes.

El III Retorn dels Indians i el XIV Agromercat estan organitzats per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes amb el suport i la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana Turisme - Generalitat de Catalunya, Node Garraf, Parc del Garraf, Xarxa de Municipis Indians, La Carretera del Vi, Fem Ribes, DO Ribes, el Redós de Sant Josep i Sant Pere, Els Xulius, GER, Centre Parroquial, Coral Cor al Cor, Balls populars de Ribes, Mon-bus i Finca Mas Solers i establiments comercials, artesans i altres entitats locals.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!