Formació professional

La FEGP promou la formació professional dual per reforçar la col·laboració entre empreses i els centres educatius del Penedès

Aquesta modalitat formativa pretén modernitzar la figura de l’aprenent com a font de captació de talent i increment de la competitivitat de les empreses

La FEGP promou la formació professional dual per reforçar la col·laboració entre empreses i els centres educatius del Penedès. FEGP

La FEGP promou la formació professional dual per reforçar la col·laboració entre empreses i els centres educatius del Penedès. FEGP

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) ha organitzat aquest dimarts una sessió formativa sobre la Formació Professional Dual, una modalitat que permet incorporar joves estudiants a les empreses en procés d’aprenentatge a canvi d’unes condicions beneficioses i avantatjoses. L’objectiu de la Formació Professional Dual és modernitzar la figura de l’aprenent amb una doble finalitat: millorar la formació de l’estudiant i obrir-li la porta a la seva incorporació al mercat laboral, i, per a les empreses, la captació de talent i la millora la qualificació professional de la plantilla.

En un primera fase, l’estudiant s’incorpora a l’empresa en règim de pràctiques (80-100 hores) no remunerades, i en una segona ja es formalitza un contracte de treball per a la formació i l’aprenentatge retribuït i pactat amb el centre educatiu de com a mínim un any de durada a partir del salari segons conveni col·lectiu del sector i en funció de les hores de treball efectiu. En aquest cas, l’empresa obté el 100% de la bonificació de les quotes de la Seguretat Social en plantilles de menys de 250 treballadors, i del 75% en plantilles iguals o superiors a 250 empleats. Existeix també una tercera opció que permet incorporar l’estudiant a l’empresa mitjançant una beca de 2 a 12 mesos retribuïda i amb també amb el 100% de la bonificació de les quotes de la Seguretat Social.

A les comarques del Gran Penedès algunes empreses ja han apostat per aquesta línia de col·laboració amb els centres educatius i es mostren altament satisfetes del resultat. És el cas de Gedia, una companyia que fabrica components per a l’automòbil i que té la seva planta a Santa Margarida i els Monjos. Mónica Cabezas, directora de Recursos Humans de la companyia, va participar en la sessió formativa organitzada per la FEGP i va reivindicar la col·laboració entre les empreses, l’administració i els centres educatiu com un dels grans reptes de futur per poder captar talent i recuperar alguns oficis en perill de desaparició. La responsable de RRHH va afegir que Gedia incorpora des del 2015 estudiants de Formació Professional Dual a la seva plantilla i va constatar la bona rebuda que té aquesta iniciativa entra la resta d’empleats de la companyia. De fet, a cada estudiant se li assigna un treballador com a formador/tutor, que és la persona que li fa tot el seguiment evolutiu i l’avalua al final de cada etapa.  

A les comarques del Gran Penedès 14 centres educatius ja ofereixen actualment cicles de Formació Professional Dual d’àmbits tan diversos com administració i finances, gestió comercial, disseny i robòtica industrial, manteniment de vaixells, cuina i gastronomia, animació socioesportiva, assistència turística, perruqueria i cosmètica capil·lar o jardineria i floristeria. Els centres educatius  implicats en aquesta oferta formativa es reparteixen per tot el territori: l’Institut Andreu Nin del Vendrell, l’Eugeni d’Ors, l’Institut Alt Penedès i l’Institut d’Enoturisme de Catalunya, de Vilafranca, l’Institut Francesc Xavier Lluch i Rafecas, el Joaquim Mir i el Manuel de Cabanyes, de Vilanova, l’Institut Joan Ramon Benaprès, de Sitges, l’Alexandre Galí de Sant Pere de Ribes, l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell de Sant Sadurní, l’Institut La Talaia de Calafell, l’Institut Camí de Mar, de Calafell, i l’Institut Ernest Lluch, de Cunit.  

La sessió formativa sobre Formació Professional Dual organitzada dimarts per la FEGP es va celebrar a l’edifici de l’Enològica de Vilafranca del Penedès, i va reunir una cinquantena de representants d’empreses. La inauguració de la sessió va anar a càrrec de la presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès, Neus Lloveras, del tinent d’alcalde de l’àrea de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior de l’Ajuntament vilafranquí, Joan Manuel Montfort, i el diputat i president del Consell Català de Formació Professional, Fabián Mohedano. La sessió també va comptar amb la participació de dos professors d’institut, Marc Serravinyals, de l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca, i Laia Mosella, de l’Institut Andreu Nin del Vendrell, que també van posar en valor la cada cop més estreta i necessària col·laboració entre les empreses i els centres educatius.

La presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, va animar les empreses associades a descobrir els beneficis de la Formació Professional Dual i va posar l’organització empresarial al seu servei per trobar l’oferta formativa que millor s’adapta a cada cas. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local