Observatori Dona Empresa i Economia

Només el 12% de les empreses catalanes compleix amb la Llei d'Igualtat

Valls reconeix que s'ha intentat sense massa èxit promoure la incorporació de les dones, en un dels seus últims actes com a president

ACN/ Aina Martí Barcelona 03-06-2019 17:13 Lectures 2105
Intervenció de l'alta comissionada per a l'Agenda 2030 del Govern d'Espanya en el 10è aniversari de l'Observatori Dona Empresa Economia. ACN

Intervenció de l'alta comissionada per a l'Agenda 2030 del Govern d'Espanya en el 10è aniversari de l'Observatori Dona Empresa Economia. ACN

Només el 12% de les empreses catalanes compleix amb la Llei d'Igualtat, segons l'informe que ha fet públic aquest dilluns l'Observatori Dona Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona en l'acte de commemoració dels deu anys d'història. Tan sols 416 empreses de les 3.383 subjectes a aquesta norma aprovada el 2007 tenen un 40% de dones en els seus consells d'administració. Aquest percentatge no ha variat en els últims cinc anys. En un dels últims actes com a president, Valls ha reconegut que la Cambra ha intentat "amb no massa èxit" que la dona s'incorporés a les institucions i a les funcions directives i ha desitjat "sort i encerts" a la futura directiva que presidirà Joan Canadell.

Una altra de les conclusions de l'estudi revela que el percentatge de dones directives està retrocedint i només ocupen el 31% dels llocs de gerència, el percentatge més baix des del 2012, un fet que porta l'ODEE a afirmar que "existeix un clar sostre de vidre que dificulta a les dones accedir a responsabilitats directives". Una situació similar es dóna als consells d'administració de l'Ibex-35 que compten amb una presència femenina del 22,6%. En números absoluts, a les cúpules de l'Ibex-35 es calcula que hi ha 90 dones.

L'informe conclou que, tot i que la bretxa salarial s'ha reduït en els últims dos anys, les dones cobren un 23,4% menys que els homes anualment. Una diferència de sous que s'accentua en les ocupacions més elementals on hi ha una diferència negativa del 33%.

Amb tot, Valls ha reivindicat la tasca de l'ODEE i ha assegurat que, en aquests deu anys, s'ha situat el debat de la igualtat de gènere en la societat i en l'agenda política i mediàtica."Durant aquests anys s'ha posat l'accent en la formació acadèmica, en les condicions laborals, en la manca de directives a les empreses catalanes, en la bretxa salarial i s'han creat indicadors que ens han permès tenir una radiografia", ha dit Valls. Tots els estudis elaborats per l'ODEE demostren que no s'ha avançat de forma "suficient" en aquesta matèria, ha dit.

Precisament, l'informe presentat aquest dilluns mostra que el percentatge de dones directives és més alt en la direcció de publicitat (45%), recursos humans (39%) i màrqueting (36%), mentre que en la direcció comercial i la gerència la presència se situa al voltant del 10 o 11%. "Es millora molt lentament, esperem que les noves generacions siguin capaces d'impulsar molt més" l'equilibri entre gèneres, ha desitjat Valls.

El president de la Cambra de Comerç ha assegurat que és "un orgull" que aquesta sigui una de les últimes intervencions i ha remarcat que, des que va prendre possessió del càrrec el 2002, va ser conscient i va intentar, "encara que amb no massa èxit", que la dona s'incorporés a les funcions directives i a les institucions. En aquest sentit, ha desitjat "sort" i "encerts" als futurs dirigents de la Cambra, aprofitant que el futur president de l'ens, Joan Canadell, es trobava entre el públic.

L'acte de celebració dels deu anys d'aquest fòrum ha comptat amb la presència de la consellera d'Empresa, Àngels Chacón; de l'alta comissionada per a l'Agenda 2030 del govern espanyol, Cristina Gallach; i de la presidenta de l'ODEE, Núria Lao.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No