Cercle d'economia

Aragonès reclama des de Sitges "vèncer l'immobilisme" i reivindica el Pacte de Pedralbes com una "oportunitat magnífica"

Pla general del vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, abans d'intervenir en les jornades del Cercle d'Economia de Sitges. AC

Pla general del vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, abans d'intervenir en les jornades del Cercle d'Economia de Sitges. AC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha reclamat aquest divendres "vèncer l'immobilisme" i "sortir de les zones de confort" per tornar a la taula de diàleg amb l'Estat espanyol. En la seva intervenció al Cercle d'Economia de Sitges , Aragonès també ha fet una crida a les empreses que van marxar l'1-O a què tornin a Catalunya i s'ha compromès, des del Govern, a assumir "el compromís de facilitar al màxim" el retorn a través del "respecte a l'estabilitat política i la voluntat de resoldre les coses dialogadament". "No ho faig com una exigència sinó com una proposta", ha dit, destacant la "necessitat de la implicació de la societat civil per acompanyar la millora de la reputació de l'economia". Aragonès també ha exigit la fi de la intervenció financera a la Generalitat.

Aragonès ha advertit que Catalunya "pot aguantar un temps, però no indefinidament" sense una solució política, i ha destacat que amb "immobilisme no avançarem".

El vicepresident del Govern ha dit que "la dreta conservadora i el nacionalisme conservador genera por i porta a la paràlisi a altres actors polítics, com el PSOE", i ha exigit combatre-ho. "Els independentistes estem disposats a sortir de l'immobilisme, jo hi estic, i el govern de l'Estat recíprocament ho hauria de fer", ha demanat.

"Les solucions penals no resoldran el problema", ha afegit, en referència a la proximitat d'una sentència al Suprem, admetent que "vindran temps difícils de dolor personal i dificultats". "Però hem de posar-hi per sobre la solució política, i ja tenim l'instrument, ja el vam acordar", ha reiterat.

En aquest sentit, i referint-se al Pacte de Pedralbes, Aragonès ha parlat de "l'únic acord polític que hi ha hagut entre el govern de l'Estat i la Generalitat des de l'Estatut" i l'ha volgut reivindicar davant dels empresaris. "És una oportunitat i l'hem de recuperar ara amb la nova legislatura a l'Estat, i el govern de la Generalitat s'hi compromet", ha defensat.

"No és necessari renunciar a res", ha insistit Aragonès, descrivint l'acord del 20-S del 2018 com una "autopista suficientment àmplia" perquè ni ell hagi de renunciar a la independència, ni "el govern als seus objectius, ni Espanya al seu posicionament respecte a l'organització territorial de l'Estat".

Aragonès ha dit que l'independentisme ha après lliçons durant els últims dos anys, però ha remarcat que "els aprenentatges haurien de ser a banda i banda" i que "Pedralbes és el camí".

Retorn de seus socials

Aragonès ha demanat acompanyar la millora de la reputació de l'economia "amb decisions" i ha expressat el compromís del Govern amb el retorn de les seus socials que van marxar de Catalunya l'1-O. "És complicat, molt complex, cada empresa és un món, però si volem recuperar el prestigi i la reputació de l'economia, si volem generar autoconfiança, és un pas necessari i hem de fer-ho possible", ha admès.

Segons el vicepresident i conseller d'Economia des de l'administració catalana es pot "ajudar", però sempre "des del respecte" a la ciutadania de Catalunya i a la seva voluntat democràtica i generant "grans consensos".

Aragonès ha dit que la retirada de seus socials la tardor del 2017 "no és neutre al 100%" i que a curt i mig termini "no hi ha impacte". "Però és evident que quantes més seus socials estiguin a Catalunya, millor, i per això he proposat que hi hagi decisions en aquest sentit", ha dit.

Inversions i control financer

El vicepresident també ha recordat que la Generalitat ha complert per primera vegada amb els objectius de dèficit, deute i sostre de despesa, i que s'ha guanyat "l'autoritat política i moral" per exigir que s'acabi la intervenció financera establerta el novembre del 2015 pel govern del PP. "S'ha de derogar perquè avui només es pot justificar per un prejudici ideològic cap a la Generalitat"., ha dit.

En aquest sentit, ha indicat que és "molt difícil" atendre les peticions dels empresaris de fer més inversions públiques precisament pels límits "injustos" establerts "unilateralment" pel govern espanyol. "O separem les inversions productives dels objectius, o pagarem un alt preu en pèrdua de competitivitat en el futur", ha dit.

Aragonès també ha repassat els incompliments de l'Estat en execució pressupostària a Catalunya, i ha dit que és el moment que la Generalitat pugui invertir més. A més, ha fet una crida als empresaris a augmentar els salaris per generar una competitivitat que no es basi només en la devaluació del mercat laboral, sinó en innovació i creixement estructural. També ha dit que cal fer més inversió privada en recerca i desenvolupament, en línia als països europeus. En aquest sentit, ha apostat per un pacte entre Govern i actors econòmics per a la prosperitat.

Pel que fa al finançament, ha dit que el Govern participarà de qualsevol iniciativa per millorar els recursos de Catalunya, però ha posat com a "condició prèvia" la retirada del control fiscal. A més, ha avisat que no es pot fer com a "substitutori de la negociació política".

Finalment, Aragonès, ha apostat perquè l'Institut Català de Finances es converteixi en una banca pública de desenvolupament i promoció del país, i que se centri en inversions que complementin el sector financer privat en casos on cal "capital pacient, de rendibilitat menor o amb un retorn més llarg" però amb un fort impacte social o ambiental. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local