Cercle d'economia

Torra demana als empresaris que defensin el referèndum i parlin "clar" a Madrid per emparar la "radicalitat democràtica"

El president diu que la millor contribució dels catalans a Europa és que faci possible el dret d'autodeterminació

ACN/ Bernat Vilaró Sitges 30-05-2019 18:05 Lectures 2671
Torra demana als empresaris que defensin el referèndum i parlin

Torra demana als empresaris que defensin el referèndum i parlin "clar" a Madrid per emparar la "radicalitat democràtica". ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat als empresaris que defensin el referèndum perquè Catalunya pugui decidir el seu futur. En una conferència en la XXXV Reunió del Cercle d'Economia, aquest dijous a la tarda a Sitges, Torra ha instat els empresaris a ser "a primera fila" per defensar la "qualitat democràtica" de les institucions i a parlar "alt i clar" també a Madrid per fer saber que estan al costat de la "radicalitat democràtica". El president ha assegurat, a més, que la "millor contribució" que poden fer els catalans a Europa és exigir i aconseguir que defensi i faci possible el dret d'autodeterminació de Catalunya. En aquest sentit, Torra ha apuntat que un dels "grans fracassos" de la Unió Europea és no donar resposta a les "vulneracions" de drets i dels principis democràtics per l'Estat.

Torra ha demanat directament als empresaris que s'impliquin per fer de Catalunya "un país millor", amb més oportunitats per a tothom i perquè "ningú no es quedi enrere" a l’hora de poder desenvolupar el seu projecte de vida. El president també ha insistit en la necessitat d'exigir la "pulcritud" i la "qualitat democràtica" de les institucions de l'Estat que pertoquen en l'Europa del segle XXI, tal com ha defensat.

En aquesta línia, el cap del Govern ha demanat a l'alt empresariat del país que defensi "el que vol el 80% de la ciutadania", en referència a un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya. "Els demano que vostès també parlin alt i clar, aquí i a Madrid, per fer saber que són al costat de la radicalitat democràcia, al costat d'allò que la ciutadania lliurament decideixi a les urnes", ha sentenciat.

Torra també ha opinat que cal distingir entre el nacionalisme dels estats i els nacionalismes com l’escocès o el català, que -al seu parer- són "més europeistes" que els altres. El president ha argumentat que així ho demostren la reacció escocesa davant del Brexit i l’anunci d’un segon referèndum segons les seves pròpies lleis, i l’aposta "europeista" de l'expresident Carles Puigdemont com "una via de solució al conflicte".

Alcaldia independentista a Barcelona

D'altra banda, Torra ha repassat el resultat del 26-M, i ha declarat "evident" que les eleccions municipals "han reforçat" l'independentisme de manera "global". "Més del 80% dels municipis catalans tindran alcalde independentista i, entre ells, confio que hi haurà la capital del país", ha afegit el president, esperançat que Ernest Maragall (ERC) i Quim Forn i Elsa Artadi (JxCat) tanquin un acord.

Torra també ha fet notar que la majoria de la ciutadania de Catalunya "continua empenyent" per a fer possible la independència, i ratificar així el seu executiu. "Cap altre govern europeu ha obtingut el suport del 50% dels vots en aquestes eleccions", ha conclòs.

El president ha aprofitat la conferència per defensar la salut de l'economia catalana. Torra ha asseverat que el PIB de Catalunya ha registrat un creixement interanual del 2,0 % al primer trimestre del 2019, dues dècimes més que el trimestre anterior i per sobre de la mitjana de la Unió Europea. Torra ha remarcat que, tot i ser més moderat que en els darrers quatre anys, segueix sent més equilibrat que en el període d’expansió anterior a la crisi.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No