Fallida empresarial

El Govern xifra en "almenys 10 milions d'euros" l'impacte en la indústria turística catalana per la fallida de Thomas Cook

La Generalitat calcula que hi ha 5.000 turistes afectats pel tancament que havien de volar de Reus i Girona

Facua recomana als afectats per la fallida de Thomas Cook reclamar devolucions i indemnitzacions

Pla general on es poden veure passatgers britànics pujant a un avió de Thomas Cook a l'aeroport de Lleida-Alguaire el darrer dia de la temporada d'hiv

Pla general on es poden veure passatgers britànics pujant a un avió de Thomas Cook a l'aeroport de Lleida-Alguaire el darrer dia de la temporada d'hiv

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Govern xifra en "almenys 10 milions d'euros" l'impacte en la indústria turística catalana per la fallida de l'operador turístic britànic Thomas Cook, que mantenia acords amb desenes d'hotels i empreses turístiques a la Costa Brava i la Costa Daurada. "L'última liquidació que Thomas Cook va fer a Catalunya és de finals de juliol, tot el mes d'agost i setembre no han estat liquidats", ha alertat la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en declaracions a l'ANC. Les estimacions del Govern són inicials i no es descarta que la xifra final pugui ser superior. D'altra banda, la Generalitat calcula que hi ha 5.000 turistes que havien de volar amb un avió de Thomas Cook des de Reus i Girona. Chacón ha assegurat que "s'han de preocupar relativament" per la relocalització d'aquests viatgers perquè la majoria d'aquests vols ja s'han reprogramat en altres companyies.

La titular d'Empresa i Coneixement ha assegurat que el Govern s'ha preocupat per "dos aspectes", des que han sabut la notícia. El primer eren els turistes que havien de tornar a casa amb vols operats per Thomas Cook, una companyia que porta unes 80.000 persones a Catalunya cada any. Al llarg del matí han comprovat que els 5.000 viatgers afectats provenen principalment del Regne Unit, Holanda i Bèlgica i ja disposen de vols "reprogramats" a través d'altres companyies. "En farem un seguiment però ens hem de preocupar relativament", ha dit Chacón.

En canvi, s'ha constatat que hi ha desenes d'empreses catalanes que encara esperen pagaments per serveis que havien prestat a Thomas Cook durant l'agost i el setembre. "Què passarà amb aquestes empreses que havien de cobrar?", s'ha preguntat Chacón, que ha parlat amb el consolat anglès, ConfeCat, ACAVe o representants del sector turístic de Salou, Vilaseca o Cambrils per analitzar la situació aquest dilluns a primera hora.

La titular d'Empresa ha explicat que demà assistirà a la reunió que el govern espanyol ha convocat per abordar les conseqüències que el tancament tindrà sobre la indústria turística a l'Estat, sobretot amb altres territoris afectats com les Illes Balears i les Canàries. "Més enllà del trasllat dels turistes, ens preocupa molt quin impacte té pel nostre teixit empresarial, per la restauració i el turisme", ha declarat la consellera. Tot i afirmar que "és d'hora" per a donar xifres concretes, Chacón ha xifrat l'impacte per la fallida en "almenys" 10 milions d'euros.

Preguntada per si es pot garantir que els hotelers rebran els diners que deu Thomas Cook, la consellera d'Empresa ha assegurat que treballaran per defensar els interessos dels empresaris catalans "al màxim" però ha recordat que "cada negoci tancat té una situació legal i jurídica diferent". "Pot afectar petits hotels que s'hagin quedat amb un deute pendent de 50.000 euros o d'altres més grans a qui els deuen un milió d'euros", ha explicat.

Chacón ha aprofitat l'incident amb Thomas Cook per assegurar que el sector del turisme a Catalunya ha de mirar cap a altres mercats com l'americà o l'asiàtic i allunyar-se de la modalitat del turisme de "sol i platja". D'aquesta manera, s'aconseguiria desconcentrar i desestacionalitzar l'oferta i augmentar la despesa dels turistes que visiten Catalunya, ha defensat.

Facua recomana als afectats per la fallida de Thomas Cook reclamar "devolucions i indemnitzacions"

Facua-Consumidors en Acció ha recomanat aquest dilluns als afectats per la fallida de Thomas Cook que reclamin tant les devolucions de les quantitats abonades pels 'paquets turístics' com indemnitzacions pels perjudicis causats. L'associació de consumidors també aconsella als clients que hagin pagat amb targeta de crèdit serveis del turoperador britànic (vols, hotels, etcètera) que contactin amb els bancs per comprovar la possibilitat de cancel·lar l'operació "o consultar si el pagament està cobert per algun tipus d'assegurança de viatge". "La fallida de Thomas Cook evidencia les carències que segueix tenint la legislació estatal i europea en matèria de protecció dels consumidors", ha denunciat Facua, que critica que ni aerolínies ni hotels tenen ben regulada la contractació d'assegurances, avals i fons de garanties per fer front a crisis com la insolvència del principal turoperador britànic, que opera a 16 països i compta amb 105 avions i 200 hotels.

Facua adverteix que hi ha diversos perfils d'afectats amb diferents vies de reclamació. Per exemple, els clients que hagin contractat a través d'agències 'viatges combinats' que incloguin serveis de transport i allotjament gestionats per Thomas Cook "han de presentar reclamacions a les pròpies agències, independentment que aquestes no tinguin cap vinculació amb el turoperador britànic en fallida". "La legislació estableix que les agències de viatges respondran solidàriament davant els consumidors que contractin viatges combinats i aquests finalment no es prestin o tinguin anomalies", ha recordat l'associació de consumidors. També hi ha els usuaris que hagin contractat vols amb aerolínies del grup Thomas Cook. En aquest cas, Facua indica que les reclamacions s'han de presentar directament a les companyies aèries del grup en fallida. "La legislació del sector aeri estableix que la contractació d'un vol porta implícita una assegurança obligatòria de passatgers", ha destapat l'associació de consumidors.

Facua considera que les asseguradores haurien d'assumir el pagament tant de les devolucions dels imports abonats pels bitllets aeris com les compensacions o indemnitzacions per les cancel·lacions dels vols. No obstant, i per culpa de la indefinició de la llei, Facua veu possible que les assegurances contractades "no cobreixin les cancel·lacions i es limitin a indemnitzar per accidents". Finalment, també hi ha els viatgers que hagin contractat allotjament amb empreses del grup Thomas Cook. "Aquí les reclamacions s'han de presentar directament a aquestes empreses, però donada la seva situació d'insolvència, és previsible que no hi hagi diners per reemborsar als afectats", ha conclòs Facua.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local