XIII Congrés

Unió de Pagesos a l’Alt Penedès demana protecció de l’espai agrari i del paisatge productiu

El XIII Congrés del sindicat se celebrarà a Falset (Priorat) del 7 al 9 de febrer amb el lema ‘Fem pinya per una pagesia més forta’ i la participació de 132 delegats

Redacció Vilafranca del Penedès 04-02-2020 12:36 Lectures 1875
Unió de Pagesos a l’Alt Penedès demana protecció de l’espai agrari i del paisatge productiu. Unió de Pagesos

Unió de Pagesos a l’Alt Penedès demana protecció de l’espai agrari i del paisatge productiu. Unió de Pagesos

Unió de Pagesos defensa la protecció de l’espai agrari i una planificació territorial que potenciï el paisatge agrari per tal que aquest també sigui productiu, a la vegada que considera prioritària l’elaboració i aprovació del Pla territorial sectorial agrari de Catalunya, després de l’aprovació de la Llei d’espais agraris el 2019. Aquesta qüestió és una de les aportacions de la comarca de l’Alt Penedès d’Unió de Pagesos al XIII Congrés Nacional d’Unió de Pagesos, que tindrà lloc a Falset (Priorat) entre el 7 i el 9 de febrer.

El sindicat també defensa que la transició cap a un model energètic basat en les energies renovables requereix una planificació responsable que eviti la concentració d’infraestructures en un espai limitat, i considera que la implantació d’aquestes infraestructures s’ha de dur a terme amb el màxim consens i amb respecte pel territori. En aquest sentit, dona suport a un model per al desenvolupament d’aquestes energies basat en instal·lacions de dimensió més petita, amb la implicació de la gent del territori mitjançant el finançament local i inversions de la ciutadania, que prioritzi la instal·lació de plaques solars, preferentment en els sostres de les edificacions existents i en zones urbanitzades, i que en cap cas ocupi els espais d’alt valor agrari, especialment les zones dinàmiques agràriament. Per a Unió de Pagesos, l’estratègia d’implantació de les energies renovables també ha d’incloure la biomassa forestal en el mateix nivell i la mateixa intensitat que les energies solar i eòlica.

El sindicat recorda que no comparteix el model de concentració de parcs solars i eòlics en sòl no urbanitzable promogut per les grans empreses energètiques, ja que comporta pèrdua d’espai agrari, un impacte ambiental i paisatgístic considerable i crea perjudicis a les explotacions agràries amb afectacions a parcel·les, camins rurals, sistemes de reg, servituds de les línies d’evacuació no soterrades, enderrocs de murs de pedra seca, etc.

El XIII Congrés d’Unió de Pagesos, amb el lema Fem pinya per una pagesia forta, debatrà a Falset tres ponències: propostes agràries, organització i estatuts, i 132 delegats sindicals d'arreu de Catalunya definiran les línies estratègiques del sindicat per als pròxims anys i, a més, renovarà les responsabilitats a la Comissió Permanent Nacional. Els representants sindicals de les diferents comarques discutiran i aprovaran el contingut d'aquestes ponències amb l'objectiu d'actualitzar les línies de treball d'Unió de Pagesos.

El sindicat defensa un model d’explotació d’economia familiar agrària que permeti un desenvolupament social, econòmic i territorial sostenible a Catalunya. Però recorda que, per garantir-ho, cal una equiparació de les condicions de vida i de treball de la pagesia amb les de la resta de sectors, ja que la renda agrària a Catalunya ha disminuït en termes constants més d’un 34% entre el 2001 i el 2018.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No