Agricultura

Torres vol reduir les emissions de CO2 amb l'ús de tractors elèctrics a les vinyes

La lleugeresa d'aquesta nova maquinària també garanteix la protecció de la biodiversitat del sòl vitivinícola

ACN/ Xavi Toscano Pacs del Penedès 07-02-2020 15:59 Lectures 2641
Torres vol reduir les emissions de CO2 amb l'ús de tractors elèctrics a les vinyes. ACN

Torres vol reduir les emissions de CO2 amb l'ús de tractors elèctrics a les vinyes. ACN

El celler Família Torres ha provat aquest divendres en una de les seves vinyes a Pacs del Penedès el nou tractor elèctric que vol utilitzar per reduir les emissions de CO2. Aquesta nova màquina és la primera vegada que s'utilitza a l'Estat i és també el primer tractor elèctric fabricat a Europa. Torres s'ha marcat l'objectiu de reduir aquest any 2020 un 30% les emissions de diòxid de carboni i un 55% l'any 2030. L'ús d'aquesta maquinària comporta més beneficis per al terreny, ja que al ser més lleugera permet protegir la biodiversitat de la vinya perquè no compacta tant la terra. Més endavant, quan s'hagi homologat per circular per carretera, també es podrà utilitzar durant la verema per portar el raïm de les vinyes fins als cellers.

El tractor elèctric amb el que els agricultors de Bodegues Torres han estat fent les primeres proves aquest divendres, ha estat fabricat per l'empresa francesa Sabi Agri. Segons ha explicat Josep Maria Ribas, director de canvi climàtic de Bodegues Torres, la voluntat del celler és incorporar d'aquí uns mesos aquests tractors amb l’objectiu d’implementar gradualment un nou model de viticultura menys contaminant. "Al ser un tractor molt més lleuger, consumeix molta menys energia. I si aquesta energia prové de fons renovables, les emissions de CO2 són nul·les", ha explicat Ribas.

Les bodegues Torres fa temps que estan immerses en el programa 'Torres & Earth', que té per objectiu reduir aquest any 2020 un 30% les emissions gasos d'efecte hivernacle i un 55% l'any 2030, en comparació amb el que emetien l'any 2008. Josep Maria Ribas, ha explicat que en altres fases del procés d'elaboració de vins ja han aplicat mesures per reduir la contaminació i que ara toca fer-la al camp, que "també ha de fer la seva evolució".

Un dels avantatges de llaurar la vinya amb un tractor elèctric és que no compacta tant el terreny com els tractors convencionals, ja que "al pesar menys i ser més lleuger garanteix una protecció de la biodiversitat que hi ha en les capes més elevades de la vinya", ha detallat el director de canvi climàtic de Bodegues Torres, Josep Maria Ribas. A més, ha comentat que a partir del proper mes de març aquest model estarà homologat per circular per carretera i això permetrà que també es pugui fer ús del tractor elèctric durant la verema, per transportar el raïm de les vinyes als cellers.

Autonomia per tot el dia

Aquesta maquinària elèctrica és la primera vegada que s'utilitza a l'Estat. El vehicle que han pogut provar a Torres té tracció a les quatre rodes i una potència de 50 cavalls elèctrics, que li permet executar bona part de les operacions habituals d’un tractor de combustió petit, però utilitzant deu vegades menys d’energia. El tractor té autonomia per a poder treballar tot el dia, si els pagesos aprofiten la pausa d'esmorzar o de dinar per a carregar la bateria del vehicle. A més, també disposa d’uns panells solars al sostre que ajuden a complementar la càrrega.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Després de la inhabilitació de president Quim Torra i el rebuig del ple als pressupostos del Parlament, es pot donar per esgotada la legislatura?

Creu que s'haurien de convocar ja les eleccions al Parlament de Catalunya?


No