Plataforma d'Interins de Catalunya

Treballadors interins s'organitzen en una plataforma per denunciar la precarietat "immoral" del sector públic

El col·lectiu demana processos d'estabilització de plantilla reals pel personal interí i temporal i anuncia mobilitzacions

Pla obert dels representants dels treballadors interins del sector públic a la roda de premsa de presentació de la Plataforma d'Interins de Catalunya.

Pla obert dels representants dels treballadors interins del sector públic a la roda de premsa de presentació de la Plataforma d'Interins de Catalunya.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Treballadors de la Generalitat, diputacions i ajuntaments han creat la Plataforma d'Interins de Catalunya (PIC) per reclamar processos d'estabilització de plantilla "reals". En una roda de premsa a l'I·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), els portaveus de la plataforma han demanat a l'administració catalana que aporti solucions per les 90.000 persones amb contractes d'interinatge i temporals. "Des de fora es veu la feina al sector públic com un treball per sempre, però és mentida: el grau de precarietat a la funció pública és immoral", ha dit Elisabet Ramos, tècnica interina del Departament d'Educació des de fa 20 anys. El col·lectiu, que es reunirà en una assemblea aquest dimecres, ha anunciat mobilitzacions si no s'aturen aquestes oposicions que veuen com "una carrera d'obstacles insalvable".

"Ens agradaria que el Govern s'imagini vagues sectorials i una gran vaga de la funció pública. Quina afectació tindria en la sanitat, l'ocupació, l'ensenyament, la integració social, el benestar?", ha dit una altra de les portaveus del moviment, Isabel Vallet, que va ser diputada de la CUP al Parlament entre el 2013 i el 2015.

Vallet, que treballa al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), ha denunciat que les administracions públiques "són la primera empresa temporal del país", superant al sector privat, ja que es permet que tinguin treballadors "en frau de llei" amb uns percentatges "altíssims" sense cap conseqüència. Per l'exdiputada, els processos selectius "són una sanció" pel col·lectiu perquè deixaran fora "gran part" de les 90.000 persones en situació de temporalitat i interinatge.

Tenint en compte l'alt percentatge d'interins a la funció pública i que el col·lectiu no té dret a indemnització en cas d'acomiadament, Vallet ha dit que les oposicions són "un Expedient de Regulació d'Ocupació encobert en tota regla i perfectament regularitzat per les administracions públiques". Ramos ha afegit que, els exàmens s'han plantejat com un procés "normal" de convocatòria de places i no com un mecanisme per donar estabilitat a les plantilles.

El Govern va negociar amb els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, aquests Plans d'Estabilització i Consolidació temporal del personal al servei de l'Administració (PESCO) per reduir el grau de temporalitat, que se situa en el 30% dels empleats. Els portaveus de la plataforma, però, han assegurat que aquests percentatges "són molt més elevats" en determinats col·lectius com les treballadores socials, on el 70% dels empleats tenen una relació d'interinatge.

La Plataforma veu "incoherent" que el Govern només ajornés la convocatòria d'oposicions de treball social i ha demanat que s'aturin tots els processos de selecció. En aquell moment, el Departament d'Administració Pública va argumentar que preferia esperar al pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (UE) sobre els interins a l'Estat. En paral·lel al cas que estudia la justícia europea, diferents col·lectius i particulars han iniciat reclamacions administratives i tenen intenció de traslladar la protesta per via judicial.

Amb tot, Vallet ha assegurat que no volen "dependre" de les decisions judicials i per això s'han organitzat en una plataforma. En aquest sentit, ha exigit al Govern que "busqui una solució" per garantir la feina de les persones que fa anys que treballen "en frau de llei", ja sigui a través d'un decret-llei, oposicions restringides o un concurs de mèrits o d'altres camins legals possibles.

La Plataforma ha recordat que el col·lectiu més precari de l'ocupació pública està format, sobretot, per dones i persones amb càrregues familiars. A més, els interins han remarcat que "no generaria cap despesa" regularitzar persones que "fa anys" que treballen de manera precària a les administracions.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local