Desigualtat salarial

UGT denuncia que les dones cobren 543 euros menys al mes que els homes i que la bretxa salarial se situa en el 23,03%

El sindicat lamenta que està costant que les empreses apliquin el registre salarial obligatori

La secretària d'Igualtat i Formació Professional de la UGT Catalunya, Eva Gajardo, durant la seva intervenció a la jornada sobre bretxa salarial. ACN

La secretària d'Igualtat i Formació Professional de la UGT Catalunya, Eva Gajardo, durant la seva intervenció a la jornada sobre bretxa salarial. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

UGT ha denunciat que la bretxa salarial al 2017 es va situar en el 23,03% a Catalunya, fet que representa una diferència de sou entre homes i dones de 6.522 euros anuals, és a dir, 543 euros al mes. Així ho reflecteix l'informe 'Bretxa salarial, l'expressió de les desigualtats entre dones i homes en el mercat de treball remunerat' elaborat pel sindicat, en què es conclou que el salari brut de mitjana se situa en els 21.801,5 euros en el cas de les dones i en els 28.323,3 euros en el cas dels homes. A l'Estat, la bretxa salarial és del 21,91%. La secretària d'Igualtat i Formació Professional de la UGT, Eva Gajardo, ha lamentat que l'aplicació del registre salarial, que serà obligatori a partir de l'1 de març, "està costant".

Segons Gajardo, si es té en compte que la bretxa salarial al 2016 va ser del 23,4% i que el 2017 només es va reduir un 0,37%, es tardaria 350 anys a erradicar aquesta diferència. "Això no té nom. S'han de fer reformes estructurals importants en tots els àmbits perquè si no, no canviarem la tendència", ha avisat.

Pel que fa la bretxa en la remuneració per hora, sense tenir en compte l'efecte de la parcialitat del temps de treball de les dones, va ser d'un 15,8% i d'un 13,5% a l'Estat. Concretament, les dones a Catalunya van cobrar 14,6 euros davant els 17,3 euros dels homes.

En el seu informe, el sindicat posa en relleu que les dones pateixen una segregació horitzontal, en què treballen en quatre grans sectors i ocupacions poc remunerades –com per exemple restauració, tècnic i intel·lectual, comptable i ocupacions elementals-, i una altra de vertical, en què veuen limitades les seves aspiracions professionals quan són mares.

Segons el sindicat, si l'ocupació entre les dones sense fills és d'un 74,3% , quan passen a ser mares cau fins al 68,2%, mentre que entre els homes augmenta, del 84,7% al 89,4%. En aquest sentit, la UGT constata que no abandonen el mercat de treball de forma voluntària i que estan "menys presents i menys disponibles".

Per tot plegat, Gajardo ha demanat que els "llocs de treball feminitzats siguin més revaloritzats", a més de mesures "conciliadores i corresponsables" perquè no siguin les dones qui es vegin "penalitzades" per haver d'agafar permís per a la cura de menors i persones dependents. De fet, el 92,77% dels treballadors que van agafar excedència per tenir cura dels fills eren dones i només el 7,23% homes.

La secretària d'Igualtat i Formació Professional també ha lamentat que l'aplicació del registre salarial obligatori, a partir de l'1 de març i que desplega un reial decret llei aprovat pel govern espanyol fa un any que ampliava el nombre d'empreses obligades a fer un pla d'igualtat, "està costant". En aquest sentit, ha exigit una Llei de transparència salarial que obligui les empreses a fer accessibles els salaris directes i indirectes així com els criteri als salarials i de promoció. "Parlar de calers a les empreses costa molt perquè comencen amb conceptes com el de la privacitat", ha dit Gajardo, que ha demanat que el desplegament de la Llei 6/2019 vagi acompanyat d'altres mesures com una major dotació de les dotacions de cos d'inspectors.

Evolució de la bretxa salarial

L'informe d'UGT també assenyala que la incorporació de la dona al mercat de treball ja comença amb una bretxa salarial del 27,05% en les menors de 25 anys –ja que s'incorporen en sectors normalment feminitzats com els serveis- i que la diferència redueix fins al 12,28% entre els 25 i els 34 anys, amb salaris de 18.909 euros de mitjana per a les dones i 21.557 per als homes. Això equival en augments d'uns 9.000 euros independentment del sexe respecte la franja anterior.

La diferència, però, torna a incrementar-se entre els 35 i els 44 anys, fins al 19,71% (23.129 euros entre les dones davant els 28.808,2 euros per als homes) -coincidint amb a promoció econòmica dels treballadors i amb la maternitat de les treballadores- i es dispara fins al 26,31% entre els 45 i 54 anys.

L'informe s'ha donat a conèixer durant la jornada anual de bretxa salarial que celebra l'UGT amb motiu de la celebració del Dia europeu de la igualtat salarial i que ha comptat amb la participació, entre d'altres, de la directora general d'Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, i del secretari general del sindicat, Camil Ros.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local