Diputació

Nou de cada deu persones consideren que el turisme és beneficiós per a la seva comarca

Els indrets turístics més assenyalats de les comarques de Barcelona fora de la capital catalana continuen sent Montserrat (19,9%) seguida de Sitges (14,3%)

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Segons l'estudi realitzat per la Diputació de Barcelona "L'opinió ciutadana sobre el turisme a l'Entorn de Barcelona", que reflecteix la percepció que els ciutadans de les comarques de la demarcació, menys el Barcelonès, tenen sobre el turisme, nou de cada deu persones consideren que el turisme és beneficiós per al seu territori, i més de la meitat destaquen l’aportació econòmica com el més positiu d’aquest sector. Igualment, el turisme és el segon sector més citat, després de la indústria, quan es demana quina activitat aporta més riquesa a la seva comarca.

A continuació, segons les dades recollides a l'estudi, que corresponen a la tardor del 2019, se situen els sectors econòmics dels serveis, el comerç, l’agricultura, la pagesia, la ramaderia i la mineria, cava i vi, sector tèxtil, automoció, ciència i tecnologia i altres, tots ells citats per menys d’un 10% dels entrevistats. Els més joves són els que més identifiquen el turisme com a peça clau de l’economia de la comarca, mentre que la franja entre 45 i 59 anys indiquen la indústria en major mesura que la resta.

Aportació econòmica i intercanvi cultural, aspectes més positius

En aquesta enquesta sobre turisme als residents, que per tercer any elabora la Diputació Barcelona, la majoria cita l’aportació econòmica com a aspecte més positiu, un 56,8%, el percentatge més alt obtingut en la valoració d’aquest aspecte des que es fa l’enquesta. Li segueixen, com a factors valorats més positius, l’intercanvi cultural (13,9%), la coneixença del territori (9%) i la creació de llocs de treball (9%). Són els més joves els que indiquen en major mesura l’intercanvi cultural.

Quant als aspectes percebuts com a més negatius, es troben les aglomeracions (25,8%), el turisme de borratxera/de festa (16,8%), el vandalisme (13,4%) i l’incivisme (10,4%). En comparació als resultats de l’enquesta de fa dos anys, creix la percepció negativa del turisme de borratxera i del vandalisme.

D’altra banda, entre els enquestats, hi ha un consens sobre la necessitat de continuar fomentant el turisme (85,8%). I dos terços també estan d’acord que la seva comarca hauria d’atraure més turistes.

De fet, els que pensen que cal continuar fomentant el turisme són àmplia majoria i superen el 80% a tots els segments de població. Els crítics no arriben al 17% en cap segment de població, però són més entre les persones amb més formació.

Un 33,5% creu que el turisme limita les activitats i l’espai públic de la gent que hi viu –principalment els joves i els que tenen un nivell d’estudis baix-, i el 30,7% pensen que s’està arribant al límit de la capacitat per poder absorbir el turisme a la seva comarca, opinió més estesa com més proximitat a Barcelona.

Preguntats sobre com valora la gestió que es fa del turisme a la seva comarca, la meitat dels enquestats té una opinió favorable i un 11,2% critica. Els que tenen una opinió més favorable són els més joves, els estrangers, les persones amb un baix nivell d’estudis, els estudiants i els que han tingut alguna relació laboral amb el turisme o amb turistes.

La Colònia Güell, un indret per conèixer

La Colònia Güell és el lloc més esmentat de fora de la ciutat de Barcelona pels que diuen que els agradaria conèixer algun lloc de la província en què no hagin estat mai.

Respecte als indrets turístics més assenyalats de les comarques de Barcelona fora de la capital catalana continuen sent Montserrat (19,9%) seguida de Sitges (14,3%). I les respostes es distribueixen de forma molt heterogènia entre la resta d’indrets. Destaquen el Montseny (3,6%), Calella (3,1%) i la Colònia Güell (2,7%).

Turisme de la Diputació de Barcelona, a través del Laboratori de Turisme (LABturisme), ha realitzat aquesta enquesta tipus Òmnibus, amb l’objectiu de fer un seguiment de la percepció que els ciutadans de l’Entorn de Barcelona tenen sobre el turisme a les seves comarques. El seguiment d’aquests indicadors, es realitza en dues onades, primavera i tardor. Aquesta enquesta fa referència a la tardor de 2019.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local