Venda Il·legal

Sitges tem un possible efecte rebot pel dispositiu policial de Barcelona contra el top manta

L’alcaldessa Aurora Carbonell lamenta que l’operatiu de la capital “només treu els venedors però no soluciona el problema d’arrel”

ACN/ Gemma Sánchez Sitges 01-08-2019 9:11 Lectures 4540
Pla general de diversos manters al Passeig de la Ribera de Sitges. ACN

Pla general de diversos manters al Passeig de la Ribera de Sitges. ACN

El govern de Sitges es mostra expectant pels efectes que pugui tenir al municipi el dispositiu policial que Barcelona ha desplegat els últims dies per erradicar el top manta. L’alcaldessa Aurora Carbonell no descarta un increment del nombre de venedors provocat per un efecte rebot i critica les polítiques centrades en la persecució policial, assegurant que operatius com el de la capital catalana “només treuen els venedors però no solucionen el problema d’arrel”. En declaracions a l’ACN, Carbonell diu que cal afrontar el fenomen del top manta “des d’una vessant de seguretat i també dels serveis socials”, i reclama insistentment una modificació de la Llei d’estrangeria. “Són persones amb una problemàtica molt greu i només els podrem ajudar si tenen papers”, afegeix.

L’alcaldessa de Sitges lamenta el tarannà del dispositiu desplegat a Barcelona aquesta setmana a alguns dels principals eixos turístics de la ciutat, on un centenar d’agents dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana eviten la presència de manters durant dotze hores al dia. “No és només un problema de policia”, insisteix, fent bandera de les polítiques desplegades a Sitges, on els últims anys s’ha analitzat el perfil dels venedors per impulsar mesures socials que els ajudin a inserir-se al mercat laboral legal.

“Fer grans desplegaments policials no és una manera de solucionar-ho, perquè et treus el teu problema de sobre i el trasllades a un altre lloc”, etziba Carbonell, que assegura que la Policia Local de Sitges està a l’aguait per comprovar si es produeix un efecte rebot que incrementi els venedors a la zona marítima. Així i tot, també afegeix que el gruix de venedors “acostumen a regular-se entre ells” per evitar punts de saturació.

En l’àmbit del control policial, Sitges va fer a principis d’any una prova pilot amb un patrullatge mixt entre agents de la Policia Local i agents de seguretat privada, seguint el model impulsat per altres ajuntaments, com el Vendrell. Durant aquest estiu manté el mateix sistema i, de moment, no es preveu altres mesures. Segons l’alcaldessa, la diferència entre els operatius de Sitges i els de Barcelona és que al seu municipi el patrullatge és dissuasiu, “sense fer-los fora de males maneres”.

Canvis a la llei d’estrangeria

Més enllà de les iniciatives aplicades a l’àmbit local, Carbonell reclama a l’estat espanyol la seva col•laboració per abordar el fenomen del top manta i l’insta a modificar la Llei d’estrangeria per facilitar el suport als venedors que accedeixen a rebre assessorament dels Serveis Socials municipals. “Hi ha gent que porta molts anys vivint aquí, i fins i tot tenen família i fills”, apunta l’alcaldessa, que exigeix una “solució imminent”.

En aquest sentit, recorda que l’Ajuntament té en marxa diverses iniciatives de suport als manters. Senyala, com a exemple, diverses parades del mercat ‘hippie’, destinades a venedors amb dificultats econòmiques. Per poder utilitzar aquestes ‘parades socials’, però, Carbonell remarca que cal que els venedors tinguin regularitzada la seva estada al país. “Si no, en queden al marge”, lamenta.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No