Agricultura

L'agricultura i la ramaderia ajuden a mitigar el canvi climàtic, segons JARC

També en son factors clau les millores tècniques i d'innovació a les granges i a la maquinària i la gestió dels purins

ACN/ Anna Berga Barcelona 14-12-2019 20:42 Lectures 3132

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) s'ha "compromès" a continuar treballant per mitigar els efectes del canvi climàtic al sector. En una roda de premsa celebrada a la seu de l'entitat a Lleida, la catedràtica d'agronomia de la UAB i experta en la relació-sòl-planta-animal i canvi climàtic, Josefina Plaixats, ha assegurat que la producció vegetal i les pastures són més efectives que els boscs a l'hora de reduir les emissions. També en són factors clau la innovació de les instal·lacions, les millores tècniques i la gestió de les dejeccions ramaderes, entre altres. Per la seva banda, el cap del porcí de JARC, Jaume Bernis, ha dit que des de l'any 2017, el sector porcí ha reduït un 22% l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.

Bernis ha explicat que sovint s'acusa al sector agrícola i ramader de ser els responsables del canvi climàtic tot i que "entre les deu empreses que més contaminen de l'estat espanyol no n'hi ha cap d'aquest sector". En aquest sentit, ha assenyalat que l'any 2017 l'agricultura i la ramaderia van generar un 11% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) a Catalunya davant mentre que en el cas del sector de la indústria, el transport i l'energia aquesta xifra es va enfilar fins al 74%. "Contribuïm a l'escalfament global però, en cap cas, en som els culpables", ha afegit Bernis.

Per la seva banda, Plaixats ha explicat que el canvi climàtic "no és nou" i que ja fa molts anys que el país està treballant per combatre els seus efectes des d'entitats com el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i, dins d'aquest, el Grup d'Experts del Canvi Climàtic, del qual l'experta en forma part. També ha volgut remarcar que "totes les pràctiques" que el sector realitza es fan "amb respecte al medi ambient".

En aquest sentit, ha concretat que la producció agrícola ajuda a mitigar l'escalfament global, donat que els vegetals per créixer "segresten el diòxid de carboni de l'atmosfera per convertir-lo en sucres i biomassa i el dipositen al sòl". Ha indicat que hi ha evidències científiques que demostren que l'agricultura ecològica i la producció integrada "capten i segresten una major quantitat de carboni" perquè són sistemes "més respectuosos" que els convencionals. També hi ajuda la ramaderia. En el cas de l'extensiva perquè, segons Plaixats, la pastura rejoveneix els vegetals i en facilita i n'augmenta la seva capacitat per segrestar el carboni i emmagatzemar-lo en el sòl. La intensiva, en canvi, compta amb la possibilitat de reduir les emissions ajustant la composició dels pinsos, innovant les instal·lacions, aplicant la ramaderia de precisió i optimitzant les pràctiques de gestió dels residus.

A banda de buscar mecanismes per reduir les emissions de GEH, Plaixats també ha assenyalat que el sector ha de buscar "maneres per adaptar-se" a l'escalfament global, donat que aquest també afecta a la fisiologia dels animals i la de les plantes. També ha indicat que l'activitat agrícola i ramadera és important per mantenir i, inclús, millorar el medi i recuperar zones abandonades que ara són bosc, davant el creixent risc d'incendis provocat pel canvi climàtic.

Pel que fa el sector porcí, Bernis ha explicat que es continua treballant per disminuir la contaminació que el sector genera. De moment, el cap del porcí de JARC ha assegurat que des de l'any 2007 s'ha aconseguit reduir un 22% l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Entre d'altres, s'ha reduït en un 47% d'amoníac, un 15,3% de metà i un 38'8% d'òxid nitrós. També ha indicat que les granges han reduït a la meitat la quantitat de purins generats i que més del 90% d'aquests es reutilitzen com a abonament agrícola.

Segons Bernis, aquestes dades posen de manifest que els ramaders "són els primers interessants en que els animals estiguin ben cuidats" i en la "sostenibilitat del sector". "Som un sector viu i volem contribuir a rebaixar les emissions de CEH", ha defensat.

D'altra banda, durant la jornada s'ha presentat la nova imatge corporativa de JARC, que conté un triangle de color verd amb diverses línies que simulen diversos camps de conreu . El president de l'organització, Xavier Vela, ha remarcat que la nova imatge mostra millor la joventut, la professionalitat i la catalanitat de l'entitat.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No