Feina per totes

Prop de 280.000 dones de més de 55 anys tenen feina a Catalunya, la xifra més alta de la història

Durant el 2019, 21.000 catalanes majors de 55 anys s'han incorporat al mercat laboral

Prop de 280.000 dones de més de 55 anys tenen feina a Catalunya, la xifra més alta de la història. ACN

Prop de 280.000 dones de més de 55 anys tenen feina a Catalunya, la xifra més alta de la història. ACN

Les dones de més de 55 anys guanyen protagonisme en el mercat laboral català i ja són prop de 280.000 treballadores, la xifra més alta de la història segons l'informe 'Feina per totes: la dona en risc d'exclusió en el mercat laboral' de la Fundació Adecco. L'estudi emmarca aquesta dada en un context d'envelliment sense precedents, d'increment de l'edat de jubilació i tres dècades després de la primera onada d'incorporació femenina al món del treball assalariat. Catalunya és la comunitat de tot l'Estat que aglutina una major proporció de treballadores de més de 55 anys, un 17,3% del total de dones treballadores. Només en l'últim any 21.000 catalanes majors de 55 anys han trobat feina.

L'estudi apunta que la crisi de 2008 va propiciar una segona onada d'afiliació femenina al món laboral. En l'última dècada prop de 103.400 catalanes, fins al moment inactives, s'han incorporat a la recerca de feina. Avui en dia, el 24% de les catalanes majors de 55 anys són actives, un creixement de sis punts respecte del 18% del 2009. D'aquestes, tenen feina 279.500 dones, la xifra més alta de la història i una dada que suposa un increment del 58% respecte a 2009, quan treballaven 176.000 dones.

"El panorama de la dona sènior al nostre mercat té moltes llums, amb una taxa d'activitat que ha agafat velocitat de creuer i que demostra el dinamisme d'un segment de la població que s'associava a obsolescència i inactivitat", ha assegurat el director general de la Fundació, Francisco Mesonero, en declaracions citades en un comunicat.

Amb tot, també ha assenyalat que les ombres segueixen sent múltiples i que el mercat laboral continua discriminant a les persones per gènere i edat. Segons les dades d'Adecco, el 65% de les dones de més de 55 anys són aturades de llarga durada, davant del 45% de mitjana general. A més, durant els últims anys el descens generalitzat de l'atur femení (-12,3%) ha sigut menys pronunciat en aquesta franja d'edat (-3%). Avui dia ja hi ha 29.800 dones parades, un augment del 44,7% en relació amb les 20.600 aturades de 2009.

"Paradoxalment, la dona sènior segueix enfrontant-se a prejudicis i estereotips que qüestionen la seva vàlua professional, circumstància que, en el context actual, suposa un complet contrasentit", destaca Mesonero. Entre les dones amb discapacitat, les de més edat també cobren un elevat protagonisme: són el 63,2% de les aturades i van acaparar el 47,3% de la contractació femenina amb discapacitat.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!