FEGP

Valentí Pich: “La hiperregulació i la política fiscal són factors claus del creixement excessivament moderat de Catalunya respecte a Madrid”

El president de la Comissió d’Economia de Foment del Treball ho ha explicat en l’esmorzar-col·loqui organitzat per la FEGP

El president de la Comissió d’Economia de Foment del Treball a l’esmorzar-col·loqui organitzat per la FEGP. FEGP

El president de la Comissió d’Economia de Foment del Treball a l’esmorzar-col·loqui organitzat per la FEGP. FEGP

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’economista i president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de Foment del Treball, Valentí Pich,  creu que la hiperregulació i la política fiscal que l’administració aplica a Catalunya està acabant amb el dinamisme del sector econòmic i empresarial. “Anem creixent de forma moderada des dels últims cinc anys, però no ho fem amb la mateixa força que ho havíem fet en el passat”, adverteix Pich, que considera que aquesta és la principal explicació de les diferències entre Catalunya i la comunitat de Madrid.

Valentí Pich ho ha explicat en el primer esmorzar-col·loqui de l’any organitzat per la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) al restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú davant d’una trenta d’empresaris. Pich creu que és important que Catalunya es desfaci de “la imatge de comunitat amb una alta càrrega impositiva que s’ha posat de moda”, ja que això no ajuda al creixement. Segons ell, és prioritari resoldre els problemes del finançament autonòmic per poder afrontar temes estratègics com l’Agenda Mediambiental.

L’economista català considera que el “populisme” ha situat l’economia en un estadi on és impossible fer prediccions ni a curt termini, ja que “no es poden preveure mai les variables d’aplicació de determinades mesures perquè s’ha trencat amb les dinàmiques d’adaptació social que tenien les empreses”. Pich creu que Catalunya té una societat altament capacitada per adaptar-se als canvis, però en aquest moment “l’excés normatiu està ofegant les empreses fins al punt de posar-les en perill”.

L’economista ha fet referència explícita a la nova regulació impulsada sobre el mercat del lloguer. Segons ell, la nova normativa no farà res més que dificultar la incorporació d’habitatges al mercat de lloguer i això provocarà un increment dels preus encara més elevat. Pich també s’ha referit a les infraestructures com una inversió clau per al desenvolupament d’una mobilitat sostenible. Segons Valentí Pich, l’economia catalana continuarà creixent de manera moderada amb una previsió del PIB per aquest 2020 de l’1,9%. En aquest sentit, ha destacat que un dels principals valors de les empreses és el seu capital humà.

De tota manera, el president de la Comissió d’Economia de Foment del Treball creu que un dels problemes més importants per resoldre és fer front a les reformes estructurals necessàries, i, en aquest sentit, ha posat la inversió en infraestructures com un de les peces clau per desenvolupar una mobilitat sostenible.   Segons ell, el govern de la Generalitat ha presentat uns pressupostos amb una important càrrega social, però no afronta les reformes necessàries per fer possible el creixement econòmic. Si després de la crisi, el sector econòmic es va trobar amb l’objectiu únic de créixer, ara “ha arribat l’hora de buscar estructures empresarials més consistents i creixements més sofisticats”.

Finalment, Valentí Pich, s’ha mostrat moderadament optimista davant les previsions de creixement econòmic a Catalunya i ha afegit que la previsió del PIB català per aquest 2020 se situa en l’1,9%. L’economista català també ha volgut destacar el capital humà de les empreses com un dels principals valors per fer possible el creixement econòmic del país.

La presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, ha anunciat la voluntat de la nova junta de continuar organitzant els esmorzars de la federació empresarial per intentar provocar el debat i garantir la informació sobre els temes d’actualitat que afecten el sector econòmic i empresarial de les comarques del Gran Penedès.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local